Artefacten en Musea in Oekraïne in Gevaar door Oorlog

Cultureel erfgoed, historische locaties, musea, monumenten en artefacten lopen het risico van schade en diefstal in het door Rusland bezette Oekraïne.

De Russische bezetting, die begon op 24 februari 2022 en nog steeds voortduurt, brengt ook schade toe aan het kunst- en cultureel erfgoed in Oekraïne.

Het recente evaluatierapport van de Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (UNESCO) onthulde de schade aan cultureel erfgoed in Oekraïne. In de afgelopen vier maanden zijn rond Kiev, Charkov en Donetsk veel historische gebouwen, kerken, bibliotheken, monumenten en musea beschadigd.

Ivankiv Museum in Noord-Oekraïne is Onbruikbaar Geworden

Kort na de Russische inval in Oekraïne kwam het Ivankiv Local History Museum, gelegen in het noorden van de oblast Kiev, onder vuur te liggen als gevolg van de bombardementen. Hoewel sommige artefacten in het museum tijdens de brand door de lokale bevolking werden gered, werden veel ervan vernietigd of beschadigd.

Kort nadat het museum was beschadigd, heeft de Internationale Raad van Musea (ICOM) een verklaring afgegeven waarin Rusland wordt veroordeeld.

Er Waren Sculpturen uit het Scythische Tijdperk in het Museum in Mariupol

Een plaatselijk museum in Mariupol, aan de kust van de Zee van Azov, in het zuiden van de oblast Donetsk, werd tijdens het beleg van Mariupol door brand beschadigd. Een deel van de kunstwerken in het museum is overgebracht naar de omliggende musea en pakhuizen.

Het museum in Mariupol omvatte zowel stenen sculpturen van de Scythen als recente artefacten. De verwachting is dat gedetailleerde informatie over de beschadigde artefacten in het museum na de inventarisatiestudies zal worden afgerond.

Oekraïense autoriteiten meldden dat behalve musea, veel historische plaatsen, oude kerken, monumenten, standbeelden, schilderijen en etnografisch materiaal beschadigd waren en sommige werden vernietigd. Sommige functionarissen beweren dat het opzettelijk cultureel vandalisme is.

In feite had Vladimir Poetin eerder gesuggereerd dat hij Oekraïne niet als een echt land zag.1

Vladimir Poetin zegt Oekraïne niet als een echt land te zien. (Februari 2022)

De burgemeester van Melitopol, Ivan Fedorov Sergejevitsj, die korte tijd door Russische troepen werd vastgehouden, beweerde afgelopen april dat Russische soldaten Scythische gouden voorwerpen uit een museum hadden gestolen.

UNESCO-functionarissen herhaalden hun oproep aan Rusland om het internationale recht na te leven vanwege de vernietiging van culturele activa.

Het Verdrag van Den Haag: Het is een verdrag dat in 1954 tot stand is gekomen voor de bescherming van culturele goederen tijdens gewapende conflicten en dat vandaag door 133 landen is geratificeerd. Het symbool van het verdrag, waarbij ook Rusland partij is, staat bekend als het blauwe schild en het gebruik ervan is beperkt.

Naar verluidt is er geen negatieve situatie geweest voor de bouwwerken op de Werelderfgoedlijst, zoals het Holenklooster van Kiev en de Sint-Sofiakathedraal in de hoofdstad Kiev.  1. Ukraine is not even a state.”, The London School of Economics and Political Science, 01.07.2020[]