Odessa, de havenstad van Oekraïne, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

Odessa, de havenstad van Oekraïne, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

Het historische centrum van de stad Odessa, de belangrijkste havenstad van Oekraïne en ook wel bekend als de “Parel van de Zwarte Zee”, is opgenomen in de Lijst van Werelderfgoed in Gevaar door UNESCO.

De aankondiging werd gedaan op woensdag 25 januari 2023 op het officiële Twitter-account van UNESCO (Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur). In de aankondiging werd vermeld dat het historische centrum van Odessa was opgenomen in zowel de Lijst van Werelderfgoed als de Lijst van Werelderfgoed in Gevaar.

Op dezelfde dag kondigde UNESCO op haar officiële Twitter-account aan dat de bezienswaardigheden van het oude koninkrijk Saba in Jemen en de Internationale Beurs Rachid Karami in Libanon zijn opgenomen in de lijst van bedreigd werelderfgoed. Zo bereikte het aantal panden op de Lijst van Werelderfgoed in Gevaar 55.

Odessa, dat sinds het begin van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland vele malen is gebombardeerd, staat al lang op de agenda van UNESCO. UNESCO-functionarissen hadden eerder verklaard dat er noodmaatregelen moesten worden genomen voor de bescherming van cultureel erfgoed in Odessa.

Artefacten en Musea in Oekraïne in Gevaar door Oorlog

Uiteindelijk werd met het besluit van woensdag 25 januari 2023 het historische centrum van de stad Odessa opgenomen in de Lijst van Werelderfgoed in Gevaar. Er werd ook vermeld dat vanwege de aanhoudende oorlog een versnelde procedure werd toegepast. Het besluit werd verwelkomd in Oekraïne en in veel andere landen. Maar Russische functionarissen zeiden dat het een politieke beslissing was.

Aangenomen wordt dat de opname van de historische stad op de Lijst van Werelderfgoed in Gevaar ervoor zal zorgen dat de historische stad wordt beschermd tegen verdere verwoesting.

Eerder heeft UNESCO aangeboden om twee door de oorlog beschadigde kunstmusea te helpen herstellen.

De Haven van Odessa

De Haven van Odessa, gelegen aan de kust van de Zwarte Zee, speelt een sleutelrol in de maritieme handel van Oekraïne.

Lijst van Werelderfgoed in Gevaar
De lijst is samengesteld volgens artikel 11/4 van de Werelderfgoedconventie en heeft tot doel het bewustzijn van bedreigingen te vergroten. Op 25 januari 2023 staan er 55 activa op de lijst. Het Werelderfgoedcomité kan aanvullende maatregelen vragen tegen activa op deze lijst.

Luchtaanvallen op Odessa

In 2022 begonnen eind februari de eerste Russische luchtaanvallen op Odessa.

  • Bij de aanslag op 24 februari kwamen 22 mensen om het leven. De leeftijden van de overledenen varieerden van 26 tot 52 jaar.
  • Op 2 maart beschadigden Russische troepen een gaspijpleiding. Op 3 maart brachten ze een schip tot zinken in de haven van Odessa.
  • Op 21 maart openden Russische oorlogsschepen lukraak het vuur op enkele doelen in Odessa.
  • Op 23 april vielen Russische troepen een militaire faciliteit en twee gebouwen aan. De burgemeester van Odessa maakte bekend dat acht mensen zijn omgekomen.
  • Op 7 mei raakte de landingsbaan van het vliegveld in Odessa beschadigd bij een raketaanval door Rusland. Op dezelfde dag werd een helikopter neergeschoten en kwamen 5 mensen om het leven.
  • Op 9 mei vuurden Russische troepen raketten af op drie pakhuizen en een winkelcentrum. Er werd gemeld dat een persoon is overleden.
  • Op 1 juli werd een appartement verwoest door Rusland. Er zouden meer dan 20 mensen zijn omgekomen. De Russische perssecretaris Dmitry Peskov beweerde dat het gebouw voor militaire doeleinden werd gebruikt.
  • Op 23 september beschadigden twee onbemande militaire vliegtuigen een administratief gebouw nabij de haven.

Externe links