Okunev-Rotstekeningen En Euraziatische Zonnegoden

Okunev-Rotstekeningen En Euraziatische Zonnegoden

Okunev Culture, een van de Zuid-Siberische archeologische culturen, vond plaats in Khakasia en de omliggende landen, die nu deel uitmaken van de Russische Federatie. De wortels van de Okunev-cultuur gaan terug tot het einde van het 3e millennium voor Christus. De mensen in deze cultuur verdienden hun brood met jagen en vissen in het meer. Antropologische overblijfselen bewijzen dat de meeste Okunev-mensen Mongoloïde kenmerken hadden, maar er zijn ook Kaukasische kenmerken gevonden. 1

Er zijn artistiek interessante figuren in de archeologische overblijfselen en steles uit de Okunev-cultuur. Geestachtige abstracte tekeningen, sjamanistische symbolen, fantastische dieren, kosmologische tekens en antropomorfe goden zijn de meest voorkomende figuren.

Een stele uit de Okunev-cultuur. Men denkt dat de tekening op de stèle een soort zonnegodin is.

Zonnehoofdige zoömorfische of antropomorfe tekeningen zijn ook gevonden buiten de culturele geografie van Okunev en in latere tijden. (Saimaluu Tash-rotstekeningen in Kirgizië en Tamgaly-Tas-rotstekeningen in Kazachstan)

Zonnegoden

De zon werd zeer gerespecteerd in de Turkse gemeenschappen die de culturele geografie van Okunev en de Euraziatische steppen domineerden. De Turkse schrijver Doğan Avcıoğlu schreef dat de Hun-keizers elke ochtend de zon aanbaden. 2

De zon, die over het algemeen wordt beschreven met vrouwelijke kenmerken zoals leven, gezondheid of vruchtbaarheid, wordt vergoddelijkt met Gün Ana en Kuyaş in het Turkse pantheon.

In de Turkse mythologie is Gün Ana de naam van de zonnegodin. Ze zit op de zevende verdieping van de hemel. Haar equivalent in de Hongaarse mythologie is Nap Anya.

De naam van de zonnegod in de Turkse mythologie is Kuyaş (ook bekend als Gün Ata). Hij is de zoon van de scheppergod Kayra Han en de broer van Ülgen. Ülgen is ook een soort scheppende god. Hij vertegenwoordigt echter de welwillende en humane kant van Kayra Han, de belangrijkste scheppende god. Ülgen wordt ook vaak afgebeeld met de zon en het licht. Hij zit op de 16e verdieping van de hemel. Volgens Altai sjamaanlegendes was het Ülgen die mensen leerde hoe ze vuur moesten maken. De term “schepper van de zon” wordt vaak gebruikt voor Ülgen in sjamanistische gebeden. 3

God-tekeningen die schijnen als de zon zijn in veel beschavingen gevonden. Een van de belangrijkste goden uit de Slavische mythologie, Dazhbog, wordt vaak afgebeeld met een stralende zon op de achterkant van zijn hoofd. Saulė, de zonnegodin uit de Baltische mythologie, wordt ook vaak afgebeeld met een stralende zon op zijn achterhoofd, of met zonachtig blond haar.

Saulė-idool gevonden in het dorp Palūšė in Litouwen.

De zonnegodin Sól (ook bekend als Sunna) in Germaanse mythen wordt ook afgebeeld op vergelijkbare manieren als de hierboven genoemde goden. Sól is ook de broer van de maangod Máni. Volgens de IJslandse historicus Snorri Sturluson zijn Sól en Máni de kinderen van Mundilfari. 4

Een afbeelding van Máni en Sól, gemaakt door de Deense illustrator Lorenz Frølich.

De naam van de zonnegodin in de Samische mythen, een volk van Fins-Oegrische afkomst, is Beaivi. De zon is belangrijker voor de Sami die in het noorden van Scandinavië wonen dan voor andere gemeenschappen. Sommige dagen in de winter komt de zon helemaal niet op, aangezien een deel van dit gebied binnen de poolcirkel ligt. Dit maakt de zonnegodin belangrijker. Daarom werden in het verleden enkele dagen rendieren geofferd in de naam van Beaivi.

Samische sjamanentrommel. Het kruis in het midden van de trommel symboliseert de zon.

Opgemerkt moet worden dat Beaivi in ​​sommige mythen wordt afgebeeld als een god, niet als een godin. 5

Päivätär in de Finse mythologie, Usil in de Etruskische mythologie, Helios in de Griekse mythologie en Amaterasu in de Japanse mythologie zijn andere belangrijke zonnegoden in Eurazië.


  1. Андрей Викторович ГРОМОВ – Происхождение и связи населения окуневской культуры^
  2. Doğan AVCIOĞLU, Türklerin Tarihi, ISBN: 9789754780208^
  3. Abdülkadir İNAN, Eski Türk Dini Tarihi, ISBN: ‎9786056600975^
  4. Poëtische Edda – Proza Edda^
  5. Lite Om Samisk Förkristen Religion^
Kennis vermenigvuldigt zich wanneer ze wordt gedeeld: