398e verjaardag van zijn dood, Vlaamse schilder Jan Brueghel de Oude

398 jaar zijn verstreken sinds de dood van de Vlaamse schilder Jan Brueghel I, die stierf op 13 januari 1625.

Jan Brueghel I, die door hedendaagse schrijvers bekend staat als Jan Brueghel de Oude omdat hij dezelfde naam heeft als zijn zoon, was in zijn tijd en na hem een voorbeeld voor veel schilders.

Jan Brueghel I werd geboren in Brussel in 1568. Hij verloor zijn vader (Pieter Bruegel) in 1569 en zijn moeder (Mayken Verhulst) in 1578, dus bleef hij een tijdje bij zijn grootmoeder.1

Jan Brueghel I ging in 1589 naar Italië en woonde enige tijd in Napels, Rome en Milaan. Tijdens zijn dagen in Italië werkte hij samen met de Vlaamse schilder Paul Bril en Johann Rottenhammer, beroemd om zijn mythologische schilderijen. In de daaropvolgende jaren maakte hij veel schilderijen met Johann Rottenhammer.

“Rust op de vlucht naar Egypte”
I. Jan Brueghel & Johann Rottenhammer, Kunsthistorisches Museum, Wenen

Jan Brueghel I raakte al snel bevriend met Federico Borromeo, die zowel kunstverzamelaar als kardinaal werd. Deze vriendschappen bleven zijn hele leven bestaan. Jan Brueghel I werd sterk beïnvloed door de ideeën van Federico Borromeo, vooral voor de schoonheid van de dierenwereld. In feite toonde hij dit effect duidelijk aan in veel van zijn werken.

“Dorpsrand met molen”
I. Jan Brueghel, Kunsthistorisches Museum, Wenen

Terugkerend naar Antwerpen in 1596, trouwde Jan Brueghel I met Isabella de Jode in 1599. Hij had een zoon en een dochter uit dit huwelijk, maar helaas stierf Isabella de Jode in 1603. Alleen gelaten met twee kinderen trouwde Jan Brueghel I in 1605 met Catharina van Mariënburg. en versnelde zijn artistieke ontwikkeling.

Jan Brueghel I werd later een van de meest populaire schilders in Antwerpen, samen met Peter Paul Rubens. De twee kunstenaars hebben samen veel schilderijen gemaakt. Dieren en bloemen waren ook prominent aanwezig in deze werken.

“Het visioen van de heilige Hubertus”
I. Jan Brueghel, Prado Museum, Spanje

De werken van Jan Brueghel I bestonden voornamelijk uit stillevens van bloemen en natuurlandschappen. Hij schilderde echter ook religieus/mythologische landschappen voor vooraanstaande verzamelaars en aristocraten. In deze werken, die beschreven worden als paradijselijke landschappen, liet de kunstenaar zich inspireren door Genesis. In de meeste van deze schilderijen zijn dieren die niet in hetzelfde klimaat kunnen leven samen.

“De intrede van de dieren in de ark van Noach”
I. Jan Brueghel, Particuliere collectie, België

Helaas stierf Jan Brueghel I op 13 januari 1625 op 57-jarige leeftijd aan de choleraziekte die hij had opgelopen. Jan Brueghel II erfde het atelier van zijn vader en zette de artistieke stijl van zijn vader voort in veel van zijn werken.

Jan Brueghel I heeft niet alleen zijn kinderen diep beïnvloed, maar ook vele beroemde schilders na hem met de artistieke stijl die hij ontwikkelde.

Notities

  • Links van de omslagafbeelding is Peter Paul Rubens’ schilderij van Jan Brueghel I en zijn gezin te zien.
  • Het schilderij “De terugkeer uit de oorlog: Mars ontwapend door Venus” rechts op de omslagafbeelding is gemaakt door Peter Paul Rubens en Jan Brueghel I.


  1. “De Zotte Schilders”, Eric de Bruyn & Ward Peinen, University of Virginia, ISBN: 9789053494233[]