Is het in Japan gevonden zwaard gemaakt om boze geesten te bestrijden?

Is het in Japan gevonden zwaard gemaakt om boze geesten te bestrijden?

Is het in Japan gevonden zwaard gemaakt om boze geesten te bestrijden? Tomio Maruyama-grafheuvel
Foto: AsPJT (Wikimedia), ©CC0 1.0

Het grote zwaard, gevonden in een grafheuvel in Japan, is mogelijk gemaakt om boze geesten af te weren en te bestrijden, zeggen de onderzoekers.

Een team van archeologen in Japan heeft een bronzen spiegel opgegraven in de vorm van een schild en een groot zwaard uit de Kofun-periode (ca. 250 tot 538 n.Chr.).

De ontdekking, die over de hele wereld belangstelling wekte, vond plaats in een grafheuvel nabij de stad Nara.

Kansai region
De stad Nara, gelegen in de regio Kansai, ligt ongeveer 460 kilometer ten westen van de hoofdstad Tokio en 33 kilometer ten oosten van Osaka.

De archeologen die de opgraving uitvoerden, stelden vast dat het zwaard gevonden in de grafheuvel genaamd Tomio Maruyama, die ongeveer 1600 jaar oud is, gemaakt was van ijzer en ongeveer 2,7 meter lang was.

De ontdekking van het grote zwaard, dat eind november 2022 werd opgegraven, werd door veel lokale archeologen geïnterpreteerd als ongewoon en verrassend. Dat komt omdat het ontdekte zwaard het grootste is dat ooit in Japan is gevonden. In feite was het grootste zwaard dat eerder in Japan was opgegraven bijna half zo groot als het zwaard in kwestie.

Onderzoekers zeggen dat een zwaard van dat formaat te groot en te zwaar is om in gevechten te gebruiken. Daarom beweren ze dat het zwaard waarschijnlijk is begraven om de overledene te beschermen tegen boze geesten of zodat de overledene na zijn dood met boze geesten kon vechten.

Is het in Japan gevonden zwaard gemaakt om boze geesten te bestrijden? Tomio Maruyama-grafheuvel
Een replica van het zwaard
Foto: Saigen Jiro (Wikimedia), ©CC0 1.0

Japanse archeologen hebben verklaard dat het zwaard een voorbeeld is van een dakō. Ze zeiden ook dat in het recente verleden veel dakō-zwaarden met golvende bladen, meestal ceremonieel gebruikt, zijn opgegraven in oude Japanse graven. Er wordt echter benadrukt dat het laatst gevonden zwaard door zijn grootte verschilt van de andere.

Bronzen spiegel

Naast het zwaard vonden archeologen ook een bronzen spiegel in de grafheuvel. Ze zeiden dat de spiegel ongeveer 64 cm lang en ongeveer 31 cm breed is. Ze denken dat de spiegel ook begraven is om boze geesten weg te houden.

Annette Juliano, hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Rutgers University, heeft geschreven dat sommige magische eigenschappen in verband werden gebracht met spiegels in de vroege imperiale periode in China.1

Naast het zwaard en de spiegel hebben archeologen ook landbouwwerktuigen en wat gebruiksvoorwerpen opgegraven in de grafheuvel.

Is het in Japan gevonden zwaard gemaakt om boze geesten te bestrijden? Tomio Maruyama-grafheuvel
Opgravingslocatie
Foto: AsPJT (Wikimedia), ©CC0 1.0

De eerste aankondiging met betrekking tot de ontdekking en archeologische vondsten werd gedaan op 25 januari 2023.

Tomio Maruyama

Archeologen schatten dat Tomio Maruyama voor het eerst werd gebouwd in de tweede helft van de 4e eeuw na Christus.

Tomio Maruyama ligt ten westen van de stad Nara en is ongeveer 10 meter hoog en 109 meter in diameter. Daarom is het de grootste van de cirkelvormige grafheuvels die ooit in Japan zijn ontdekt.

Op de site zijn al eerder veel archeologische resten gevonden. Sommigen van hen worden bewaard in het Nationale Museum van Kyoto.2

Externe links  1. Possible Origins of the Chinese Mirror“, Annette JULIANO, Source, Volume: 4, Number: 2/3, Winter/Spring, 1985[]
  2. Yamato Tomio Maruyama kofun shutsudo-hin“, Kuni shitei bunkazai-tō, kunishitei.bunka.go.jp[]
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments