TikTok is verboden op telefoons van de federale overheid in België, dus waarom wordt TikTok verbannen?

TikTok is verboden op telefoons van de federale overheid in België, dus waarom wordt TikTok verbannen?

De Belgische federale overheid heeft TikTok verboden op elektronische apparaten die door overheidsfunctionarissen worden gebruikt. Dus waarom wordt TikTok verbannen?

De Belgische premier Alexander De Croo zei op vrijdag 10 maart 2023 dat de Chinese toepassing voor het delen van video’s TikTok is verboden op computers en mobiele apparaten die door overheidsfunctionarissen worden gebruikt.

De openbare verklaring in kwestie werd afgelegd na de vergadering van de Belgische Nationale Veiligheidsraad.

Alexander De Croo verklaarde dat de Belgische Nationale Veiligheidsraad heeft gewaarschuwd dat er risico’s verbonden kunnen zijn aan de gegevens die door TikTok worden verzameld.

Belgische functionarissen suggereerden ook dat TikTok waarschijnlijk zal samenwerken met Chinese inlichtingendiensten.

Vicepremier Georges Gilkinet twitterde dat de beslissing op federaal niveau van toepassing zou zijn. Gilkinet schreef dat dit een logische en noodzakelijke beslissing is.

Premier Alexander De Croo heeft er bij regionale, provinciale en lokale overheden op aangedrongen om een gelijkaardig Tiktokverbod in te voeren. Hij zei dat de beveiliging van informatie een prioriteit is.1

Volgens de verklaring op de officiële website van de premier duurt het verbod zes maanden en wordt het daarna opnieuw geëvalueerd.

Mathieu Michel, staatssecretaris voor Digitalisering, zei dat deze beslissing gericht is op de bescherming van gevoelige gegevens. Mathieu Michel had hierover eerder een rapport opgevraagd bij het Belgisch Cybersecurity Centrum.

De afgelopen weken zijn soortgelijke verboden tegen TikTok ingevoerd in de Verenigde Staten, Canada, de Europese Commissie en het Europees Parlement.

De nieuwe centra zullen worden opgericht

TikTok zal nieuwe centra oprichten om het vertrouwen van Europese landen in het licht van deze verboden te verzekeren. Volgens de aankondiging van de autoriteiten worden de gegevens van Europese gebruikers vanaf dit jaar opgeslagen in centra in Ierland en Noorwegen.

Elaine Fox, hoofd privacy van TikTok in Europa, zei in een eerdere verklaring dat de gegevens van Europese gebruikers worden opgeslagen in centra in de Verenigde Staten en Singapore.2

Waarom wordt TikTok verbannen?

TikTok, de internationale versie van de applicatie voor het delen van video’s die in 2016 door ByteDance onder de naam Douyin in China werd gelanceerd, verspreidde zich in 2017 over de hele wereld. De snelgroeiende applicatie veroorzaakte echter enige twijfel vanwege zijn Chinese oorsprong.

De applicatie, die eerder verboden was in Afghanistan, Bangladesh, Iran en Pakistan, staat de laatste jaren ook op de agenda van westerse landen, maar om heel andere redenen.

Vanwege privacy- en cyberbeveiligingsredenen is de TikTok-app verbannen op zakelijke telefoons van sommige overheidsfunctionarissen in de VS, Canada, Denemarken en tot slot België.

Autoriteiten zijn van mening dat belangrijke gegevens kunnen worden buitgemaakt als de applicatie onder druk wordt gezet door Chinese inlichtingendiensten.

TikTok werd vorig jaar ook verbannen van openbare apparaten in Taiwan, op verdenking van gebruik voor cognitieve oorlogsdoeleinden door de Chinese overheid.

In welke landen is TikTok verboden?

TikTok is de afgelopen 5 jaar om verschillende redenen gedeeltelijk of volledig verboden in Afghanistan, Pakistan, Bangladesh, Armenië, India, Indonesië, Taiwan, Iran, Jordanië, Azerbeidzjan, Denemarken, België, Canada en de Verenigde Staten. Sommige van deze verboden duurden echter maar een paar dagen.  1. Tijdelijk verbod op TikTok op diensttoestellen federale overheid“, www.premier.be, March 10, 2023^
  2. The Brussels Times with Belga, March 8, 2023^