Hur Fick Planeterna Sina Namn? Planeter och Mytologiska Gudar

Hur Fick Planeterna Sina Namn? Planeter och Mytologiska Gudar

Hur fick planeterna sina namn? Vad heter planeterna i klassisk mytologi? Vad betyder morgonstjärnan och kvällsstjärnan?

Förutom jorden är alla planeter i solsystemet uppkallade efter grekisk-romerska gudar. Planeter som Merkurius, Venus, Mars, Jupiter och Saturnus, som varit kända sedan urminnes tider, identifierades med en gudom enligt deras fysiska egenskaper och fick namn efter den gudom som de identifierades med. Denna tradition har fortsatt för de planeter som upptäcktes senare, som Uranus och Neptunus.

Merkurius: Den Minsta Planeten

Till vänster: Planeten Merkurius
Till höger: Mercury, Hendrick Goltzius (1577-1617)

Merkurius, den planet som ligger närmast solen, är också den minsta kända planeten i solsystemet. En Merkuriusdag varar cirka 1407 timmar, och ett Merkuriusår varar cirka 88 dagar. Yttemperaturen varierar mellan -170°C och +420°C.

Merkurius, precis som Venus, kan bara dyka upp på himlen strax före soluppgången och strax efter solnedgången. Denna situation gjorde att Merkurius betraktades som två separata himlakroppar i antikens Grekland. Morgonstjärnan heter Apollon och kvällsstjärnan heter Hermes.1

Apollon är en av de 12 olympiska gudarna i den grekiska mytologin. Han är konstens, läkningens och ljusets gud. Han avbildas vanligtvis som en ung man som spelar lyra.

Å andra sidan anses Hermes vara gudarnas härold och den snabbaste. Inte konstigt därför att aftonstjärnan, som dyker upp en mycket kort tid strax efter solnedgången, är uppkallad efter Hermes. Liksom Apollon är han en av de 12 olympiska gudarna.

Merkurius, som ger planeten dess nuvarande namn, är den romerska motsvarigheten till Hermes. På många sätt delar den gemensamma egenskaper med Hermes. De gamla romarna höll ett Mercuralia-firande för att hedra guden Merkurius varje 15 maj.

Inom astrologi och ockultism är onsdag Merkurius dag.

Venus: Jordens Extremt Heta Tvillingsyster

Till vänster: Planeten Venus
Till höger: Venus with a Mirror, Tiziano Vecelli (14?? – 1576)

Venus, den näst närmaste planeten till solen, är varmare än Merkurius på grund av dess täta atmosfär fylld med koldioxid. Yttemperaturen varierar mellan 430°C och 500°C. Dess rotation runt sin axel är omvänd jämfört med andra planeter i solsystemet, det vill säga på Venus går solen upp i väster. Ett annat intressant faktum är att en dag på Venus varar 243 dagar och ett år varar 225 dagar. Så om du är på Venus kan du fira nyårsafton två gånger på en dag.

Venus, liksom Merkurius, dyker bara upp strax före soluppgången och strax efter soluppgången. Det är dock lättare att observera än Merkurius eftersom det är väldigt ljust. Människor har använt termerna ”aftonstjärna” och ”morgonstjärna” för Venus såväl som för Merkurius.

De gamla grekerna kallade Venus på morgonen som Phosphoros, och Venus på kvällen som Hesperos. Dessa termer romaniserades senare exakt, och Phosphoros ersattes av Lucifer och Hesperos av Vesper.

Lucifer betyder ljusbringare.

Efter att det bevisats att dessa två himlakroppar faktiskt var en enda planet användes namnen Lucifer och Vesper ett tag. Så småningom fick planeten dock namnet efter Venus, den romerska kärlekens och skönhetens gudinna, på grund av dess lysande briljans.

Venus, som har många gemensamma drag med Afrodite i grekisk mytologi, avbildas vanligtvis som en naken kvinna i hellenistisk och romersk konst.

Inom astrologi och ockultism är fredag Venus dag.

Mars: Den Röda Planeten

Till vänster: Planeten Mars
Till höger: Resting Mars, Diego Velázquez (1599 – 1660)

Ett dygn på Mars, den planet som ligger närmast solen efter jorden, varar 24 timmar 37 minuter. I detta avseende är den ganska lik jorden. Men ett marsår är ungefär 687 dagar. Yttemperaturen varierar mellan -110°C och +35°C.

Mars är också känd som den röda planeten på grund av järnoxiden på dess yta. Med denna aspekt har det alltid lockat människors uppmärksamhet i antiken.

De gamla grekerna förknippade Mars med blod på grund av dess färg och döpte planeten efter Ares, krigsguden.

Efter att romarna erövrat Grekland identifierades Mars, en av de romerska gudarna, med Ares och den röda planeten fick namnet Mars.

Enligt legender är guden Mars far till Romulus och Remus, Roms grundare.

Inom astrologi och ockultism är tisdag Mars dag.

Jupiter: En Gasjätte

Till vänster: Planeten Jupiter
Till höger: Sculpture of Jupiter, Museo del Prado, Spanien

Jupiter, den femte planeten närmast solen, är också den största planeten i solsystemet. Ett Jupiterår varar ungefär 4333 dagar.

Denna största planet i solsystemet är uppkallad efter Jupiter, gudarnas kung och himlens gud i romersk mytologi.

Den grekiska motsvarigheten till guden Jupiter är Zeus. Båda är de viktigaste gudarna i sin tid. De är ofta avbildade med en blixt i händerna.

Inom astrologi och ockultism är torsdagen Jupiters dag.

Saturnus: Den Ringade Planeten

Till vänster: Planeten Saturnus
Till höger: Saturn, Peter Paul Rubens (1577 – 1640)

Ett år på Saturnus, den sjätte planeten närmast solen, tar 10759 dagar, eller cirka 29,5 år. Det är den näst största planeten i solsystemet, men dess densitet är lägre än vatten. Så om vi kunde släppa Saturnus på ett hav, skulle den inte sjunka.

Eftersom det är synligt för blotta ögat har människor känt till Saturnus sedan urminnes tider. De gamla grekerna döpte denna planet efter skördeguden Kronos. Ofta avbildad med en lie eller skära i handen, avsattes Kronos av sin egen son, Zeus.

Den romerska motsvarigheten till Kronos är Saturnus. Inspirerad av grekerna döpte romarna denna planet efter Saturnus.

Romarna höll Saturnaliafestivalen varje december för att hedra guden Saturnus.

Se även: Vintersolståndet: Vad är Yule, Saturnalia och Nardugan?

Inom astrologi och ockultism är lördagen Saturnus dag.

Uranus

Till vänster: Planeten Uranus
Till höger: Uranus and the Dance of the Stars, Karl Friedrich Schinkel (1781 – 1841)

Ett år på Uranus, den sjunde planeten närmast solen, varar 30688 dagar, eller cirka 84 år. Det är en av de kallaste planeterna i solsystemet. Yttemperaturen sjunker till -220°C.

Uranus är sällan synlig för blotta ögat och har betraktats som en stjärna i evigheter. I slutet av 1700-talet bevisades det att det inte är en stjärna utan en planet.

Uranus, som planeten är uppkallad efter, är en av de första gudarna i grekisk mytologi och är personifieringen av himlen. Han är både son och make till Gaia (Earth).

Uranus, som hade många barn med Gaia, hatade dem. Därefter utarbetade Gaia en plan mot Uranus. En dag, när Uranus kom och sov med Gaia, kastrerade hans egen son Kronos sin far med en skära. Efter den dagen började Kronos regeringstid och Uranus förlorade sin betydelse.

Neptunus

Till vänster: Planeten Neptunus
Till höger: Andrea Doria as Neptun, Angelo Bronzino (1503 – 1572)

Ett år på Neptunus, den åttonde planeten närmast solen, tar 60182 dagar, eller cirka 165 år. Planeten, som på många sätt liknar Uranus, trodde man tidigare var en stjärna, men i mitten av 1800-talet upptäcktes den vara en planet. Ämnet som ger planeten dess blå färg är metan på dess yta.2

Efter en lång debatt om namnet bevarades traditionen och denna blå planet fick sitt namn efter Neptunus, havsguden i romersk mytologi.

Neptunus avbildas ofta som en skäggig man som håller i en treudd. Dess motsvarighet i den grekiska mytologin är Poseidon.

Trans-Neptunus Dvärgplaneter

Pluto – Den degraderades från planetstatus 2006 och anses nu vara en trans-Neptunus dvärgplanet. Pluto genomför en omloppsbana runt solen på cirka 248 år. Den är uppkallad efter Pluto, härskaren över underjorden i grekisk-romerska myter. Pluto ses ofta som densamma som Hades.

Eris – Det är en av trans-Neptunus dvärgplaneter. Det tar cirka 559 år att genomföra ett varv runt solen. Den är uppkallad efter Eris, gudinnan av oenighet, stridigheter och anstiftare i grekisk mytologi. Dess motsvarighet i romersk mytologi är Discordia.

Haumea och Makemake, de andra trans-Neptunus dvärgplaneterna, tog sina namn från andra mytologier.  1. ”The Planet Observer’s Handbook”, Fred W. PRICE, Cambridge University Press, ISBN: 9780521789813^
  2. Neptune”, Solar System Exploration, NASA, August 28, 2022^