Det siste målet for klimaaktivister er det 107 år gamle maleriet av Gustav Klimt

Protest i Leopold Museum! I Østerrike kastet to klimaaktivister svart væske mot det 107 år gamle maleriet av Gustav Klimt i protest.

Hendelsen fant sted på Leopold-museet, et kunstmuseum i Wien, tirsdag 15. november 2022. To klimaaktivister kastet en svart, oljeaktig væske mot den østerrikske maleren Gustav Klimts maleri Tod und Leben (Døden og livet), som han fullførte i 1915. Umiddelbart etter hendelsen ble en av aktivistene raskt fjernet fra maleriet av sikkerhetsvakten på museet. I mellomtiden stakk den andre aktivisten hånden på beskyttelsesglasset på maleriet med lim.

Den svarte væsken som dekket nesten hele maleriet, forårsaket ingen skade på originalmaleriet takket være beskyttelsesglasset. Men ifølge uttalelsen fra restaureringsteamet til museet, skjedde det tydelige skader på beskyttelsesglasset, veggen og gulvet.

Etter aksjonen kom østerriksk politi i løpet av kort tid til museet og rengjøringsarbeidene ble satt i gang. Aktivister fortsatte å forsvare sin protest mot olje- og gassboring.

En aktivistgruppe kalt Letzter Generation (Last Generation) tok på seg ansvaret for handlingen. Den samme gruppen tok også på seg ansvaret for en lignende protest i Tyskland for rundt tre uker siden. To aktivister hadde kastet potetmos mot et 131 år gammelt maleri av Claude Monet ved Museum Barberini i Potsdam.

Aktivister Kaster Potetmos på Claude Monets 130 År Gamle Maleri

Ifølge uttalelsen fra det østerrikske pressebyrået (APA) klarte aktivistene å få den svarte væsken som representerer olje inn i museet ved å gjemme den i en varmtvannspose.

Museumsdirektør Hans-Peter Wipplinger sa at aktivistene hadde rett i sine bekymringer, men handlingsvalget var feil.

Om Tod und Leben (Døden og livet)

Tod und Leben er navnet på den østerrikske maleren Gustav Klimts verk ferdigstilt i 1915. Maleriet, laget med oljemaling på lerret, er 178×198 cm stort. Maleriet har vært utstilt mange ganger i europeiske hovedsteder og i USA.

Det var i 1908 da Gustav Klimt først begynte å male Tod und Leben. Imidlertid gjorde Klimt senere noen endringer på maleriet, og maleriet tok sin endelige form i 1915.

Hvem er Gustav Klimt?

Gustav Klimt

Gustav Klimt ble født i 1862 i Baumgarten, som var en del av det østerrikske riket. Han ble påvirket av jugendstil og symbolikk. Noen av maleriene hans ble ødelagt under andre verdenskrig. Gustav Klimt, som også viste sitt talent innen arkitektoniske dekorasjoner, brukte ekte gull i noen av verkene sine.

Gustav Klimt døde av lungebetennelse 6. februar 1918, under den spanske influensapandemien.