Kjente vintermalerier

Kjente vintermalerier

Vintermalerier er kunstverk som gjenspeiler den fengslende skjønnheten i naturen på best mulig måte. Hver frosne vanndråpe ligner en juvel. Snødekte fjell, blendende islagte innsjøer, frosne elver og glitrende iskrystaller som henger fra tretopper… Disse unike detaljene i naturen har vært en inspirasjonskilde for kunstnere gjennom historien. Malere har skapt utallige malerier i ulike stiler og temaer ved å fange opp skjønnheten i disse elementene.

Jegerne i snøen (Pieter Bruegel)

Pieter Bruegel var en flamsk maler aktiv under renessansen, spesielt kjent for temaer som landskap og landsbyliv. Han ble født mellom 1525 og 1530 og døde i 1569. Hans verk er anerkjent for sine detaljerte komposisjoner og rike fargepaletter.

Fullført i 1565, «Jegerne i snøen» skildrer jegere og det omkringliggende landlige livet midt i de barske forholdene om vinteren. Det er en del av Bruegels serie av malerier med temaer om årstidene. Kunstverket fremstiller et vidstrakt landskap, med en frossen innsjø i det fjerne, snødekte åser og en scene der mennesker og hunder er ute på jakt en kald vinterdag.

Bruegels oppmerksomhet på detaljer kombinerer skjønnheten i vinteren med dens utfordrende forhold innenfor samme ramme. Følgelig presenterer kunstverket ikke bare seerne med et malerisk vinterbilde, men formidler også kulden og vanskelighetene som følger med vinteren.

Et vinterlandskap nær Slottet Buren (Jan Abrahamsz Beerstraaten)

Jan Abrahamsz Beerstraaten, som levde under den nederlandske gullalderen på 1600-tallet, er generelt kjent som en maler som spesialiserte seg på landskapsverk. Kunstneren er særlig kjent for sitt mesterskap innen bylandskap og sjølandskap. I sine oljemalerier skildret han vannveier, havner og byer i Holland. Beerstraaten er anerkjent for sin livlige fremstilling av skip, havner og byliv, sammen med sin dyktige bruk av perspektiv.

Maleriet av Beerstraaten, som skildrer en vinterscene nær Slottet Buren, gjenspeiler levende dagliglivet på den tiden og aktivitetene brakt med seg av vinteren. Kunstverket skiller seg ut med sin detaljerte komposisjon og realistiske stil, og bærer de karakteristiske trekkene ved klassisk nederlandsk landskapsmaleri. Refleksjonene av isen i vinterscenen, detaljene rundt menneskelige figurer og den nøye oppmerksomheten gitt til slottet, er en refleksjon av kunstnerens grundige arbeid.

Vinterlandskap (Caspar David Friedrich)

Caspar David Friedrich ble født i Tyskland i 1774 og døde i 1840. Han var en av de ledende malerne i den tyske romantiske perioden. Hans kunst fokuserte intenst på temaer som åndelighet, natur og menneskehetens ubetydelighet i møte med naturen.

«Vinterlandskap» er et av Friedrichs verk som legger vekt på følelsesmessig dybde og forholdet mellom natur og menneskehet. Ferdigstilt i 1811, gjenspeiler maleriet typisk en storslått vinterscene i Friedrichs stil. Elementer som et landskap dekket av snø, høye trær og en fjern kirke tilbyr betrakteren en isolert naturlig setting.

Vinterlandskap i Vordingborg (Johan Christian Dahl)

Johan Christian Dahl, født i Bergen i 1788, var en maler kjent for sine skildringer av naturlandskap og påvirket av den romantiske perioden. Dahl spesialiserte seg i å portrettere Norges fjell, fjorder og kystlandskap. Han understreket kraften og dramaet i naturen i sine verk og reflekterte romantiske følelser gjennom landskapene sine.

En av Johan Christian Dahls berømte landskapsmalerier har tittelen «Vinterlandskap i Vordingborg». Dette maleriet skildrer en vinterscene som Dahl skisset i byen Vordingborg i Danmark.

Isfjellene (Frederic Edwin Church)

Frederic Edwin Church var en av de amerikanske landskapsmalerne på 1800-tallet. Født i 1826, var Church kjent for sine malerier som skildret amerikanske landskap og var en fremtredende skikkelse innen Hudson River School.

«Isfjellene» er et storslått oljemaleri fullført av Church i 1861. Han skapte dette kunstverket basert på inntrykkene sine fra reiser til kystene av Newfoundland og Labrador i 1859. Maleriet, som for øyeblikket er utstilt ved Dallas Museum of Art, viser massive isfjell som flyter i havet.

Maleriet måler omtrent 1,64 m × 2,85 m (5,4 ft × 9,4 ft). Frederic Edwin Church arbeidet på en stor skala for å fremheve de dramatiske og imponerende trekkene ved landskapet. Isfjellenes enormitet og realisme utmerker seg med enestående detaljer og lek med lys.

Det lille russisk oksevogn (Ivan Ajvazovskij)

Den berømte russiske maleren Ivan Konstantinovitsj Ajvazovskij ble født i Feodosia, som lå innenfor grensene til det som i dag er Ukraina under det russiske imperiet, i 1817, og gikk bort i 1900. Ajvazovskij er kjent for sine marinemalerier og skapte over 6 000 kunstverk gjennom sin kunstneriske karriere. Han regnes som en av de betydningsfulle representantene for russisk kunst på 1800-tallet.

«Det lille russiske oksevogntoget» er en av Ajvazovskijs sjeldne landskapsmalerier, som skiller seg fra hans vanlige temaer med sjølandskap. Fullført i 1866, skildrer dette kunstverket noen trær og et landsbyhus på et vidt snødekt terreng. I midten av maleriet beveger en oksevogn seg langs den snødekte veien, og fungerer som et fokuspunkt i det overordnede landskapet.

Skatere i Bois de Boulogne (Pierre-Auguste Renoir)

Pierre-Auguste Renoir var en av de fremtredende skikkelsene blant franske impresjonistiske malere. I maleriene sine skildret han ofte utendørs landskap, menneskelige figurer og samfunnsscener.

Fullført i 1868, viser maleriet «Skatere i Bois de Boulogne» mennesker som skøyter på isen om vinteren i Bois de Boulogne, en berømt park i Paris. Maleriet viser individer som glir over isen og omgivelsene med livlige farger og en impresjonistisk stil. Dette verket, skapt med de karakteristiske raske og løse penselstrøkene til impresjonistene, gjenspeiler en scene med utendørs fritidsaktiviteter og sosiale interaksjoner fra den tiden.

I dette maleriet brukte Renoir innflytelsen av lys og farger for å skape en følelse av bevegelse og livlighet. Sammen med de avslappede og frie positurene til de menneskelige figurene, ønsket han å formidle øyeblikkets hyggelige atmosfære til betrakteren.

Skjæra (Claude Monet)

Den franske maleren Claude Monet var en av de ledende skikkelsene innen impresjonismen. Han ble født i 1840 og døde i 1926. Monet var kjent for å jobbe utendørs for å fange naturen og de skiftende lyseffektene.

Maleriet «Skjæra», fullført i 1869, er en av Monets mest betydningsfulle verk. Kunstverket viser kunstnerens mesterskap i å skildre naturlige landskap. Maleriet viser en scene fra hagen til Monets familiehjem i Sainte-Adresse.

Jeger i et vinterlig skoglandskap (Walter Moras)

Walter Moras var en av de tyske malerne som var aktive mot slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Moras var spesielt kjent for sine landskapsmalerier. Født i Berlin, begynte kunstneren også sin kunstneriske karriere der.

Walter Moras fokuserte hovedsakelig på skogområder, landsbylandskap og elveutsikter i kunsten sin. Maleriet «Jeger i et vinterlig skoglandskap», fullført i 1876, gjenspeiler et tema som er i tråd med kunstnerens generelle stil. Maleriet viser en jeger og hans jakthund som går blant store trær i en snødekt skog.

Vinterlandskap (Paul Gauguin)

Den franske maleren Paul Gauguin var en av pionerene innen post-impresjonismen. Han ble født i 1848 og døde i 1903. Gauguin var kjent for sine eksotiske og emosjonelle malerier, og han ønsket å utforske det følelsesmessige og symbolske potensialet til farger og mønstre som maler.

Fullført i 1879, skildrer Gauguins «Vinterlandskap» inntrykket av en kald vinterdag. Bare trær og hus dekket av snø dominerer landskapet i maleriet.

«Vinterlandskapet» viser en mer symbolsk tilnærming sammenlignet med impresjonismen. Det tilhører en periode der kunstneren ønsket å skildre virkeligheten gjennom følelsesmessige og symbolske uttrykk heller enn en direkte representasjon.

Boulevard de Clichy (Paul Signac)

Paul Signac var en fransk neoimpressionistisk maler som hadde stor innflytelse på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Han er kjent for å benytte seg av en teknikk kalt pointillisme i maleriene sine. Denne teknikken er basert på å bruke små prikker med ulike farger plassert ved siden av eller lagt oppå hverandre for å skape bilder.

Paul Signacs verk «Boulevard de Clichy», fullført i 1886, reflekterer gatelivet i Paris og det urbane landskapet på den tiden. Denne boulevarden i Montmartre var et livlig område fylt med kunstnere og underholdningssteder på den tiden. Menneskene og bygningene langs gaten understreker boulevardens livlige atmosfære.

Rapphøns i snøen (Józef Chełmoński)

Józef Chełmońsk, en av Polens fremtredende realistiske malere, er kjent for sitt mesterskap i å skildre naturlige landskap og landlig liv. Han skapte hovedsakelig kunstverk som avbildet bønder, natur og gårdsscener. Generelt omfavnet han en realistisk tilnærming for å gjenspeile naturens skjønnhet og ektheten i landlig liv.

Maleriet hans med tittelen «Rapphøns i snøen» er en av verkene som fokuserer på dyr av kunstneren. Som navnet antyder, er det et maleri som skildrer rapphøns i snøen. Fullført i 1891, er maleriet for øyeblikket utstilt på Nasjonalmuseet i Warszawa.

Kjøretur med slede (Rudolf Koller)

Den sveitsiske maleren Rudolf Koller viet en betydelig del av sin kunstkarriere til å skape verk som skildrer dyr og landlig liv. Han fokuserte ofte på kuer og hester.

Maleriet «Kjøretur med slede», fullført i 1892, er ett av de betydningsfulle verkene som gjenspeiler kunstnerens karakteristiske stil. Koller skildret menneskelige og dyrefigurer i et snødekt landskap med detaljert komposisjon. I midten av maleriet er en slede som bærer ved.

Vinterdag i Roskilde (Laurits Andersen Ring)

Laurits Andersen Ring, som har en viktig plass i Danmarks kunsthistorie, skildret emner som portretter, landskap og scener fra dagliglivet. Kunstnerens verk gjenspeilet påvirkninger fra ulike kunstretninger som symbolisme og sosialrealisme. Mens noen av hans verker bar symbolsk betydning, inneholdt andre elementer spesifikke for sosialrealismen ved å skildre samfunnsmessige problemer og hverdagens utfordringer.

«Vinterdag i Roskilde» er et verk fullført av Laurits Andersen Ring i 1929. Maleriet skildrer en vinterdag i byen Roskilde. Snødekte gater og hus på venstre side av maleriet skiller seg ut som fokuspunkter. På høyre side av maleriet kan tårnene til Roskilde katedral, som nå står oppført på UNESCOs verdensarvliste, sees.

  • Wikipedia contributors. «Winter landscapes in Western art» Wikipedia, The Free Encyclopedia. Wikipedia, The Free Encyclopedia, 17 Oct. 2022. Web. 19 Dec. 2023
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments