Aktivister Kaster Potetmos på Claude Monets 130 År Gamle Maleri

I Tyskland kastet to klimaaktivister potetmos mot et 130 år gammelt maleri av Claude Monet. Fire personer ble varetektsfengslet etter hendelsen.

Hendelsen fant sted på Museum Barberini, et kunstmuseum i Potsdam, søndag 23. oktober 2022. To klimaaktivister i oransje vester kastet en gul væske mot maleriet «Meules» fra 1891 av den franske impresjonistmaleren Claude Monet. Så limte de hendene til veggen med lim og sa at alle er i en klimatisk katastrofe.

Det ble raskt klart at den gule væsken som dekket nesten hele maleriet var potetmos.

En aktivistgruppe kalt Letzter Generation (Siste Generasjon), som kritiserer den tyske regjeringens politikk mot produksjon av fossilt brensel, tok på seg ansvaret.

En lignende protest ble også holdt i London nylig. Den 14. oktober kastet to klimaaktivister tomatsuppe på et maleri fra 1888 av den nederlandske postimpresjonistiske maleren Vincent van Gogh.

I følge uttalelsen på den offisielle Twitter-kontoen til Museum Barberini, ble ikke maleriet alvorlig skadet fordi det var glasert. Tjenestemenn og kunstelskere er imidlertid fortsatt bekymret for at protestene vil spre seg over hele verden.

Ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA ble fire personer involvert i hendelsen pågrepet av tysk politi.

Maleriet vil bli utstilt igjen onsdag 26. oktober 2022, etter ryddearbeidet.

Om Maleriet

«Meules» er en del av en serie på 25 verk malt av Claude Monet mellom 1890 og 1891. I denne serien skildrer Monet høstede kornstabler i ulike årstider og til ulike tider på døgnet, med ulike lysvinkler.

Claude Monet – Meules (1891)

Maleriet, ferdigstilt i 1891, måler 92 cm i bredden og 73 cm i lengden. Monet ønsket å trekke oppmerksomheten til kornstablene ved å benytte seg av den diagonale komposisjonen.

Maleriet, som ble kjøpt av den tyske forretningsmannen Hasso Plattner for omtrent 110 millioner dollar på en auksjon i 2019, har vært utstilt på Museum Barberini siden 2020.1  1. Monet ‘Meules’ painting sells for record $110.7 million at auction, CNBC, 14.04.2019[]

Stengt for kommentarar.