Bierrecept en 5000 jaar oude Sumerische pub opgegraven

Bierrecept en 5000 jaar oude Sumerische pub opgegraven

Archeologen hebben in Irak een Sumerische pub opgegraven die ongeveer 5000 jaar geleden dateert. Onder de overblijfselen bevindt zich ook een tablet met een bierrecept.

De ontdekking werd gedaan in Lagash, een oude stadstaat in Zuid-Irak, door een team van archeologen van de Universiteit van Pennsylvania in de VS en de Universiteit van Pisa in Italië. Bij het onderzoeken van de overblijfselen meldde het team dat ze dachten dat de pub ongeveer 5000 jaar oud was.

Lagash, gelegen op ongeveer 330 km ten zuidoosten van de Iraakse hoofdstad Bagdad, is een van de oudste stadstaten in het oude Midden-Oosten.

Op de plek die ze hebben opgegraven, hebben de archeologen overblijfselen opgegraven van een koelsysteem, keukengerei zoals serveerschalen, een oven om te koken, banken om te eten en tablets. In sommige kommen vonden ze ook visgraten en botten van dieren.

Foto: Asaad Niazi/AFP/Getty Images

Er wordt geschat dat er ook bier werd geconsumeerd in de kroeg, hoewel de analyses doorgaan. Omdat bier bij de Sumeriërs vaker voorkwam dan water, zegt Holly Pittman.

oude Sumer, Sumerische mensen, pub, taverne, Irak
Aardewerk scherven
Foto: Asaad Niazi/AFP/Getty Images

Archeoloog Holly Pittman van de Universiteit van Pennsylvania zei dat de meest gebruikte drank door de Sumeriërs bier was. Ze verklaarde ook dat er in een nabijgelegen tempel een tablet met een recept voor bier was gevonden.

Uit de opgegraven vondsten blijkt dat zo’n 5000 jaar geleden gewone mensen een hapje en een drankje konden nuttigen in de kroeg. Daarom wordt verwacht dat de ontdekking aanwijzingen zal bevatten voor de levensstijl van mensen met een gemiddeld inkomen die in Zuid-Mesopotamië leefden tijdens de vroege bronstijd.

Vruchtbare halve maan en eerste steden

Zuid-Mesopotamië, nu grotendeels woestijn, maakte vroeger deel uit van de Vruchtbare Halve Maan. De regio was tijdens het Neolithicum rijk aan granen en peulvruchten. Ook werden veel gewassen voor het eerst gedomesticeerd door boeren in de Vruchtbare Halve Maan.

Naar schatting ontstond de landbouw ongeveer 12.000 tot 10.000 jaar geleden in de Vruchtbare Halve Maan.1
Foto: Sémhur (Wikimedia), ©CC BY-SA 1.0

De gevestigde levensstijl en het grondstoffenoverschot die ontstonden met de landbouwrevolutie leidden tot de opkomst van de eerste steden en staten. De meeste beschavingen uit het vroege Nabije Oosten, zoals de Sumeriërs, Akkadiërs, Babyloniërs en Assyriërs, zijn in deze regio ontstaan.

Analyses zullen doorgaan

Er werd verklaard dat de analyse van de monsters die door de archeologen op de opgravingslocatie zijn teruggevonden, zal worden voortgezet.

Projectdirecteur Holly Pittman antwoordde in een e-mail aan ULUKAYIN of er enig spoor was van het feit of er wijn, sterke drank of andere lokale sterke drank werd geconsumeerd:

“Alleen bier en zelfs dat wacht op analyses.”  1. “The Agricultural Revolution in Prehistory”, Graeme BARKER, OUP Oxford, 2006, ISBN: 9780191557668^