Fakta om Slottet Bran i Rumänien: Draculas slott eller en del av en fiktiv myt?

Slottet Bran i Transsylvanien, Rumänien

Om du letar efter en spännande och mystisk destination för din nästa semester, kanske du vill överväga att besöka Slottet Bran i Rumänien. Denna medeltida fästning, uppflugen på en kulle i hjärtat av Transsylvanien, är en av de mest populära attraktionerna i landet och lockar hundratusentals besökare varje år. Men vad är det som gör detta slott så speciellt och fascinerande? Svaret ligger i dess potentiella koppling till en av de mest kända och fruktade karaktärerna i litteraturen och historien: greve Dracula.

Var ligger Slottet Bran?

Castle Bran ligger i byn Bran, cirka 25 kilometer (16 miles) sydväst om staden Brașov, i regionen Transsylvanien.

Transsylvanien
Transsylvanien är en historisk och kulturell region i centrala Rumänien, gränsad till Karpaterna, som har ett rikt och mångsidigt arv, influerad av rumäner, ungrare, tyskar och andra etniska grupper. Transsylvanien är också känt för sina natursköna landskap, pittoreska byar, befästa kyrkor och slott, av vilka många har legender och berättelser förknippade med dem.

Slottet Bran under blå timmen.
Slottet Bran under blå timmen.
Foto: Ryanawsomemccleary (Wikimedia) ©️CC BY-SA 4.0 DEED

När byggdes Slottet Bran?

Slottet Bran byggdes på 1300-talet, på platsen för en före detta träfästning som byggdes av Tyska orden, en tysk militär och religiös orden, på 1200-talet. Stenborgen beställdes av kung Ludvig I av Ungern, som gav sachsarna i Kronstadt (Brașov) privilegiet att bygga och försvara slottet, i utbyte mot deras lojalitet och stöd. Slottet var tänkt att fungera som en strategisk punkt för kontroll och försvar, bevaka gränsen mellan Transsylvanien och Valakien och skydda handelsvägarna som gick genom bergspasset.

Slottet genomgick flera modifieringar och utbyggnader under århundradena, och ändrade dess utseende och funktion efter behov och preferenser hos dess ägare och boende. Slottet fungerade bland annat som en kunglig bostad, en militär garnison, en tullstation och ett fängelse. Den mest betydande renoveringen ägde rum på 1900-talet när slottet blev ägo av drottning Marie av Rumänien. Hon var ett barnbarn till drottning Victoria av England och förvandlade det till ett sommarresidens och ett museum, och dekorerade det med konst och möbler från hennes personliga samling.

Bodde Vlad III i Bran Castle?

En av de mest spännande och kontroversiella frågorna om Bran Castle är om det någonsin beboddes av Vlad III, den ökända härskaren över Valakiet, som inspirerade den fiktiva karaktären Dracula, skapad av den irländska författaren Bram Stoker i hans roman från 1897. Vlad III, även känd som Vlad Pålspetsaren, eller Vlad Țepeș, föddes 1431, i staden Sighișoara, i Transsylvanien. Han var son till Vlad II Dracul, som var voivode (prins) av Valakiet, och en medlem av Drakorden, en ridderlig orden tillägnad att bekämpa det osmanska riket. Vlad III ärvde sin fars titel och hans efternamn, Dracula, vilket betyder ”drakens son” på rumänska.

Vlad III är ihågkommen för sina grymma och hänsynslösa metoder för att härska och slåss, särskilt för sin karaktäristiska praxis att spetsa sina fiender och förrädare på träpålar, som en form av tortyr och avrättning. Han är också krediterad för att försvara sitt land och sitt folk från den osmanska invasionen, och att stå emot inflytandet från grannmakterna, som Ungern och Polen. Han styrde Valakien tre gånger, mellan 1448 och 1476, med olika avbrott och konflikter. Han dog i strid och kämpade mot ottomanerna, och hans kropp ska ha begravts i Snagov-klostret, nära Bukarest.

De historiska bevisen på Vlads koppling till Slottet Bran är knappa och ofullständiga. Vissa källor tyder på att han kan ha vistats på slottet under en kort tid, antingen som gäst, fånge eller angripare, någon gång under sitt turbulenta liv. Det finns dock inga definitiva bevis för att han någonsin bott eller ägt slottet. Länken mellan Vlad och Slottet Bran skapades främst av turistnäringen, för att locka och underhålla besökare som fascineras av legenden om Dracula.

Legenden om Dracula, som vi känner den idag, är till stor del baserad på romanen av Bram Stoker, som aldrig besökte Rumänien, och som använde olika källor och influenser för att skapa sin vampyrberättelse. Stoker valde namnet Dracula för sin huvudperson, efter att ha läst en bok om valakiens historia, där han lärde sig om Vlads efternamn och hans gärningar. Han beskrev också Draculas slott som beläget på kanten av en klippa, nära en flod, i bergen i Transsylvanien, vilket löst matchar platsen och utseendet på Slottet Bran. Men Stokers slott är också en produkt av hans fantasi, och det motsvarar inte exakt det riktiga Slottet Bran.

Trots det har Slottet Bran anammat sin koppling till Dracula, och det erbjuder en mängd olika attraktioner och evenemang relaterade till vampyrtemat, särskilt kring Halloween. Slottet är värd för en permanent utställning med föremål och dokument relaterade till Vlad the Impaler och Bram Stoker, samt tillfälliga utställningar av konst och litteratur inspirerade av Dracula. Slottet anordnar också fester, konserter, shower och tävlingar, där besökare kan klä ut sig till vampyrer, njuta av traditionell mat och dryck och ha kul i en kuslig atmosfär.

Utsikt över byn från Slottet Bran.
Utsikt över byn från Slottet Bran.

Hur tar man sig till Slottet Bran?

Om du kommer från Bukarest, Rumäniens huvudstad, kan du ta ett tåg, en buss, en taxi eller en hyrbil till Brașov, en stad cirka 30 kilometer (16 miles) från Bran. Från Brașov kan du ta en annan buss eller taxi till Slottet Bran. Den totala restiden kan variera från 3 till 5 timmar, beroende på trafik och tidtabell. Du kan också boka en guidad tur från Bukarest som inkluderar transport och entré till slottet.

Om du kommer från utlandet har du flera alternativ att flyga till Rumänien. Den närmaste flygplatsen till Slottet Bran är den internationella flygplatsen Brașov-Ghimbav, som ligger i Ghimbav, cirka 12 kilometer (7,5 miles) från Brașov. Denna flygplats är den första som byggts i Rumänien under de senaste 50 åren, och den började fungera i juni 2023. Den erbjuder flyg till och från flera europeiska destinationer. Från flygplatsen kan du ta en taxi, en pendelbuss eller en hyrbil till Slottet Bran. Restiden är cirka 20 minuter och kostnaden är cirka 10 till 20 euro.

Du kan också flyga till andra flygplatser i Rumänien, som Bukarest Henri Coandă internationella flygplats, Sibius internationella flygplats eller Cluj-Napoca internationella flygplats, och sedan ta tåg, buss eller bil till Brașov och sedan till Slottet Bran.

Hur lång tid behöver du på Slottet Bran?

Generellt rekommenderas att avsätta cirka två timmar för Slottet Bran. Detta inkluderar den tid som behövs för att utforska slottets interiör och exteriör, såväl som museet och souvenirbutikerna. Du kanske också vill avsätta lite extra tid för att njuta av utsikten och atmosfären i slottet och dess omgivningar.

Slottet Bran

Slottet Bran är öppet för allmänheten alla dagar, förutom måndagar, klockan 09.00-18.00. på sommaren och från 9.00 till 16.00. på vintern. Du bör dock vara medveten om att slottet kan bli ganska trångt under högsäsong, särskilt på helger och helgdagar, så du kanske vill planera ditt besök därefter. Vissa källor tyder på att den bästa tiden att besöka Slottet Bran är under våren eller hösten, när vädret är behagligt och folkmassorna är mindre. Du kanske också vill besöka slottet tidigt på dagen, för att få mer tid och utrymme att utforska det i din egen takt.