Tromsø: Nordens Perle

Tromsø, en by i Nord-Norge, er også kjent som Nordens Paris i dag. Det er omtrent 6 meter over havet. Siden det ligger nord i polarsirkelen, er det et av de populære reisemålene for de som ønsker å se nordlyset, naturturismeelskere og astrofotografer.

Tromsøs historie

Arkeologiske utgravninger utført i området viser at Tromsø og området rundt har vært bebodd av mennesker i minst 9000 år.1

Området rundt Tromsø var grenseområdet mellom det norrøne og det samiske folket i antikken. Den første kirken i dette området ble bygget i 1252, under kong Håkon Håkonssons regjeringstid. Den aktuelle kirken regnes for å være den nordligste kirken på den tiden.

I middelalderen så Tromsø mer ut som en by enn en by. Med tiden ble byen sentrum for arktisk handel.

Tromsø, Norge, Nordlys
Tromsø Havn

Geografiske trekk ved Tromsø

En stor del av byen Tromsø ligger på Tromsøya. Den andre delen ligger på fastlandet øst på øya. Denne delen av byen er kjent som Tromsdalen og er knyttet til Tromsø med bro og tunnel.

Tromsø, Norge, Nordlys
Tromsøbrua

Vest på Tromsøya ligger Kvaløya, den femte største øya i Norge. Tromsøya er knyttet til Kvaløya med en bro nær flyplassen.

Landformer

Området rundt Tromsø er rikt på fjell og åser. De viktigste fjellene over 1000 meter høye er Jiehkkevárri, Hamperokken, Stortinden, Tromsdalstinden, Bentsjordtinden og Lavangstinden. Disse fjellene er uunnværlige for både turelskere og adrenalinelskere.

Klima

Det subarktiske klimaet, også kjent som det boreale klimaet, er dominerende i hele Tromsø. Selv om den ligger nord for polarsirkelen ved 69. breddegrad nord, er det ikke så kaldt som forventet på grunn av Golfstrømmen. Gjennomsnittstemperaturen i januar er mellom -6°C og -3°C. (21°F – 27°F) Gjennomsnittstemperaturen i juli er rundt 10°C til 15°C. (50 °F – 59 °F)

Flora og fauna

Fremtredende arter rundt Tromsø er havørn, rein, husky, bjørn, ulv, elg og ravn. Hvaler, sel, delfiner og kråkeboller er de viktigste marine artene.

De vanligste trærne i Tromsø er Betula pubescens (en bjørkeart), Salix glauca (en seljeart) og Juniperus communis (en einerart). Du kan også se mange planter og blomster i den arktisk-alpine botaniske hagen i sentrum.

Demografi

Befolkningen i Tromsø er ca. 77 399 personer per 2021. Så befolkningstettheten er 31 personer per km².2

Beste ting å gjøre i Tromsø

1. Se nordlyset. Tromsø er et av de beste stedene å se nordlyset. Men fordi den ligger nord for polarsirkelen, er ikke nettene helt mørke om sommeren. Av denne grunn er det nesten umulig å se nordlyset om sommeren. Oktober til april er den ideelle perioden for å se nordlyset. Du må med andre ord ta de lange og kalde nettene for å være vitne til dette unike naturfenomenet.

2. Hvis det er sommer, se midnattssolen. Ettersom Tromsø ligger nord for polarsirkelen, går sola noen dager om sommeren aldri ned. Hvis ferien er i juni og juli, kan du se midnattssolen i stedet for nordlyset og ta interessante bilder.

3. Lær om det samiske folkets kultur. Samene er et finsk-ugrisk samfunn som bor i Nord-Skandinavia. Du kan undersøke om dem på internett og besøke de etnografiske museene i regionen.

4. Bli med på fjordturene og nyt Norges natur. Fjordene er en av de viktigste naturskjønnhetene i Norge. For å se fjordene ved Tromsø bør du bli med på de daglige turene som arrangeres av byråene.

5. Kjør på reinsdyrsledene. Kanefart med rein er svært populært blant turister som besøker Tromsø.

Du kan klikke på Visit Tromsø for å få mer informasjon om Tromsø og for å ta en titt på aktivitetene du kan gjøre.

Steder å besøke i Tromsø

Tromsø Domkirke – Arkitekten for domkirken, som ble bygget i nygotisk stil i 1861, er Christian Heinrich Grosch. Katedralen ble bygget med tremateriale. Det ligger i sentrum av byen. Det er også en byste av den norske komponisten Adolf Thomsen, som døde i 1903, på nordsiden av katedralen.

Ishavskatedralen – Ishavskatedralen, som ligger i Tromsdalen, på østsiden av byen, ble bygget i 1965. Arkitekt for bygget, som vekker oppmerksomhet med sin trekantede form, er Jan Inge Hovig. Noen dager holdes det også midnattskonserter i katedralen.

Storsteinen – Det er et naturskjønn utsiktspunkt som ligger ca. 420 meter over havoverflaten. Du kan nå den til fots eller med taubane. Storsteinen, et av de mest populære reisemålene for turister, er et ideelt sted å se sentrum og fjordene med panoramautsikt.

Polarmuseet – Et etnografisk museum som viser arktisk liv. Du kan lære om aktuelle utstillinger, åpningstider og inngangspenger på den offisielle nettsiden til museet.

Nordnorsk Kunstmuseum – Det er et museum hvor det stilles ut visuelle verk av norske kunstnere. Det er også et monument over Roald Amundsen rett overfor museet. Du kan lære om aktuelle utstillinger, åpningstider og inngangspenger på den offisielle nettsiden til museet.

Arktisk Alpin Botanisk Hage – Den botaniske hagen, som åpnet i 1994, forvaltes av Universitetet i Tromsø. Den er åpen 24/7 og er gratis. Det skal bemerkes at den botaniske hagen, hvor arktiske planter og blomster er utstilt, vanligvis er dekket med snø fra desember til mars.

Gastronomi

Hildr – En koselig gastropub som ligger i Skippergata. Her kan du prøve viltkjøtt, ulike sjømat og norske oster. Det finnes også veganske alternativer, men du må spesifisere ved bestilling.

Ølhallen – En historisk bryggepub* som ligger i Storgata. Det ble åpnet i 1928. Det er et av de beste stedene å smake på lokalt øl. Du kan velge mellom 72 forskjellige øl. Det er litt dyrere enn andre puber. Det er stengt på søndager.

*Puber som produserer og serverer sitt eget øl.

Agenturet Øl Og Vinbar – En bar som ligger i Sjøgata. Baren, som serverer mange typer øl som hveteøl, stout og IPA, har også et flott vinutvalg. Den er åpen alle dager i uken til sent.

Vertshuset Skarven – En sjømatrestaurant i Strandtorget. Du kan smake på mye sjømat ved å nyte havutsikten. Fiskekompaniet og Arctandria Restaurant er andre kjente restauranter for sjømatelskere.

Risø – En kafé i Strandgata. Menyen inkluderer en rekke deilige kaffer og snacks. Det er åpent til 17.00, stengt på søndager. Du kan velge dette stedet til frokost. Smørtorget og Kaffebønna er andre populære kafeer i Tromsø.

Transport

Det går direktefly til Tromsø fra Oslo, Kirkenes, Alta, Vadso, Andenes, Longyearbyen, Bodø, Evenes, Hammerfest, Hasvik, Lakselv, Sorkjosen og Stokmarknes det meste av tiden. Fra og med 2022 er byene med direktefly til Tromsø fra utlandet Frankfurt, Düsseldorf, Helsinki, Gdańsk og London. Tromsø lufthavn ligger omtrent 5,4 kilometer (3,3 miles) fra sentrum.

Hvor å bo

Tromsø er en liten by, så nesten alle hoteller ligger ganske nært sentrum. Hvis du ikke vil bruke mye penger på hotell, kan du velge Smarthotel, Enter Viking Hotel og Comfort Hotel Express. Disse tre hotellene er alle trestjerners og prisene deres er mellom 130€ og 140€ per person. Andre kjente hoteller i Tromsø er Radisson Blu Hotel, Clarion Hotel The Edge, Quality Hotel Saga og Scandic Ishavshotel.


  1. Hans Peter BLANKHOLM, “Målsnes 1: An Early Post-glacial Coastal Site In Northern Norway”, Oxbow Books, ISBN: 9781842173435[]
  2. Tromsø (Troms Og Finnmark – Romsa Ja Finnmárku – Tromssa Ja Finmarkku)” Statistisk Sentralbyrå[]