Det Fantastiske Høylandet i İkizdere

Det Fantastiske Høylandet i İkizdere

İkizdere er det største og sørligste distriktet i Rize-provinsen i Tyrkia. Takket være sine bratte bakker, isbreer, frodige høyland og endemiske plantearter, er İkizdere et av de beste områdene med turismepotensial i den østlige Svartehavsregionen.

Høylandet i Çağrankaya

høylandet, fantastisk, Tyrkia, Rize, yayla,
Ahmet Gökhan Kara ©️CC4.0

Det er 25 km fra distriktet sentrum av İkizdere og 42 km fra provinssenteret i Rize. Derfor er det et av de nærmeste høylandene til sentrum. Transport tilbys vanligvis gjennom İkizdere, men du kan nå Çağrankaya fra sentrum via en svingete vei. De som ønsker å bruke denne ruten bør følge veien Çaykent-Muradiye-Küçükçayır og ta til venstre (østover) når de ser Andon drikkevannsanlegg.

Çağrankaya er delt inn i tre høyland i seg selv. Gjennomsnittshøydene til disse høylandet er rundt 2300 til 2500 meter.

Çağrankaya regnes som et av de største og mest overfylte høylandene i regionen. Seksjonen kjent som «Büyük Yayla» ser mer ut som en by enn et høyland. På den annen side er høylandet i Çağrankaya ganske tilfredsstillende når det gjelder visuell estetikk. Bratte bakker og pittoreske landskap skaper uunngåelige muligheter for naturfotografer. Du kan også komme over svart obsidian, en magmatisk bergart, i regionen.

Treslag som dverg einer, skjeggor, østlig gran og østlig bøk er utbredt i de relativt lave områdene rundt høylandet. I de høyereliggende delene av høylandet er kortgress og alpine enger vanlig.

Çağrankaya og dens omgivelser var svært viktige for grekerne, tyrkerne og lazerne som bodde på kysten, og armenerne og Hemshin-folket som bodde i fjellområdene under det osmanske riket. Handelsruter mellom kysten og innlandet pleide å gå gjennom denne regionen. Høyslettene i Çağrankaya var et av de viktige hvileområdene for handelsmenn og pakkdyr. Imidlertid er det ingen rester av de provisoriske strukturene som er bygget for overnatting i regionen.

Petran og Lazboard-festivaler

Det er 25 km fra bydelen sentrum av İkizdere og 65 km fra sentrum av Rize. Høyden er omtrent 1940 meter. Du kan nå høyden ved en naturskjønn og svingete vei ved siden av Meles-bekken.

Foothills: The Unlinked Heritage of Snowboarding

Petran er kjent for sine årlige skifestivaler. På grunn av skifestivalene kalt Lazboard eller Petranboard, kommer mange innenlandske og utenlandske turister til regionen. Dokumentaren «Foothills: The Unlinked Heritage of Snowboarding» laget i 2016 om petranboard, ansett som forfedre til snowboard, bidro til å promotere regionen.

Forskere mener at historien til Petranboard går tilbake til det syttende århundre.1

Anzer og Anzer Honning

høylandet, fantastisk, Tyrkia, Rize, yayla,
Metin Çorapçı ©️CC BY-SA 1.0

Det er 34 km fra bydelen sentrum av İkizdere og 75 km fra sentrum av Rize. Høyden på Anzer er ca 2150 meter. Det tar ca 1 time med bil fra Petran. Det ligger i en dal langs İkizdere-bekken.

Anzer er et av de mest befolkede høylandene i regionen. Strukturer bygges vanligvis med materialer som stein, murstein og briketter. Tak er dekket med metallplater. De fleste husene er enetasjes, noen er toetasjes, og noen få er treetasjes. Det er allerede innforstått at uautorisert bygging vil skape problemer på sikt.

Anzer er også et viktig økoturismeområde takket være sin flora og unike naturskjønnheter. Anzer-honning anses som svært verdifull over hele verden på grunn av de endemiske plantene i regionen. Brennesle, myosotis, astragalus, geranium, lathyrus, ragweed, lilje, dactylorhiza og thalictrum er noen blomsterarter som vokser i Anzer.

Ovit

høylandet, fantastisk, Tyrkia, Rize, yayla,
Rüştü Bozkuş ©️CC0

Det er 33 km fra bydelen sentrum av İkizdere og 73 km fra sentrum av Rize. Høyden er omtrent 2600 meter.

Ovit er et av de letteste høylandet å nå med kjøretøy, da det ligger rundt Rize-İspir-veien, med mindre veiene selvfølgelig er stengt på grunn av mye snø.

Denne veien pleide å hindre transporten mellom Rize og İspir. For det er vanligvis stengt om vinteren. Dette problemet ble imidlertid eliminert da den 14 km lange Ovit-tunnelen ble tatt i bruk i 2017.

Det tempererte klimaet er dominerende ved inngangen til Ovittunnelen, og det kontinentale klimaet er dominerende ved utgangen.

Den gamle veien, som var svært trafikkert før Ovittunnelen ble åpnet, mistet sin funksjon med åpningen av tunnelen. Siden veien ligner en gotisk skrekkfilm med sin tåkete atmosfære, kan det føles som om du vil møte Draculas slott når som helst. I dag brukes den gamle veien, som er omgitt av bratte klipper, kun til transhumans, turisme og nostalgi. Den farligste delen er kjent som «devil rocks», som navnet antyder.

Når du ser fjellene og de bratte bakkene rundt Ovit, vil du sannsynligvis føle en følelse av grøss og beundring på samme tid. Det er mange store og små innsjøer på disse fjellene. Issjøer kjent som Yedigöller ligger 8 km fra Ovit med fly. Imidlertid bør de som ønsker å se disse innsjøene bruke veien som går gjennom Mor Yayla, 27 kilometer unna.  1. «Not That Rad, Snowboarding is Older Than You Think», John FRY, Ski, March-April 2010, ISSN: 0037-6159^