Uttrykket om Bronsealderkammen Funnet i Israel er Oversatt

Epigraf Daniel Vainstub oversatte setningen på elfenbenslusekammen som ble funnet på Israels Sjefela-område og antatt å stamme fra bronsealderen.

I følge artikkelen publisert i «Jerusalem Journal of Archaeology» betyr setningen på 17 bokstaver på kammen: «Må denne brosme roten ut lusene i håret og skjegget».1

Kammen ble opprinnelig funnet under utgravninger i den gamle byen Lachish (לכיש) i Israel i 2016. Bokstavene på kammen ble imidlertid oversett fordi de var mindre enn tre millimeter. Oppdageren av brevene var Madeleine Mumcuoğlu, en forskningsassistent fra det hebraiske universitetet i Jerusalem. Mumcuoğlu sa at han oppdaget bokstavene mens han fotograferte kammen i 2021.

Ruiner i Lachish
Oren Rozen ©️CC BY-SA 3.0

Kammen, som er omtrent 2,5 cm bred og 3,5 cm lang, har tenner med bred avstand på den ene siden, og tenner med smal avstand på den andre siden. Dette viser at den ene siden av kammen brukes til å løse ut håret og den andre siden brukes til å fjerne lus. Akkurat som noen av dagens lusekam.

Eksperter tror kammen dateres tilbake til 1700 f.Kr., basert på paleografisk analyse. Professor Yosef Garfinkel ved det hebraiske universitetet i Jerusalem:

«Vi prøvde to ganger radiometrisk datering ved University of Oxford, men det var ikke nok karbon i prøvene.

Dateringen er basert på paleografisk analyse, det vil si formen på bokstavene. Vi har den tidligste formen, som kjennetegner middelbronsealderen. Kammen kan også være fra 1900-tallet f.Kr. eller 1800-tallet f.Kr., men for å være på den sikre siden foreslår vi rundt 1700-tallet f.Kr..» (11. november 2022 – ULUKAYIN)

Det faktum at kammen er laget av elfenben indikerer at personen som bruker kammen er et individ med høy sosial status. Ifølge eksperter skal elfenben ha blitt importert fra Egypt, siden ingen elefanter bodde i det gamle Kanaan. På den annen side viser elfenbenslusekammen at selv for tusenvis av år siden førte mennesker krig mot lus, og selv personer med høy status var ikke beskyttet mot lus.

Eldste Setning Skrevet i Første Alfabet

Det er akseptert at de første skrittene på veien mot oppfinnelsen av skrift ble tatt i den historiske Sumer-regionen i Mesopotamia og i Egypt i siste halvdel av det 4. årtusen f.Kr. Disse tidlige skriftsystemene besto imidlertid av piktogrammer og hieroglyfer, det vil si at de ikke var alfabetiske.2

I følge gjeldende informasjon ble det alfabetiske skriftsystemet først brukt i det gamle Kanaan i første halvdel av det 2. årtusen f.Kr. Tabletter skrevet i det første alfabetet, også kalt «kanaanittisk skrift» eller «proto-sinaittisk skrift» har blitt funnet rundt om i Israel før. Imidlertid besto de bare av noen få bokstaver eller ord. Siden teksten på den aktuelle kammen er en hel setning, er den definert som «den eldste setningen skrevet i det første alfabetet».

Den kanaaneiske skriften regnes som stamfaren til de fønikiske, hebraiske og antikke arabiske skriftene.  1. «A Canaanite’s Wish to Eradicate Lice on an Inscribed Ivory Comb from Lachish«, Jerusalem Journal of Archaeology[]
  2. David STASAVAGE, «Biogeography, Writing, and the Origins of the State«, The Handbook of Historical Economics, ISBN: 9780128158746, Academic Press, 2021, p. 881-902[]