Symbolische Betekenissen Van Groen Met Voorbeelden Uit De Mythologie

Symbolische Betekenissen Van Groen Met Voorbeelden Uit De Mythologie

Er zijn veel mythologische en folkloristische personages afgebeeld in het groen over de hele wereld en Europese mythologieën, zoals groene man, groene feeën, enz. Sommigen van hen worden beschreven als welwillend en behulpzaam, terwijl anderen worden beschreven als kwaadaardig en bedrieglijk. Maar statistisch gezien wordt de kleur groen in de mythologie vaak geassocieerd met positieve eigenschappen en de natuur.

Groen in Europese Mythologieën

Volgens oude bronnen wordt er in de Noorse mythologie geen godheid geassocieerd met de kleur groen. Freyr wordt echter soms als groen afgebeeld. Ook moet worden opgemerkt dat de wereldboom, Yggdrasil, vaak wordt afgebeeld als een taxus die het hele jaar groen blijft.

In de Griekse mythologie werd Demeter, de dochter van Rhea en Kronos, geassocieerd met de kleur groen. Het zou geen verrassing moeten zijn dat een agrarische godin werd geassocieerd met de kleur groen.

In de Finse mythologie is Tapio een soort bosgod of bosgeest. Tegenwoordig schilderen illustratoren hem vaak in groen of met groene bladeren. In dat opzicht lijkt hij op de groene man van de Britse en Europese folklore.

Groen in de Egyptische Mythologie

Bomen die elk najaar hun blad laten vallen, worden in het voorjaar weer groen. Daarom wordt wedergeboorte vaak geassocieerd met de kleur groen, naar analogie met deze vergroening. Net als in het oude Egypte…

In het oude Egypte werd wedergeboorte vaak geassocieerd met de kleur groen. Daarom wordt Osiris, de oude Egyptische god van de doden, landbouw en wedergeboorte, vaak afgebeeld met een groene huid.

Groen in de Slavische Mythologie

Een van de eerste dingen die in je opkomt als groen wordt genoemd in de Siberische folklore, is de groene week. Maar voordat we het over de groene week hebben, is het noodzakelijk om Rusalka te leren kennen.

Rusalka is een soort vrouwelijke bovennatuurlijke entiteit in de Slavische folklore. Oude Slaven geloofden over het algemeen dat ze in meren leefde. Ze wordt meestal afgebeeld als groenharig of groen van huid. Er zijn echter regionale verschillen in de afbeeldingen. Ze wordt in sommige regio’s afgebeeld als een charmante fee en in andere als een lelijke vrouw.

Rusalka wordt vaak omschreven als een wezen dat mannen fascineert met haar schoonheid. De mannen die haar volgen naar de diepten van de meren sterven door verdrinking.

De groene week, ook wel Rusalka-week genoemd, is een heidens festival dat begin juni door de Slaven wordt gevierd. Om niet af te wijken van het hoofdonderwerp, praten we niet over de details van het festival. Klik hier voor meer over groene week…

Volgens de oude Slaven is Rusalka veel gevaarlijker tijdens de groene week. Zwem daarom begin juni niet in de meren.

Groen in de Turkse Mythologie

In de Turkse mythologie symboliseerden groen en blauw het oosten en de lucht. De kleur groen wordt vaak geassocieerd met de natuur. Voordat we ingaan op de details, moeten we wat hulp krijgen van de etymologie.

Het oude Turkse woord voor groen is “yaşıl”. “Yaşıl” is afgeleid van “yaş-” wat nattigheid betekent. Ook het woord “yış-yiş” betekent “bos”. Hier is een voorbeeld uit de Orkhon-inscripties:

𐰃𐰠: 𐱃𐰆𐱃𐰽𐰴: 𐰘𐰃𐰼: 𐰇𐱅𐰰𐰤: 𐰘𐰃𐱁: 𐰼𐰢𐱁
Transliteratie: İl: tutsk: yir: Ötüken: YIŞ: ermş.
Betekenis: De beste plek om te wonen is het Ötüken-bos. / Het Ötükenwoud is de beste plaats om als land geadopteerd te worden.

Yaşıl of Yaşılhan is ook de naam van de zoon van Ülgen, de god van vriendelijkheid, genade en weer. Yaşılhan is verantwoordelijk voor de vergroening van bomen en de bescherming van de natuur.

Volgens Turkse mythen stuurde Ülgen, nadat hij de mens had geschapen, een raaf naar Kuday om om een ​​ziel te vragen. Toen de raaf terugkeerde na het nemen van de ziel, zag hij een aas op de grond. Toen de raaf zijn mond opende om het aas te eten, viel de ziel in zijn snavel in een bos met pijnbomen. Daarom laten pijnbomen tegenwoordig hun bladeren niet vallen. Bomen zoals dennen en jeneverbes hebben Yaşılhan in het voorjaar niet nodig. Want dankzij de ziel die de raaf in het bos laat vallen, behouden ze het hele jaar door hun groen.


Kennis vermenigvuldigt zich wanneer ze wordt gedeeld: