Symbolische betekenissen van groen met voorbeelden uit de mythologie, wat symboliseert de kleur groen?

Symbolische betekenissen van groen met voorbeelden uit de mythologie, wat symboliseert de kleur groen?

"Een pas ontkiemde boom, een sprankelende smaragd, een aantrekkelijk lentelandschap, een uitgestrekt bos... De vitale energie van groen is overal."

Bij groen denken mensen direct aan natuurelementen als gras, mos, bomen, bladeren en bossen. Er zijn echter veel mythologische en folkloristische wezens afgebeeld in het groen. Sommigen van hen worden beschreven als goed en behulpzaam, terwijl anderen worden beschreven als kwaadaardig en bedrieglijk. Maar statistisch gezien heeft de kleur groen vooral positieve betekenissen in de mythologie en wordt het geassocieerd met de natuur.

Groen in Europese mythologieën

De kleur groen werd in de noordelijke literatuur en kunst vaak geassocieerd met de natuur en symboliseerde de eeuwigheid. In de Noorse kosmologie wordt Yggdrasil, de gigantische heilige boom die de negen werelden met elkaar verbindt, afgebeeld als een es die het hele jaar groen blijft.

Wat symboliseert de kleur groen? Symbolische betekenissen van groen
Yggdrasil (Oluf Olufsen Bagge – 1847)

Volgens oude bronnen is er geen godheid direct geassocieerd met de kleur groen in de Noorse mythologie. Freyr, de god van vruchtbaarheid, welvaart en oogst, wordt door moderne illustratoren echter soms in het groen afgebeeld.

In de Griekse mythologie wordt Demeter, dochter van Rhea en Kronos, vaak geassocieerd met de kleur groen. Het zou geen verrassing moeten zijn dat een landbouwgodin wordt geassocieerd met groen.

In de Romeinse mythologie is groen de kleur van Venus, de godin van liefde, schoonheid en vruchtbaarheid. De oude Romeinen eerden de godin Venus op het Veneralia-festival, dat elk jaar op 1 april wordt gehouden.1

In de Finse mythologie is Tapio een soort bosgod of bosgeest. Tegenwoordig tekenen illustratoren het vaak met een groene huid of groene bladeren. In dit opzicht lijkt hij op de Groene Man in de Britse en Europese folklore.2

Wat symboliseert de kleur groen? Symbolische betekenissen van groen
Groene man
Foto: T S Peters (Wikimedia) ©️CC BY-SA 4.0

Groen in de Egyptische mythologie

Bomen die elk najaar hun blad laten vallen worden in het voorjaar weer groen. Daarom wordt wedergeboorte vaak geassocieerd met de kleur groen. Net als in het oude Egypte…

In het oude Egypte werd wedergeboorte vaak geassocieerd met de kleur groen. Daarom wordt Osiris, de god van de landbouw, wedergeboorte en de doden, afgebeeld met een groene huid.

Groen in de Slavische mythologie

Als het gaat om groen in de Siberische folklore, is een van de eerste dingen die in je opkomt de Groene week. Maar voordat we het over de Groene week hebben, is het noodzakelijk om Rusalka te leren kennen.

Rusalka is een soort bovennatuurlijke entiteit in de Slavische folklore. De oude Slaven geloofden vroeger dat ze in meren woonde. Ze wordt meestal afgebeeld met groen haar of groene huid. Er zijn echter regionale verschillen in de beschrijvingen. Ze wordt in sommige regio’s afgebeeld als een aantrekkelijke fee en in andere als een lelijke vrouw.

Rusalka wordt vaak beschreven als een entiteit die mannen fascineert. De mannen die haar volgden naar de diepten van het meer, gefascineerd door haar schoonheid, verdronken en stierven.

Groene week, ook bekend als Rusalka-week, is een festival van heidense oorsprong dat onder de oude Slaven begin juni werd gevierd. De oude Slaven geloofden altijd dat Rusalka veel gevaarlijker was tijdens de Groene week. Om deze reden hadden sommige Slaven de gewoonte om begin juni niet in meren te zwemmen.

Groen in de Turkse mythologie

In de Turkse mythologie symboliseert de kleur groen en blauw het oosten en de lucht.

Het oude Turkse woord voor groen is “yaşıl”. Yaşıl komt van het woord “yaş” wat “nat/vochtig” betekent.

Yaşıl is ook de naam van een van de zeven zonen van Ülgen, de god van goedheid en genade. Hij is verantwoordelijk voor het groen maken van bomen en het beschermen van de natuur.

Volgens Turkse mythen stuurde Ülgen, nadat hij de mens had geschapen, een raaf naar Kuday om een ziel te vragen. Toen de raaf terugkeerde nadat hij de ziel had genomen, zag hij een aas op de grond. Toen de raaf zijn bek opendeed om het aas op te eten, viel de ziel in zijn snavel in een bos met pijnbomen. Dus daarom laten pijnbomen vandaag hun bladeren niet vallen. Bomen zoals dennen en jeneverbes hebben in het voorjaar geen Yaşılhan nodig. Want dankzij de ziel die de raaf in het bos laat vallen, behouden ze hun groen het hele jaar door.3

Wat symboliseert de kleur groen? Symbolische betekenissen van groen

Groen wordt vaak geassocieerd met de natuur, vitaliteit en leven, omdat het de kleur van planten is. Om deze reden zijn de logo’s van milieuorganisaties zoals Greenpeace groen. De groene kleur is ook dominant in de emblemen van politieke partijen die programma’s hebben die gebaseerd zijn op ecologie.

Omdat het wordt geassocieerd met de natuur, symboliseert groen ook de lente en wedergeboorte. Om deze reden worden goden en mythologische entiteiten die verband houden met lente, oogst, landbouw, vruchtbaarheid en welvaart soms in het groen afgebeeld.

In sommige samenlevingen symboliseert groen jeugd, hoop en tolerantie. Het heeft echter ook volledig tegenovergestelde connotaties. De huid van zieke mensen en giftige vloeistoffen worden vaak in het groen afgebeeld.

Landen met groene kleur in hun vlag:

EuropaWit-Rusland, Bulgarije, Ierland, Italië, Montenegro, Litouwen, Hongarije, Portugal, San Marino
AziëAfghanistan, Azerbeidzjan, Bangladesh, Verenigde Arabische Emiraten, Palestina, India, Irak, Iran, Koeweit, Libanon, Maldiven, Myanmar, Oezbekistan, Pakistan, Sri Lanka, Syrië, Saoedi-Arabië, Tadzjikistan, Turkmenistan, Oman, Jordanië
AfrikaBenin, Burkina Faso, Burundi, Algerije, Djibouti, Equatoriaal-Guinea, Eritrea, Ethiopië, Marokko, Ivoorkust, Gabon, Gambia, Ghana, Guinee, Guinee-Bissau, Zuid-Afrika, Zuid-Soedan, Kameroen, Kenia, Comoren, Congo, Lesotho , Libië, Madagaskar, Malawi, Mali, Mauritius, Mauritanië, Mozambique, Namibië, Niger, Nigeria, Centraal-Afrikaanse Republiek, Rwanda, Sao Tomé en Principe, Senegal, Seychellen, Sierra Leone, Soedan, Tanzania, Togo, Zaïre, Zambia, Zimbabwe
Noord AmerikaBelize, Dominica, Grenada, Haïti, Jamaica, Mexico, Saint Kitts en Nevis, Saint Vincent en de Grenadines
Zuid-AmerikaBolivia, Brazilië, Guyana, Peru, Suriname
OceaniëSalomonseilanden, Vanuatu  1. “Stars, Myths and Rituals in Etruscan Rome”, Leonardo MAGINI, Springer, 2014, ISBN: 9783319360010^
  2. A Magical Night of Finnish Myths in Finland“, Margherita RAGG, The Fairytale Traveler, March 7, 2022^
  3. Türk Mitolojisi, Cilt 1, Bahaeddin ÖGEL, Türk Tarih Kurumu, ISBN: 9751628497^