Arkeologer avdekket et sumerisk palass og tempel fra det 3. årtusen f.Kr.

Arkeologer avdekket et sumerisk palass og tempel fra det 3. årtusen f.Kr.

I Irak har arkeologer avdekket restene av et nesten 4500 år gammelt sumerisk palass og et tempel dedikert til guden Ninurta.

Funnet ble gjort av et team av britiske og irakiske arkeologer i den gamle sumeriske byen Girsu, omtrent 300 km sørøst for den irakiske hovedstaden, Bagdad.

Girsu, en av de eldste sumeriske byene, ble først gravd ut i 1877 under ledelse av den franske arkeologen Ernest de Sarzec. Men med noen få unntak ble det ikke foretatt arkeologiske utgravninger på stedet på lang tid. I mellomtiden ble Girsu skadet av ulovlige utgravninger og plyndring.

Arkeologiske funn, som ble flyttet til forskjellige museer rundt om i verden uten detaljert dokumentasjon, er en annen faktor som gjør det vanskelig å undersøke historien til Girsu som helhet.

Plassering av den gamle byen Girsu i Irak

Girsu-prosjektet ble opprettet av British Museum for å forhindre slike problemer, for å undersøke de gamle arkeologiske funnene på nytt og for å fortsette utgravningene med moderne metoder. Prosjektet, ledet av Sébastien Rey, kurator for det gamle Mesopotamia ved British Museum, er finansiert av J. Paul Getty Museum i Los Angeles.

Under de moderne utgravningene som ble utført i Girsu innenfor rammen av prosjektet, ble restene av et 4500 år gammelt palass og mange kileskrifttavler avdekket. Dette tolkes som en viktig oppdagelse for å belyse sumerisk historie og for å lære mer om sumererne.

Noen av mursteinsveggene i palasset er bevart i et museum i Bagdad i dag.

For ikke lenge siden ble en 5000 år gammel sumerisk pub avdekket i en annen gammel by nær Girsu:

Øloppskrift og 5000 år gammel sumerisk pub avdekket

Sammen med palasset og kileskrifttavlene fant arkeologer også restene av et tempel dedikert til guden Ninurta under utgravninger.

Ninurta
Han er en sumerisk gud, også kjent som Ninĝirsu, og regnes for å være sønn av hovedguden Enlil. Han har vært assosiert med jordbruk, jordbruk, helbredelse, jakt og senere krigføring. Ninurtas krigerske natur påvirket også assyrerne. Derfor er han også inkludert i det assyriske panteonet.1

Arkeologer sier at kileskrifttavlene som ble funnet ved Girsu kan endre noe av det vi vet om sumererne.

Girsu: En gammel sumerisk by

Det er ikke klart når Girsu, en av de første sumeriske byene, ble permanent okkupert av mennesker, men det er kjent at det var noen bosetninger i byen i det 6. årtusen f.Kr. Imidlertid antas det at hovedaktiviteten i byen begynte under den tidlige dynastiske perioden i det 3. årtusen f.Kr. Tilstedeværelsen av et stort antall arkeologiske gjenstander fra denne perioden støtter dette anslaget.

Diorite-statue av Gudea, rundt 2120 f.Kr., Louvre-museet
Diorite-statue av Gudea, rundt 2120 f.Kr., Louvre

Selv om det mistet sine politiske egenskaper etter kong Gudeas regjeringstid, opprettholdt Girsu sin betydning som et religiøst senter i mange år.2

Eksterne linker  1. «The God Ninurta: In the Mythology and Royal Ideology of Ancient Mesopotamia», Amar ANUNS, Neo-Assyrian Text Corpus Project, 2002, ISBN: 9789514590573^
  2. «Gudea and his dynasty», Dietz Otto EDZARD, University of Toronto Press, 1997, ISBN: 9781442675551^