Hjernekirurgi eller ritual? Arkeologer fant en 3500 år gammel hodeskalle med hull

Hjernekirurgi eller ritual? Arkeologer fant en 3500 år gammel hodeskalle med hull

En menneskeskalle fra bronsealderen som ble avdekket under en utgravning i Nord-Israel kan tyde på en mislykket hjernekirurgi.

Arkeologer hadde tidligere sagt at de hadde gravd fram skjelettrestene til to separate individer og noen gravgods i en grav i den gamle byen Megiddo. Forskningsoppgaven om emnet ble imidlertid publisert i PLOS One onsdag 22. februar 2023.1

Megiddo
Det er en gammel by som ligger omtrent 128 kilometer nord for Jerusalem. På grunn av sin strategiske beliggenhet var den en av de viktige byene i Levanten under bronsealderen og jernalderen.

Det første som fanget oppmerksomheten til arkeologene som gjorde funnet, var hullet i en av hodeskallene. Hullet i kraniebeinet måler omtrent 31 x 32 mm.

Hjernekirurgi eller ritual? Arkeologer fant en 3500 år gammel hodeskalle med hull
Målestokken ved a og b er 2 mm, og målestokken ved c er 1 cm.
Foto: Kalisher et al., 2023, PLOS ONE ©️CC-BY 4.0

Rachel Kalisher, hovedforfatter av artikkelen, sier at terapeutisk trepanasjon ble praktisert for en av de avdøde.

Trepanasjon
Det er et kirurgisk inngrep der det lages hull i skallen. Det er kjent at det har blitt praktisert til forskjellige formål siden yngre steinalder. Formålet med kirurgisk inngrep kan være terapeutisk eller ritualistisk.

I det østlige Middelhavet er antallet hodeskaller som trepanasjon har blitt praktisert i få, selv om det er vanlig i noen regioner. I følge artikkelen er hodeskallen funnet ved Megiddo og datert mellom 1550 f.Kr. og 1450 f.Kr., den eldste prøven som noen gang er funnet i og rundt Levanten. Dette er en av grunnene til at denne oppdagelsen er så viktig fra et arkeologisk og antropologisk synspunkt.

DNA-analyser av de organiske restene indikerer at de i graven mest sannsynlig var brødre. I følge artikkelen er den yngre broren i slutten av tenårene eller begynnelsen av tjueårene, og den eldre er mellom 21 og 46 år.

Kalisher sier at brødrene har høy sosial status, kanskje av kongelig avstamning. Ifølge Kalisher indikerer det verdifulle gravgodset i graven, trepanasjon og brødrenes evne til å motstå smittsomme sykdommer i lang tid.

Studien slår fast at begge brødrene hadde tegn på jernmangelanemi, noen skjelettavvik, ulike lesjoner og tegn på betennelse. Det er også understreket at den eldre broren har en ekstra jeksel.

Målestokken er 1 cm.
Foto: Kalisher et al., 2023, PLOS ONE ©️CC-BY 4.0

Ifølge studien hadde begge brødrene slitt med sykdommen i lang tid før de døde. Selv om forskere mistenker at brødre hadde spedalskhet eller tuberkulose, er det nødvendig med mer forskning for å stille en definitiv diagnose.

Mot alt dette er det ikke kjent for hvilken sykdom trepanasjonen ble praktisert for den eldste broren. Det ser imidlertid ut til at etter at skallen ble boret og skåret ut, var det ingen bedring i kraniebeinet. Dette betyr at den eldre broren døde noen dager, kanskje til og med timer, etter trepanasjonen.

Hjernekirurgi eller ritual?

Det er kjent at trepanasjon har blitt praktisert for både terapeutiske og ritualistiske formål siden yngre steinalder.

Men ifølge studien ble den eldre brorens hodeskalle boret før han døde. Fordi det tilsynelatende ble passet på ikke å punktere membranen kalt dura mater. I tillegg antyder fargen på åpningens marginer at hodeskallen ble boret mens mannen var i live.  1. Kalisher R, Cradic MS, Adams MJ, Martin MAS, Finkelstein I (2023) Cranial trephination and infectious disease in the Eastern Mediterranean: The evidence from two elite brothers from Late Bronze Megiddo, Israel. PLoS ONE 18(2): e0281020.^