Øloppskrift og 5000 år gammel sumerisk pub avdekket

Øloppskrift og 5000 år gammel sumerisk pub avdekket

Arkeologer har avdekket en sumerisk pub i Irak som dateres tilbake til rundt 5000 år siden. Blant restene er det også en tablett med øloppskrift.

Funnet ble gjort i Lagasj, en eldgammel bystat i Sør-Irak, av et team av arkeologer fra Universitetet i Pennsylvania og Universitetet i Pisa. Ved å undersøke restene rapporterte teamet at de trodde puben var rundt 5000 år gammel.

Lagasj ligger omtrent 330 km sørøst for Iraks hovedstad Bagdad, og er en av de eldste bystatene i det gamle Midtøsten.

På stedet de gravde ut, avdekket arkeologene rester av et kjølesystem, kjøkkenutstyr som serveringsskåler, en ovn for matlaging, benker for å spise og nettbrett. De fant også fiskebein og dyrebein i noen boller.

Foto: Asaad Niazi/AFP/Getty Images

Det er anslått at det også ble konsumert øl på puben, selv om analyser fortsetter. For for sumererne var øl mer vanlig enn vann, sier Holly Pittman.

gamle sumer, sumeriske folk, pub, taverna, Irak
Keramikkskår
Foto: Asaad Niazi/AFP/Getty Images

Arkeolog Holly Pittman ved Universitetet i Pennsylvania sa at den vanligste drikken sumererne spiste var øl. Hun opplyste også at en nettbrett med oppskrift på øl ble funnet i et nærliggende tempel.

De avdekkede funnene viser at vanlige folk kunne ha en matbit og en drink på puben for rundt 5000 år siden. Derfor forventes oppdagelsen å ha ledetråder til livsstilen til middelinntektsmennesker som bodde i Sør-Mesopotamia under tidlig bronsealder.

Fruktbar halvmåne og første byer

Sør-Mesopotamia, nå for det meste ørken, var tidligere en del av den fruktbare halvmånen. Regionen var rik på korn og belgfrukter under neolitisk alder. Også mange avlinger ble først domestisert av bønder i den fruktbare halvmånen.

Det er anslått at jordbruket oppsto i den fruktbare halvmånen for rundt 12 000 til 10 000 år siden.1
Foto: Sémhur (Wikimedia), ©CC BY-SA 1.0

Den bosatte livsstilen og råstoffoverskuddet som dukket opp med landbruksrevolusjonen førte til fremveksten av de første byene og statene. De fleste av de tidlige østlige sivilisasjonene som sumererne, akkaderne, babylonerne og assyrerne oppsto i denne regionen.

Analysene vil fortsette

Det ble opplyst at analysen av prøvene som ble funnet av arkeologene på utgravningsstedet vil fortsette.

Prosjektdirektør Holly Pittman svarte i en e-post til ULUKAYIN om det var spor av om vin, brennevin eller annet lokalt brennevin ble konsumert:

«Bare øl og til og med det venter analyser.»  1. «The Agricultural Revolution in Prehistory», Graeme BARKER, OUP Oxford, 2006, ISBN: 9780191557668^