1,8 millioner År Gammel Tann Ble Funnet i Georgia, Så Hva Betyr Dette?

1,8 millioner År Gammel Tann Ble Funnet i Georgia, Så Hva Betyr Dette?

menneske, tann, evolusjon, rester
Chris Stringer ©️CC BY 4.0

Arkeologer har funnet en menneskelig tann rundt 1,8 millioner år gammel nær landsbyen Orozmani, sør i Georgia. Så hva betyr dette i antropologiske og evolusjonære termer?

Arkeologer i Georgia snublet nylig over et viktig arkeologisk levn. I en landsby nær grensen til Armenia fant de en tann fra tidlige mennesker.

I følge foreløpige studier antas tannen å dateres 1,8 millioner år tilbake. Homo erectus-hodeskaller og forskjellige bein av samme alder har tidligere blitt funnet i Dmanisi, nær landsbyen. Derfor er det høyst sannsynlig at tannen funnet i Orozmani tilhører en Homo erectus.

Arkeolog Giorgi Bidzinashvili fra Dmanisi Forskningsteam snakket med ULUKAYIN om dette emnet:

«Siden funnene i Orozmani og Dmanisi er omtrent like gamle og Dmanisi hominider er Homo erectus, tror vi Orozmani-tann også bør tilhøre Homo erectus.» (11. september 2022)

Giorgi Bidzinashvili sa at det endelige svaret vil bli gitt senere, med publisering av den aktuelle artikkelen.

Georgiske myndigheter understreket nok en gang den paleoantropologiske betydningen av georgisk territorium gjennom denne arkeologiske oppdagelsen. De uttalte at geografien til Georgia og Sør-Kaukasus var en viktig bosetning for tidlige mennesker som kom ut av Afrika.

Menneskelige Levninger i Dmanisi

Homo erectus-restene funnet ved Dmanisi i Kvemo Kartli-regionen er de eldste menneskelige restene som noen gang er oppdaget i Vest-Eurasia.1

Disse fossilene, klassifisert som Homo erectus eller Homo erectus georgicus i taksonomi, ga viktige ledetråder om migrasjonsrutene som ble fulgt av tidlige mennesker.

menneske, tann, evolusjon, rester
En av Homo erectus-hodeskallene funnet i Dmanisi.
Georgisk Nasjonalmuseum, Tbilisi
Alexey Mukhranov (Wikimedia ©️CC BY-SA 4.0)

Basert på de arkeologiske funnene i Dmanisi, antas det at Sør-Kaukasus var en av de første bosetningene av tidlige menneskearter som spredte seg ut av Afrika. Nylige funn i landsbyen Orozmani styrker disse estimatene ytterligere.

Homo Erectus-Migrasjoner

Homo erectus, som antas å ha dukket opp for rundt 2 millioner år siden, er det første mennesket som står oppreist, ifølge moderne Homo-rester.

Arkeologer tror at Homo erectus spredte seg gjennom den levantinske korridoren og Afrikas horn mot Anatolia, Kaukasus og Sør-Asia for rundt 1,9 til 1,8 millioner år siden.2

De første nøkkelstedene for tidlig migrasjon utenfor Afrika var Georgia, Pakistan og Kina. På den annen side hadde spredningen av Homo erectus til Vest-Europa begynt for 1,2 millioner år siden.  1. «Fossil Skulls from Dmanisi«, G. Philip RIGHTMIRE & David LORDKIPANIDZE, Out of Africa I, ISBN: 9789048190355[]
  2. «Human Paleoecology in the Levantine Corridor», N. Goren-Inbar & John D. Speth, Oxbow Books, ISBN: 9781842171554[]
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments