Tromsö: Nordens Pärla

Tromsö: Nordens Pärla

Tromsö, en stad i norra Norge, är idag också känd som Nordens Paris. Stadens centrum ligger på en 10 kilometer lång ö som heter Tromsøya. Det är cirka 6 meter över havet. Eftersom det ligger i norra polcirkeln är det ett av de populära resmålen för den som vill se norrsken, naturturismälskare och astrofotografer.

Tromsö historia

Arkeologiska utgrävningar som utförts i området visar att Tromsö med omnejd har varit bebott av människor i minst 9000 år.1

Området kring Tromsö var under antiken gränsområdet mellan det nordiska och det samiska folket. Den första kyrkan i detta område byggdes 1252, under kung Håkon Håkonssons regeringstid. Kyrkan i fråga anses vara den vid den tiden nordligaste kyrkan.

Under medeltiden såg Tromsö mer ut som en stad än en stad. Med tiden blev staden centrum för arktisk handel.

Tromsø, Norge, norrsken
Hamnen i Tromsö

Geografiska särdrag i Tromsö

En stor del av staden Tromsö ligger på ön Tromsøya. Den andra delen ligger på fastlandet öster om ön. Denna del av staden är känd som Tromsdalen och är ansluten till Tromsö med en bro och tunnel.

Tromsø, Norge, norrsken
Tromsöbron

Väster om ön Tromsøya ligger Kvaløya, den femte största ön i Norge. Tromsøya är ansluten till Kvaløya med en bro nära flygplatsen.

Landformer

Området runt Tromsö är rikt på berg och kullar. De viktigaste bergen över 1000 meter höga är Jiehkkevárri, Hamperokken, Stortinden, Tromsdalstinden, Bentsjordtinden och Lavangstinden. Dessa berg är oumbärliga för både vandringsälskare och adrenalinälskare.

Klimat

Det subarktiska klimatet, även känt som det boreala klimatet, är dominerande i hela Tromsö. Även om den ligger norr om polcirkeln vid den 69:e breddgraden norr, är det inte så kallt som förväntat på grund av Golfströmmen. Medeltemperaturen i januari är mellan -6°C och -3°C. (21°F – 27°F) Medeltemperaturen i juli är runt 10°C till 15°C. (50°F – 59°F)

Flora och fauna

Framträdande arter runt Tromsö är havsörnar, renar, björnar, vargar, älgar och korpar. Valar, sälar, delfiner och sjöborrar är de viktigaste marina arterna.

De vanligaste träden i Tromsö är Betula pubescens (en art av björk), Salix glauca (en art av pil) och Juniperus communis (en art av enbär). Du kan också se många växter och blommor i den arktiska-alpina botaniska trädgården i stadens centrum.

Demografi

Tromsös befolkning är cirka 77 399 personer från och med 2021. Så befolkningstätheten är 31 personer per km².2

De bästa sakerna att göra i Tromsø

1. Se norrskenet. Tromsö är en av de bästa platserna att se norrskenet. Men eftersom det ligger norr om polcirkeln är nätterna inte helt mörka på sommaren. Av denna anledning är det nästan omöjligt att se norrsken på sommaren. Oktober till april är den perfekta perioden för att se norrskenet. Du måste med andra ord ta de långa och kalla nätterna för att bevittna detta unika naturfenomen.

2. Om det är sommar, se midnattssolen. Eftersom Tromsö ligger norr om polcirkeln går solen aldrig ner vissa dagar på sommaren. Om din semester är i juni och juli kan du se midnattssolen istället för norrskenet och ta intressanta bilder.

3. Lär dig mer om samernas kultur. Samerna är ett finsk-ugriskt samhälle som bor i norra Skandinavien. Du kan forska om dem på internet och besöka de etnografiska museerna i regionen.

4. Följ med på fjordturerna och njut av Norges natur. Fjordar är en av de viktigaste naturliga skönheterna i Norge. För att se fjordarna nära Tromsö bör du gå med i de dagliga rundturerna som anordnas av byråerna.

5. Åk på renslädarna. Renslädeturer är mycket populära bland turister som besöker Tromsö.

Du kan klicka på Visit Tromsø för att få mer information om Tromsö och för att ta en titt på de aktiviteter du kan göra.

Platser att besöka i Tromsö

Tromsö Domkyrka (Tromsø Domkirke) – Arkitekten för katedralen, som byggdes i nygotisk stil 1861, är Christian Heinrich Grosch. Katedralen byggdes med trämaterial. Det ligger i stadens centrum. Det finns också en byst av den norske tonsättaren Adolf Thomsen, som dog 1903, på norra sidan av katedralen.

Ishavskatedralen – Ishavskatedralen, belägen i Tromsdalen, på östra sidan av staden, byggdes 1965. Arkitekt för byggnaden, som uppmärksammas med sin triangulära form, är Jan Inge Hovig. Vissa dagar hålls även midnattskonserter i katedralen.

Storsteinen – Det är en naturskön utsiktsplats som ligger cirka 420 meter över havsytan. Du kan nå den till fots eller med linbana. Storsteinen, en av de mest populära destinationerna för turister, är en idealisk plats för att se stadskärnan och fjordarna med panoramautsikt.

Polarmuseet – Ett etnografiskt museum som skildrar det arktiska livet. Du kan lära dig om aktuella utställningar, öppettider och entréavgifter på museets officiella hemsida.

Nordnorsk Konstmuseum (Nordnorsk Kunstmuseum) – Det är ett museum där visuella verk av norska konstnärer ställs ut. Det finns också ett monument över Roald Amundsen mittemot museet. Du kan lära dig om aktuella utställningar, öppettider och entréavgifter på museets officiella hemsida.

Arktisk-Alpina Botaniska Trädgården (Arktisk Alpin Botanisk Hage) – Den botaniska trädgården, som öppnade 1994, förvaltas av universitetet i Tromsö. Det är öppet 24/7 och är gratis. Det bör noteras att den botaniska trädgården, där arktiska växter och blommor ställs ut, vanligtvis är täckt av snö från december till mars.

Gastronomi

Hildr – En mysig gastropub belägen på Skippergata. Här kan du prova viltkött, olika skaldjur och norska ostar. Det finns även veganska alternativ, men du måste ange vid bokningstillfället.

Ølhallen – En historisk bryggpub* belägen på Storgata. Det öppnades 1928. Det är ett av de bästa ställena att smaka på lokala ölsorter. Det finns 72 olika ölsorter att välja mellan. Det är lite dyrare än andra pubar. Det är stängt på söndagar.

*Pubar som producerar och serverar sin egen öl.

Agenturet Øl Og Vinbar – En bar som ligger på Sjøgata. Baren, som serverar många typer av öl som veteöl, stout och IPA, har också ett stort urval av viner. Det är öppet alla dagar i veckan till sent.

Vertshuset Skarven – En fisk- och skaldjursrestaurang belägen på Strandtorget. Du kan smaka på många skaldjur genom att njuta av havsutsikten. Fiskekompaniet och Arctandria Restaurant är andra kända restauranger för fisk- och skaldjursälskare.

Risø – Ett kafé på Strandgata. Menyn innehåller en mängd utsökt kaffe och snacks. Det är öppet till 17.00, stängt på söndagar. Du kan välja denna plats för frukost. Smørtorget och Kaffebønna är andra populära kaféer i Tromsö.

Transport

Från och med 2022 är direktflyg tillgängliga från Frankfurt, Düsseldorf, Helsingfors, Gdańsk och London till Tromsö. Indirekta flyg är vanligtvis tillgängliga via Norges huvudstad, Oslo. Det tar cirka 1 timme och 50 minuter med flyg från Oslo till Tromsö. Tromsö flygplats ligger cirka 5,4 kilometer (3,3 miles) från stadens centrum.

Var de ska bo

Tromsö är en liten stad, så nästan alla hotell ligger ganska nära stadens centrum. Hotell i Tromsö kan vara lite dyra för många människor från utlandet. Om du inte vill lägga mycket pengar på hotell kan du välja Smarthotel, Enter Viking Hotel och Comfort Hotel Express. Dessa tre hotell är alla trestjärniga och deras priser ligger mellan 130€ och 140€ per person. Andra uppmärksammade hotell i Tromsö är Radisson Blu Hotel, Clarion Hotel The Edge, Quality Hotel Saga och Scandic Ishavshotel.


  1. Hans Peter BLANKHOLM, “Målsnes 1: An Early Post-glacial Coastal Site In Northern Norway”, Oxbow Books, ISBN: 9781842173435^
  2. Tromsø (Troms Og Finnmark – Romsa Ja Finnmárku – Tromssa Ja Finmarkku)” Statistisk Sentralbyrå^