Symboliska Betydelser Av Grönt Med Exempel Från Mytologi

Symboliska Betydelser Av Grönt Med Exempel Från Mytologi

Det finns många mytologiska och folkloristiska karaktärer avbildade i grönt runt om i världen och europeiska mytologier, såsom grön man, gröna älvor, etc. Vissa av dem beskrivs som välvilliga och hjälpsamma, medan andra beskrivs som illvilliga och bedrägliga. Men statistiskt sett är färgen grön ofta förknippad med positiva egenskaper och natur i mytologin.

Grönt i Europeiska Mytologier

Enligt gamla källor finns det ingen gudom förknippad med färgen grön i nordisk mytologi. Freyr avbildas dock ibland som grön. Det bör också noteras att världsträdet, Yggdrasil, ofta avbildas som ett idegran som håller sig grönt året runt.

I den grekiska mytologin förknippades Demeter, dottern till Rhea och Kronos, med färgen grön. Det borde inte komma som någon överraskning att en jordbruksgudinna förknippades med färgen grön.

I finsk mytologi är Tapio en sorts skogsgud eller skogsanda. Idag avbildar illustratörer honom ofta i grönt eller med gröna blad. I detta avseende liknar han den gröna mannen i brittisk och europeisk folklore.

Grön i Egyptisk Mytologi

Träd som fäller sina löv varje höst blir gröna igen på våren. Därför förknippas återfödelse ofta med färgen grön, i analogi med denna grönare. Precis som i det antika Egypten…

I det gamla Egypten förknippades pånyttfödelse ofta med färgen grön. Det är därför Osiris, den forntida egyptiska guden för de döda, jordbruk och återfödelse, ofta avbildas som grönhyad.

Grön i Slavisk Mytologi

En av de första sakerna som kommer att tänka på när grönt nämns i sibirisk folklore är grön vecka. Men innan vi pratar om grön vecka är det nödvändigt att lära känna Rusalka.

Rusalka är en sorts feminin övernaturlig enhet i slavisk folklore. Forntida slaver trodde i allmänhet att hon bodde i sjöar. Hon avbildas vanligtvis som grönhårig eller grönhyad. Det finns dock regionala skillnader i skildringarna. Hon avbildas som en charmig älva i vissa regioner och som en ful kvinna i andra.

Rusalka beskrivs ofta som en varelse som fascinerar män med sin skönhet. Männen som följer henne till sjöarnas djup dör genom att drunkna.

Grön vecka, även känd som Rusalka-veckan, är en hednisk festival som firas av slaverna i början av juni. För att inte avvika från huvudämnet pratar vi inte om detaljerna i festivalen. Snälla, klicka här för mer om grön vecka…

Enligt de gamla slaverna är Rusalka mycket farligare under grön vecka. Därför ska du inte bada i sjöarna i början av juni.

Grön i Turkisk Mytologi

I turkisk mytologi symboliserade grönt och blått öster och himlen. Färgen grön förknippas ofta med naturen. Innan vi går in på detaljerna måste vi få lite hjälp från etymologin.

Det gamla turkiska ordet för grönt är ”yaşıl”. ”Yaşıl” kommer från ”yaş-” som betyder fuktighet. Ordet ”yış-yiş” betyder också ”skog”. Här är ett exempel från Orkhon Inscriptions:

𐰃𐰠: 𐱃𐰆𐱃𐰽𐰴: 𐰘𐰃𐰼: 𐰇𐱅𐰰𐰤: 𐰘𐰃𐱁: 𐰼𐰢𐱁
Translitteration: İl: tutsk: yir: Ötüken: YIŞ: ermş.
Betydelse: Det bästa stället att bo är Ötüken-skogen. / Ötükenskogen är den bästa platsen att bli adopterad som ett land.

Yaşıl eller Yaşılhan är också namnet på sonen till Ülgen, godhetens, barmhärtighetens och vädrets gud. Yaşılhan är ansvarig för att grönska träd och skydda naturen.

Enligt turkiska myter, efter att Ülgen skapat människan, skickade han en korp till Kuday för att be om en själ. När korpen var på väg tillbaka efter att ha tagit själen såg den ett kadaver på marken. När korpen öppnade sin mun för att äta kadavret föll själen i näbben ner i en skog med tallar. Så, det är därför tallar inte fäller sina löv idag. Träd som tall och enbär behöver inte Yaşılhan på våren. För tack vare själen som korpen släpper ner i skogen bevarar de sin grönska under hela året.


Kunskap multipliceras när den delas: