Symboliska betydelser av grönt med exempel från mytologi, vad symboliserar färgen grön?

Symboliska betydelser av grönt med exempel från mytologi, vad symboliserar färgen grön?

"Ett nygrodd träd, en gnistrande smaragd, ett attraktivt vårlandskap, en vidsträckt skog... Den vitala energin av grönt finns överallt."

När det kommer till grönt tänker man genast på naturelement som gräs, mossa, träd, löv och skogar. Men det finns många mytologiska och folkloristiska varelser avbildade i grönt. Vissa av dem beskrivs som goda och hjälpsamma, medan andra beskrivs som illvilliga och bedrägliga. Men statistiskt sett har färgen grön mestadels positiva betydelser i mytologin och förknippas med naturen.

Grönt i europeiska mytologier

Den gröna färgen förknippades ofta med naturen i norrländsk litteratur och konst och symboliserade evigheten. I den nordiska kosmologin avbildas Yggdrasil, det gigantiska heliga trädet som förbinder de nio världarna, som ett askträd som förblir grönt året runt.

Vad symboliserar färgen grön? Symboliska betydelser av grönt
Yggdrasil (Oluf Olufsen Bagge – 1847)

Enligt gamla källor finns det ingen gudom direkt förknippad med färgen grön i nordisk mytologi. Freyr, fruktbarhetens, välståndets och skördens gud, avbildas dock ibland i grönt av moderna illustratörer.

I grekisk mytologi förknippas Demeter, dotter till Rhea och Kronos, ofta med färgen grön. Det borde inte komma som någon överraskning att en jordbruksgudinna förknippas med grönt.

I romersk mytologi är grönt färgen på Venus, kärlekens, skönhetens och fertilitetens gudinna. Forntida romare brukade hedra gudinnan Venus vid Veneralia-festivalen, som hölls den 1 april varje år.1

I finsk mytologi är Tapio en slags skogsgud eller skogsanda. Idag ritar illustratörer det ofta med grönt skinn eller gröna blad. I detta avseende liknar han den gröna mannen i brittisk och europeisk folklore.2

Vad symboliserar färgen grön? Symboliska betydelser av grönt
Grön man
Foto: T S Peters (Wikimedia) ©️CC BY-SA 4.0

Grönt i egyptisk mytologi

Träd som fäller sina löv varje höst blir gröna igen på våren. Därför förknippas återfödelse ofta med färgen grön. Precis som i det antika Egypten…

I det gamla Egypten förknippades pånyttfödelse ofta med färgen grön. Det är därför Osiris, guden för jordbruk, återfödelse och de döda, avbildas som grönskinnad.

Grönt i slavisk mytologi

När det kommer till grönt i sibirisk folklore är en av de första sakerna som kommer att tänka på grön vecka. Men innan vi pratar om grön vecka är det nödvändigt att lära känna Rusalka.

Rusalka är en slags övernaturlig enhet i slavisk folklore. De gamla slaverna brukade tro att hon bodde i sjöar. Hon är vanligtvis avbildad med grönt hår eller grön hud. Det finns dock regionala variationer i beskrivningarna. Hon avbildas som en attraktiv älva i vissa regioner och som en ful kvinna i andra.

Rusalka beskrivs ofta som en varelse som fascinerar män. Männen som följde henne till sjöns djup, fängslade av hennes skönhet, drunknade och dog.

Grön vecka, även känd som Rusalka-veckan, är en högtid av hedniskt ursprung bland de gamla slaverna som firas i början av juni. De gamla slaverna brukade tro att Rusalka var mycket farligare under den gröna veckan. Av denna anledning hade några slaver seder som att inte bada i sjöar i början av juni.

Grönt i turkisk mytologi

I turkisk mytologi symboliserar färgen grönt och blått öster och himlen.

Det gamla turkiska ordet för grönt är ”yaşıl”. Yaşıl kommer från ordet ”yaş” som betyder ”vått/fuktigt”.

Yaşıl är också namnet på en av de sju sönerna till Ülgen, godhetens och barmhärtighetens gud. Han är ansvarig för att grönska träd och skydda naturen.

Enligt turkiska myter, efter att Ülgen skapat människan, skickade han en korp till Kuday för att be om en själ. När korpen var på väg tillbaka efter att ha tagit själen såg den ett kadaver på marken. När korpen öppnade sin mun för att äta kadavret föll själen i näbben ner i en skog med tallar. Så det är därför tallar inte fäller sina löv idag. Träd som tall och enbär behöver inte Yaşılhan på våren. För tack vare själen som korpen släpper ner i skogen bevarar de sin grönska under hela året.3

Vad symboliserar den gröna färgen? Symboliska betydelser av grönt

Grönt förknippas ofta med natur, vitalitet och liv, eftersom det är växternas färg. Av denna anledning är logotyperna för miljöorganisationer som Greenpeace gröna. Den gröna färgen är också dominerande i emblemen för politiska partier som har program baserade på ekologi.

Eftersom det är förknippat med naturen, symboliserar grönt också vår och återfödelse. Av denna anledning avbildas ibland gudar och mytologiska enheter förknippade med vår, skörd, jordbruk, fertilitet och välstånd i grönt.

I vissa samhällen symboliserar grönt ungdom, hopp och tolerans. Men det har också helt motsatta konnotationer. Huden på sjuka människor och giftiga vätskor är ofta avbildade i grönt.

Länder med grön färg i sin flagga:

EuropaVitryssland, Bulgarien, Irland, Italien, Montenegro, Litauen, Ungern, Portugal, San Marino
AsienAfghanistan, Azerbajdzjan, Bangladesh, Förenade Arabemiraten, Palestina, Indien, Irak, Iran, Kuwait, Libanon, Maldiverna, Myanmar, Uzbekistan, Pakistan, Sri Lanka, Syrien, Saudiarabien, Tadzjikistan, Turkmenistan, Oman, Jordanien
AfrikaBenin, Burkina Faso, Burundi, Algeriet, Djibouti, Ekvatorialguinea, Eritrea, Etiopien, Marocko, Elfenbenskusten, Gabon, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Sydafrika, Sydsudan, Kamerun, Kenya, Komorerna, Kongo, Lesotho , Libyen, Madagaskar, Malawi, Mali, Mauritius, Mauretanien, Moçambique, Namibia, Niger, Nigeria, Centralafrikanska republiken, Rwanda, São Tomé och Príncipe, Senegal, Seychellerna, Sierra Leone, Sudan, Tanzania, Togo, Zaire, Zambia, Zimbabwe
NordamerikaBelize, Dominica, Grenada, Haiti, Jamaica, Mexiko, Saint Kitts och Nevis, Saint Vincent och Grenadinerna
SydamerikaBolivia, Brasilien, Guyana, Peru, Surinam
OceanienSalomonöarna, Vanuatu  1. ”Stars, Myths and Rituals in Etruscan Rome”, Leonardo MAGINI, Springer, 2014, ISBN: 9783319360010^
  2. A Magical Night of Finnish Myths in Finland”, Margherita RAGG, The Fairytale Traveler, March 7, 2022^
  3. Türk Mitolojisi, Cilt 1, Bahaeddin ÖGEL, Türk Tarih Kurumu, ISBN: 9751628497^