Offer för häxjakterna under 2000-talet

Utredning, förhör och bestraffning av personer som misstänks vara häxor definieras som häxjakt. Enligt uppskattningar dödades mellan 40 000 och 60 000 människor över hela Europa på grund av anklagelser om häxkonst.1 Häxjakterna, som spred sig över hela världen som en epidemi i tidig modern tid, fick för det mesta ett slut efter 1700-talet. Men även på 2000-talet har det rapporterats att många människor avrättades i olika delar av världen på grund av att de var häxor eller trollkarlar.

Jongolo Sola, 2001

Tanzania – 2001 dödades 32 personer i en olycka i Mbeya, i södra Tanzaya. Efter den tragiska olyckan sågs en 63-årig kvinna vid namn Sola Jongolo på platsen samla hjärnor med en plastpåse i handen. Därefter misstänktes den gamla för att vara en häxa.

Sola Jongolo lynchades och misshandlades till döds kort efter händelsen.

Diego Hernandez Lopez, 2002

Mexiko – 2002 ekade rykten om att Diego Hernandez Lopez, som bodde i den sydöstra mexikanska delstaten Chiapas, utövade häxkonst genom gatorna i byn San Juan Chamula. Inte likgiltiga för ryktena, några angripare plundrade Diego Hernandez Lopez hem en natt. Under attacken dödade de Diego och tre personer med honom, som de trodde var en häxa och påstod sig använda magi, och skadade fem andra.

Många människor dödades i Chiapas på 1990-talet också för att de utövade magi.

Soeur Irina, 2005

Rumänien – År 2005 utsattes den 23-åriga unga nunnan Soeur Irina, som tros ha varit besatt av djävulen, för en exorcism. När Irina, som bad munken att hjälpa henne, började förolämpa honom, blev hon munkavle och korsfäst. Några dagar efter att hon blivit inlåst i ett litet rum hittades hon död.

Efter händelsen undersöktes munken och fyra nunnor. Man fick veta att Irina hade behandlats för schizofreni en kort tid tidigare. Den rumänsk-ortodoxa kyrkan har förklarat att den fördömer exorcismritualen. Munken förbjöds yrket.

Fawza Falih, 2010

Saudiarabien – 2006 dömdes hon till döden för häxkonst och djurplågeri, och det beslutades att halshuggas. Även om många internationella organisationer reagerade på beslutet fastställde appellationsdomstolen beslutet.

Fawza Falih, som hade väntat på avrättning i en fängelsecell i nästan fyra år, kvävdes till döds 2010 när han åt. Mer exakt var detta uttalandet från de saudiska myndigheterna.

Ama Hemmah, 2010

Ghana – Den 20 november 2010, när pastor Samuel Fletcher Sagoe gick för att besöka sin syster, såg han en äldre kvinna sitta i sovrummet. Den kvinnan var 72-åriga Ama Hemmah.

Enligt uppgift var Ama Hemmah en känd häxa i området. Efter att ha tvingats erkänna hälldes fotogen över henne och sattes i brand. Hemmah fördes dock till sjukhuset av en sjuksköterskestudent men gick inte att rädda. De misstänkta förnekade brott och hävdade att de försökte driva ut demonerna inuti mormodern.

Amina bint Abdulhalim Nassar, 2011

Saudiarabien – Amina bint Abdulhalim Nassar, som greps misstänkt för häxkonst och trolldom, avrättades i slutet av 2011 med godkännande av högsta domstolen. Det påstods att man vid de husrannsakningar som gjordes hemma hos Amina hittades mycket material relaterat till häxkonst.

Myndigheterna sa att Amina beskrev sig själv som en healer. Efter händelsen meddelade några internationella organisationer att de fördömde avrättningen.

Muree bin Ali, 2012

Saudiarabien – I Najran, i södra Saudiarabien, greps en man vid namn Muree bin Ali för innehav av trollböcker och talismaner. Saudiska domstolar har beordrat avrättningen av Muree bin Ali.

Efter godkännande från högsta domstolen avrättades Muree bin Ali offentligt i mitten av 2012.

Kepari Leniata, 2013

Papua Nya Guinea – 2013 fick Kepari Leniata, bara 20 år gammal, skulden för döden av ett barn som blev sjukt. Kepari Leniata, som utreddes av ett illegalt gäng, anklagades för att vara en häxa och torterades. Kort därefter sattes hennes kropp i brand på en soptunna.

Polisen i Papua Nya Guinea bekräftade att Kepari Leniata torterades innan hon dödades, och hundratals människor, inklusive barn, bevittnade grymheterna.

2022 torterades till och med Kepari Leniatas sexåriga dotter anklagad för häxkonst, men barnet räddades.

Ahmed Kusane Hassan, 2020

Somalia – År 2020 dömdes en man vid namn Ahmed Kusane Hassan till döden av den al-Qaida-kopplade militanta organisationen Al-Shabaab för att ha utövat häxkonst. Påstås ha Ahmed Kusane Hassan förtrollat ett gift par.

Den 24 september 2020 definierades häxkonst av organisationen som en handling av avfall, och Ahmed Kusane Hassan avrättades offentligt av en skjutgrupp.

Seema Devi, 2022

Indien – Seema Devi, bara 31 år gammal, mördades av en släkting för att ha utövat häxkonst. Indiska myndigheter slog fast att den avlidne misshandlades till döds med en järnstång.

Den 35-åriga släktingen som dödade Seema Devi greps kort efter händelsen. Den anklagade hävdade att hans släkting hade övernaturliga krafter och anklagade Seema Devi för döden av hans brorson, som dog för två år sedan.  1. Germany was once the witch-burning capital of the world. Here’s why” Gwynn GUILFORD, Quartz, January 24, 2018[]