Leven boven de Wolken: Haçivanak, Trovit en Karmik

Leven boven de Wolken: Haçivanak, Trovit en Karmik

Haçivanak, Trovit en Karmik, de onbekende hooglanden van de oostelijke Zwarte Zee-regio… Ze fascineren zowel dagjesmensen als kampeerders met hun ongerepte schoonheid. Bovendien is het budgetvriendelijk.

Haçivanak

Haçivanak ligt op 42 km van het districtscentrum van Çamlıhemşin en op 102 km van het stadscentrum van Rize. Het is een yayla* gelegen op een helling aan de voet van het Kaçkar-gebergte. De oude naam is Xaçevank.1

Yayla: De naam die wordt gegeven aan zomerse nederzettingen in de hooglanden in Turkije.

Het woord “Vank” betekent klooster in het Armeens. Daarom wordt gedacht dat er rond Haçivanak een Armeens klooster was. Maar vandaag zijn dergelijke overblijfselen niet gevonden.

Historische documenten bewijzen dat het gebied rond Haçivanak al sinds de 17e eeuw als nederzetting wordt gebruikt. De yayla, waar zeer barre klimatologische omstandigheden heersen, is tijdens de wintermaanden gesloten voor transport.

Haçivanak, 2600 meter hoog, is een van de meest ongerepte zomernederzettingen in de regio. Er zijn geen hotels of moderne architecturale structuren in de nederzetting, alleen slordige structuren gebouwd met stenen materialen. Sommige van deze structuren werden vernietigd door lawines.

Er zijn veel gletsjermeren in de buurt van Haçivanak.
📷Mustafa Orhon ©️CC4.0

De gletsjermeren Micavit en Kardavit liggen op ongeveer 1700 meter afstand van de nederzetting. U kunt de rivier de Çoruh bereiken door de Sırakonaklar-stroom over de Hodeçur-pas in zuidoostelijke richting te volgen.

Degenen die naar Haçivanak willen, moeten de rechterkant van de weg gebruiken die zich na Elevit in tweeën splitst. Deze weg leidt rechtstreeks naar Haçivanak. Tussen Elevit en Haçivanak duurt het 30-40 minuten met de auto en 120-160 minuten te voet.

Trovit

Het ligt op 39 km van het districtscentrum van Çamlıhemşin en op 107 km van het stadscentrum van Rize. Er zijn ongeveer 100 structuren op de yayla, die naast de Karmik-stroom ligt. Hoewel de meeste huizen zijn gebouwd met stenen materialen, werden in sommige ook houten materialen gebruikt.

De hoogte van de yayla vanaf het zeeoppervlak is ongeveer 2450 meter. De vegetatie bestaat uit korte grassen en bergbloemen.

Degenen die naar Trovit willen, moeten de linkerkant van de weg gebruiken die zich na Elevit in tweeën splitst. Als u de Karmik-stroom volgt, bereikt u Trovit in 25-30 minuten met de auto. Om niet in de war te raken, moet worden opgemerkt dat u vóór Trovit de nederzettingen Nafkar en Karunç passeert, die uit een paar huizen bestonden. Na deze twee nederzettingen bereikt u de bovengrens van het bos.

Na aankomst in Trovit kunt u via de Horonpas naar Palovit rijden. Als je terugkijkt vanaf de Horonpas, zie je een scène die doet denken aan de pagina’s van een sprookjesboek.

Karmik

De nederzetting, op een hoogte van ongeveer 2670 meter, ligt op 3 km afstand van Trovit. Er is geen autoweg naar de y waar maar een paar huizen zijn.

Degenen die Karmik willen zien, moeten naar Trovit rijden en vanaf daar een wandeling van 80-120 minuten maken. Het kan gezegd worden dat het een sprookjeservaring zal zijn voor liefhebbers van wandelen en trekking. Als je genoeg energie hebt, moet je ook de gletsjermeren op 1-2 km afstand van de yayla zien.

Transport

Wie Haçivanak, Trovit en Karmik wil bezoeken, moet eerst via Çamlıhemşin naar Elevit gaan.

Na Elevit leidt de weg die in tweeën splitst naar Haçivanak aan de rechterkant en Trovit en Karmik aan de linkerkant. Je moet er rekening mee houden dat na Elevit de weg verslechtert.

Aangezien de nederzettingen in Haçivanak, Trovit en Karmik hoog zijn, begint het zomerseizoen later en eindigt het eerder dan andere zomernederzettingen. Daarom is het ideale bezoekbereik tussen begin juni en eind september.  1. “Nişanyan Sözlük: Çağdaş Türkçenin Etimolojisi”, Sevan NİŞANYAN, Liberus, ISBN: 9786050699937, Website^
Kennis vermenigvuldigt zich wanneer ze wordt gedeeld: