Ble sverdet funnet i Japan laget for å bekjempe onde ånder?

Ble sverdet funnet i Japan laget for å bekjempe onde ånder?

Ble sverdet funnet i Japan laget for å bekjempe onde ånder? Tomio Maruyama gravhaug
Foto: AsPJT (Wikimedia), ©CC0 1.0

Det store sverdet, funnet i en gravhaug i Japan, kan ha blitt laget for å avverge og bekjempe onde ånder, sier forskerne.

Et team av arkeologer i Japan har gravd fram et bronsespeil formet som et skjold og et stort sverd fra Kofun-perioden (ca. 250 til 538 e.Kr.).

Funnet, som vakte interesse over hele verden, fant sted i en gravhaug nær byen Nara.

Kansai region
Byen Nara ligger i Kansai-regionen, omtrent 460 kilometer vest for hovedstaden Tokyo, 33 kilometer øst for Osaka.

Arkeologene som utførte utgravningen slo fast at sverdet som ble funnet i gravhaugen kalt Tomio Maruyama, som er rundt 1600 år gammelt, var laget av jern og var rundt 2,7 meter langt.

Oppdagelsen av det store sverdet, som ble avdekket i slutten av november 2022, ble av mange lokale arkeologer tolket som uvanlig og overraskende. Det er fordi det oppdagede sverdet er det største som noen gang er funnet i Japan. Faktisk var det største av sverdene som tidligere ble gravd fram i Japan nesten halvparten av størrelsen på det aktuelle sverdet.

Forskere sier at et sverd av den størrelsen er for stort og tungt til å brukes i kamper. Dette er grunnen til at de hevder at sverdet sannsynligvis ble gravlagt for å beskytte den avdøde mot onde ånder eller for at den avdøde kunne kjempe mot onde ånder etter døden.

Ble sverdet funnet i Japan laget for å bekjempe onde ånder? Tomio Maruyama gravhaug
En kopi av sverdet
Foto: Saigen Jiro (Wikimedia), ©CC0 1.0

Japanske arkeologer har uttalt at sverdet er et eksempel på en dakō. De sa også at i den siste tiden har mange bølgebladede dakō-sverd, for det meste brukt seremonielt, blitt avdekket i gamle japanske graver. Det understrekes imidlertid at det sist funnet sverdet skiller seg fra de andre på grunn av størrelsen.

Bronse speil

I tillegg til sverdet fant arkeologer også et bronsespeil i gravhaugen. De sa at speilet er omtrent 64 cm langt og omtrent 31 cm bredt. De tror at speilet også er gravlagt for å holde onde ånder unna.

Annette Juliano, professor i kunsthistorie ved Rutgers University, har skrevet at noen magiske egenskaper var assosiert med speil i den tidlige keisertiden i Kina.1

I tillegg til sverdet og speilet har arkeologer også gravd fram jordbruksredskaper og noen redskaper i gravhaugen.

Ble sverdet funnet i Japan laget for å bekjempe onde ånder? Tomio Maruyama gravhaug
Utgravingssted
Foto: AsPJT (Wikimedia), ©CC0 1.0

Den første kunngjøringen om funnet og arkeologiske funn ble gjort 25. januar 2023.

Tomio Maruyama

Arkeologer anslår at Tomio Maruyama først ble bygget i andre halvdel av det 4. århundre e.Kr.

Tomio Maruyama, som ligger vest for byen Nara, er omtrent 10 meter høy og 109 meter i diameter. Derfor er det den største av de sirkulære gravhaugene som noen gang er oppdaget i Japan.

Mange arkeologiske levninger er funnet på stedet tidligere. Noen av dem oppbevares i Kyoto Nasjonalmuseum.2

Eksterne linker  1. «Possible Origins of the Chinese Mirror«, Annette JULIANO, Source, Volume: 4, Number: 2/3, Winter/Spring, 1985^
  2. «Yamato Tomio Maruyama kofun shutsudo-hin«, Kuni shitei bunkazai-tō, kunishitei.bunka.go.jp^
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments