TikTok er forbudt på føderale myndigheters telefoner i Bélgica, så hvorfor blir TikTok utestengt?

Den belgiske føderale regjeringen har forbudt TikTok på elektroniske enheter som brukes av myndighetspersoner. Så hvorfor blir TikTok utestengt?

Den belgiske statsministeren Alexander De Croo sa fredag 10. mars 2023 at den kinesiske videodelingsapplikasjonen TikTok har blitt forbudt på datamaskiner og mobile enheter brukt av myndighetspersoner.

Den aktuelle offentlige uttalelsen ble avgitt etter møtet i det belgiske nasjonale sikkerhetsrådet.

Alexander De Croo uttalte at det belgiske nasjonale sikkerhetsrådet har advart om at det kan være risiko knyttet til dataene som samles inn av TikTok.

Belgiske tjenestemenn antydet også at TikTok sannsynligvis vil samarbeide med kinesiske etterretningstjenester.

Visestatsminister Georges Gilkinet tvitret at avgjørelsen vil gjelde på føderalt nivå. Gilkinet skrev at dette er en logisk og nødvendig avgjørelse.

Statsminister Alexander De Croo har oppfordret regionale, provinsielle og lokale myndigheter til å implementere et lignende Tiktok-forbud. Han sa at informasjonssikkerhet er en prioritet.1

Ifølge uttalelsen på den offisielle nettsiden til statsministeren vil forbudet vare i seks måneder, og deretter vil det bli revurdert.

Mathieu Michel, statssekretær for digitalisering, sa at denne avgjørelsen er rettet mot å beskytte sensitive data. Mathieu Michel hadde tidligere bedt om en rapport fra Belgia Cybersecurity Center om denne saken.

De siste ukene har lignende forbud mot TikTok blitt innført i USA, Canada, EU-kommisjonen og Europaparlamentet.

De nye sentrene vil bli etablert

TikTok vil etablere nye sentre for å sikre tilliten til europeiske land i møte med disse forbudene. Ifølge kunngjøringen fra myndighetene vil dataene til europeiske brukere bli lagret i sentre i Irland og Norge fra i år.

Elaine Fox, TikToks leder for personvern i Europa, sa i en tidligere uttalelse at dataene til europeiske brukere er lagret i sentre i USA og Singapore.2

Hvorfor blir TikTok utestengt?

TikTok, den internasjonale versjonen av videodelingsapplikasjonen lansert av ByteDance under navnet Douyin i Kina i 2016, spredte seg over hele verden i 2017. Den raskt voksende applikasjonen har imidlertid forårsaket en del tvil på grunn av sin kinesiske opprinnelse.

Søknaden, som tidligere var forbudt i Afghanistan, Bangladesh, Iran og Pakistan, har også vært på agendaen i vestlige land de siste årene, men av helt andre grunner.

På grunn av personvern- og cybersikkerhetsgrunner har TikTok-appen blitt forbudt på forretningstelefoner til enkelte myndighetspersoner i USA, Canada, Danmark og til slutt Belgia.

Myndighetene mener at viktige data kan bli fanget opp dersom applikasjonen blir satt under press av kinesiske etterretningstjenester.

TikTok ble også utestengt fra offentlige enheter i Taiwan i fjor, etter mistanke om å ha blitt brukt til kognitiv krigføring av den kinesiske regjeringen.

I hvilke land er TikTok forbudt?

TikTok har blitt helt eller delvis forbudt av ulike årsaker i Afghanistan, Pakistan, Bangladesh, Armenia, India, Indonesia, Taiwan, Iran, Jordan, Aserbajdsjan, Danmark, Belgia, Canada og USA de siste 5 årene. Noen av disse forbudene varte imidlertid bare noen få dager.  1. «Tijdelijk verbod op TikTok op diensttoestellen federale overheid«, www.premier.be, March 10, 2023[]
  2. The Brussels Times with Belga, March 8, 2023[]