Romersk grav avdekket i Sagalassos indikerer at folk brukte magi for å beskytte mot de rastløse døde

Arkeologer har avdekket en romersk grav i Sagalassos. Funnene tyder på at folk brukte magi for å beskytte seg mot de rastløse døde.

Arkeologer i Tyrkia har funnet en ikke-normativ romersk grav rundt 1900 år gammel og noen gjenstander som ser ut til å peke på magiske praksiser.

Funnet ble gjort i nekropolisen øst for den gamle byen Sagalassos, som ligger sørvest i Anatolia.

Den gamle byen Sagalassos, som ligger i provinsen Burdur i Tyrkia, ligger 420 km sørvest for Ankara og 110 km nord for Antalya.

Forskningsoppgaven om graven og funnene ble publisert på nett i tidsskriftet Antiquity 21. februar 2023.1

Forfatterne av forskningsartikkelen bemerket at den gravde graven skiller seg ut for sine atypiske egenskaper.

I graven ble det funnet noe gravgods og flere brente skjelettrester tilhørende et enkelt individ.

Ifølge arkeologene i utgravningsteamet tyder plasseringen av beinene på at liket ble kremert inne i graven. Derfor regnes dette som et uvanlig funn, da kremering for det meste praktiseres utenfor graven.

Osteologisk analyse indikerer at beinene som ble funnet i graven tilhørte en mann over 18 år.

Brent beinfragmenter funnet i graven.
Foto: Sagalassos Archaeological Research Project

Bøyde jernspiker

Det mest bemerkelsesverdige blant gjenstandene som er gravd frem fra graven er bøyde jernspiker. Forfatterne av forskningsartikkelen hevder at disse spikrene ikke tjener noen funksjonell hensikt.

Ifølge arkeologene stammet ikke jernspikrene fra en kiste eller noen gravgods av tre. Mange av dem har vært brukt før eller har blitt bøyd med vilje.

Arkeologene tror de aktuelle jernspikrene ble spredt med hensikt rundt graven. I artikkelen snakker de om jernspiker som tidligere ble brukt som nøytraliserende sjarm og om eldgamle litterære kilder om emnet.

Jernspiker som beskyttende sjarm
Mange forskere tolker isolerte jernspiker i graver som sjarm som beskytter den avdøde mot ondskap etter døden eller hindrer den avdøde i å bli hevn.2

Spikereksempler funnet på utgravningsstedet.
Foto: Sagalassos Archaeological Research Project

Begravelsen ble dekket med murstein

Arkeologer slo fast at graven var dekket med 24 murstein. Siden undersiden av mursteinene var misfarget, tror man at de ble plassert i graven før brannen ble slukket.

Dessuten var graven ikke bare dekket med murstein. Det var også et lag med kalk på mursteinene.

Ifølge forskning går røttene til tradisjonen med å bruke gips eller kalk i graver tilbake til yngre steinalder.

I tusenvis av år har folk brukt kalk i graver av ulike årsaker, som å forhindre epidemier, redusere potensiell vond lukt, holde dyr unna lik osv.

Ifølge arkeologene er det imidlertid ingenting som tyder på at kalken ble brukt av noen av disse årsakene i den uvanlige graven i den gamle byen Sagalassos. Derfor tror artikkelforfatterne at kalken i graven kan ha blitt brukt for å beskytte de levende mot den avdødes mulige ondsinnede virkninger.

Restene av graven.
Foto: Sagalassos Archaeological Research Project

Gravskikker som kremasjon i gravgropen, tildekking med murstein eller kalk og strøing av bøyde jernspiker var faktisk vanlig i mange deler av Romerriket, sier forskerne. Men det faktum at ingen annen romersk grav hvor de nevnte skikkene ble praktisert samtidig er kjent, avslører viktigheten av det aktuelle funnet.

Graven til en Vampyr Har Blitt Åpnet i Sør-Polen

Ble sverdet funnet i Japan laget for å bekjempe onde ånder?

Foreløpig er det et mysterium hvorfor det fryktes så mye at den avdøde kommer tilbake. Det ble ikke funnet spor etter traumer eller sykdom i skjelettrestene. Eksperter sier at det er vanskelig å gjøre konsistente estimater på grunn av det faktum at beinene er brent.

Sagalassos
De første sporene etter okkupasjon i Sagalassos, som ligger i den gamle Pisidia-regionen, dateres tilbake til 500-tallet f.Kr. Sagalassos, som var under akemenidisk styre en stund, ble erobret av Alexander III (Alexander den store) på 400-tallet f.Kr. Under Romerriket økte byggevirksomheten i byen. Mange av disse bygningene ble ødelagt i et jordskjelv på 700-tallet e.Kr. Tidligere trodde man at byen ble forlatt etter dette jordskjelvet, men nyere forskning tyder på at den var okkupert frem til 1200-tallet e.Kr.3  1. «Magical practices? A non-normative Roman imperial cremation at Sagalassos«, Johan Claeys & Katrien Van de Vijver & Elena Marinova & Sam Cleymans & Patrick Degryse & Jeroen Poblome, Antiquity, Volume 97, Issue 391, 158–175, Cambridge University Press, February 2023[]
  2. «Nails for the Dead«, Silvia Alfayé Villa, Magical Practice in the Latin West, ISBN: 9789004179042[]
  3. «The history of Sagalassos«, arts.kuleuven.be, Sagalassos Archaeological Research Project[]