Den 1900 år gamle romerske fallosen kan være den eldste kjente tredildoen

Vindolanda-fallosen, avdekket i Nord-England, kan være den eldste kjente tredildoen, ifølge en ny studie.

Forskningsartikkelen, nylig publisert på nettet i Antiquity av Cambridge University Press, diskuterer nye muligheter for hva Vindolanda-fallosen kan ha blitt brukt til.1

Vindolanda-fallosen ble avdekket i 1992 på det arkeologiske området Vindolanda i Northumberland fylke, sammen med et sett med sko og klestilbehør i en grøft. Derfor, da det ble oppdaget, ble det antatt å være et slags stoppeverktøy. Men den nye studien viser at det kanskje ikke er det.

Plassering av Vindolanda

Vindolanda og dens omgivelser ligger like sør for Hadrians mur, og forble under romersk styre i omtrent 285 år fra 85 e.Kr.2

Trefallosen, som ble undersøkt i detalj rundt 30 år etter oppdagelsen, kan faktisk ha blitt brukt som et seksuelt leketøy, ifølge forskerne.

Det ble opplyst at Vindolanda-fallen var ca 16 cm lang og var laget av asketre. Det er imidlertid anslått at lengden på objektet kan ha blitt kortere over tid som følge av svinn. Det er ikke kjent om det er noen symbolske grunner til å velge asketre som materiale.

En av studiens medforfattere, arkeolog Rob Collins fra Newcastle University fortalte ULUKAYIN:

«Det er mulig at asketreet hadde en spesiell symbolverdi eller assosiasjon i romersk kultur. I vår artikkel peker vi på assosiasjonen mellom asketre og visse guder, for eksempel. Men gitt at Romerriket omfattet mange forskjellige lokale kulturer, og den romerske hæren var en blandingsplass for folk fra forskjellige kulturer, kan vi ikke utelukke muligheten for at asketreet hadde forskjellige assosiasjoner til forskjellige kulturer. Det kan ha vært et symbolsk valg av tre, eller det kan ha vært det ikke. Dessverre kan vi ikke være sikre.»

Og han la til: «Ask er imidlertid også et vanlig tre å bruke når man lager håndtak eller skafter av verktøy. Modent asketre kan være veldig sterkt og slitesterkt. Når det gjelder dette objektet, var det ungt asketre, noe som betyr at det sannsynligvis ikke er så hardt, og det kan ha gitt det egenskaper som er ønskelige for bruken.»

Selv om mange fallosfigurer og relieffer er funnet før, er gjenstanden det eneste treeksemplaret i naturlig størrelse blant romerske falliske kunstverk, ifølge studien.

Rob Collins fortalte CNN at objektet kan være et seksuelt leketøy. Med utgangspunkt i romersk litteratur og kunst sa han at de allerede visste at romerne brukte dildoer.3

Forskerne understreker imidlertid at den aktuelle gjenstanden også kan ha blitt brukt til umenneskelige formål, som tortur og forsterket herredømme over slaver, snarere enn seksuell nytelse og lidenskap.

Det er tegn på gjentatt kontakt i begge ender av fallos

Det faktum at endene på objektet er jevnere enn de andre delene anses som en viktig ledetråd for å trekke slutninger om hvorfor det kan ha blitt brukt. Ifølge studien indikerer dette at begge endene av gjenstanden er slipt og glattet ved gjentatt kontakt.

Ifølge forskerne kan fallosen ha vært et rituelt objekt berørt av romerne for å avverge ondskap og ha lykke til. Studien bemerker at dette var et vanlig ritual blant romerne.

En annen mulighet er at fallos ble brukt som en støder for å male ting. I dette tilfellet anslås det at fallos også kan ha blitt antatt å gi symbolsk beskyttelse til den malte eller rørte tingen.

En annen mulighet er at fallos ble brukt som en støder for å male ting. I dette tilfellet anslås det at fallos også kan ha blitt antatt å gi symbolsk beskyttelse til den malte eller rørte tingen.

«Det er min forståelse at fallosen fra Vindolanda ikke har noen spesifikk kontekst, og det gjør tolkningen vanskelig. De tre rekonstruerte bruksområdene til forfatterne høres alle fornuftige ut. Bruken som et tillegg til en statue eller satt inn i en vegg vil kvalifisere som en apotropaisk bruk.»

«Fallosen var et viktig symbol på potens for både grekere og romere, og den styrken ga den beskyttende krefter som inkluderte å avverge det onde øyet. I den romerske verden dukker falloser opp i relieffsteinutskjæringer på bygninger, som metallanheng og sjarm til smykker og vindklokker, samt i malerier inne i hjemmet med dette formålet i tankene. Dens styrke ble også overført til andre ting, og bruken som en støder kunne øke effektiviteten til stoffet som males.»

«Den mest kontroversielle tolkningen er sannsynligvis bruken som et sexleketøy, men litteraturen vitner om eksistensen av slike gjenstander i gresk og romersk kultur, og det er derfor viktig å vurdere og diskutere denne mulige bruken. Det er størrelsen på funnet som tillater dette endelige forslaget. Det er også størrelsen og materialet, tre, som ikke bevarer godt, som gjør funnet unikt. Den sikreste tolkningen ville være det første forslaget, at det opprinnelig var festet til en vegg eller statue. For hver tolkning er det noen ulemper i tillegg til støtte.»  1. «Touch wood: luck, protection, power or pleasure? A wooden phallus from Vindolanda Roman fort«, Rob COLLINS & Rob SANDS, Cambridge University Press, Antiquity, February 20, 2023[]
  2. «Vindolanda Guide: The Home of Britain’s Finest Treasures», Andrew BIRLEY & Robin BIRLEY, Roman Army Museum Publications, ISBN: 9781873136591[]
  3. Amarachi ORIE, CNN, February 20, 2023[]