Blyhelling: En Tradisjon For Nyttårsaften

Blyhelling: En Tradisjon For Nyttårsaften

Nyttårsaften er viktig for mange i dag, akkurat som den var før i tiden. Så mye at mange interessante tradisjoner knyttet til nyttårsaften har dukket opp over tid. Denne artikkelen fokuserer på blyhelling, som vanligvis finnes i sentralasiatiske og europeiske samfunn.

Hvordan Utføres Blyhelling?

Å vite hva som vil skje i fremtiden har vært en av folks største drømmer. Det er derfor folk har utført interessante spådomsmetoder tidligere. Du kan se en liste på Wikipedia.

Det finnes også metoder som kan virke ville for moderne mennesker, som å bruke tarmen eller leveren til døde dyr. Heldigvis er blyhelling ingenting slikt. Vel, hvordan utfører folk blyhelling?

Først smelter spåkonen bly eller tinn i en øse for å spå. Deretter helles det smeltede metallet i kaldt vann. Rask avkjølende metall tar interessante former. Spåkonen gir spådommer om fremtiden ved å se på disse formene.

Historie Om Blyhelling

Opprinnelsen til blystøping er uklar. Den amerikanske forfatteren Patricia Telesco skrev imidlertid at de gamle romerne og kelterne utførte spådomsmetoder som ligner på blyhelling.1

Opprinnelsen til blyhelling går også tilbake til antikken i turkiske samfunn. Yaşar Kalafat skrev at blyhelling utføres for behandling av noen fobiske sykdommer i Tengrism-troen.2 Forestillingen går slik:

Først sitter pasienten på gulvet eller på en stol. I mellomtiden holder to personer et deksel for å hindre at flytende bly spruter på pasienten. Spåkonen eller en annen person holder også en bolle med vann. Spåkonen heller smeltet bly i bollen som holdes over pasientens hode. Hvordan det størknede blyet ser ut tolkes som det pasienten ubevisst frykter.

Den tyrkiske forsker Murat Uraz har hevdet at tradisjoner som blyhelling eller henging av hvitløk i hus for å holde ondskap unna er modifiserte fetisjismemetoder.3

Folk i Sørøst-Europa, spesielt serbere og bosniere, utførte blyhelling for lignende formål. Ikke bare i Sørøst-Europa, men også på landsbygda i Norge, utførte lokalbefolkningen det, om enn for forskjellige formål.

Spådomsmetoder i Malleus Maleficarum

Malleus Maleficarum, skrevet av to inkvisitorer, Heinrich Kramer og Jacob Sprenger, var en viktig oppslagsbok for heksejegere. Boken inneholder mange metoder for å oppdage hekser. Og en av dem er blyhelling.

Blyhelling ble utført i den tidlige moderne perioden for å finne ut om noen ble forhekset. Ifølge Malleus Maleficarum kunne inkvisitorer også utføre dette m for å skade hekser.4

Moderne Blyhelling

Blyhelling er kjent som tinanvalanta i Finland, bleigießen i Tyskland og Østerrike, kurşun dökmek i Tyrkia og lití olova i Tsjekkia. I dag er det en vanlig tradisjon å utføre blyhelling på nyttårsaften i Finland, Tyskland, Østerrike, Sveits og Tsjekkia. Måten det praktiseres på er den samme som metodene nevnt ovenfor. Noen heller smeltet bly eller tinn i en bolle fylt med vann. Basert på formen på det størknede metallet lages profetier for det kommende året. Akkurat som figurene som ligner et fly eller et skip, betyr en reise…

Du kan også like: Vintersolverv: Hva er Yule, Saturnalia og Nardugan?

Molibdomancy og lignende metoder er også tilgjengelig utenfor landene nevnt ovenfor. Eksempler inkluderer Tyrkia, Bosnia-Hercegovina, Bulgaria, Estland og Latvia.

Helseskader Av Bly

Å puste inn blydamp er ekstremt risikabelt for menneskers helse. Av denne grunn var salget av blyhellesett begrenset i mange land i 2018. Helsepersonell oppfordrer til bruk av bivoks, et mye mer ufarlig materiale, i stedet for bly og tinn.


  1. FutureTelling: Complete Guide To Divination, Patricia TELESCO, Crossing Press, ISBN: 978-0895948724^
  2. Altaylar’dan Anadolu’ya Kamizm-Şamanizm, Yaşar KALAFAT, Yeditepe Yayınevi, ISBN: 975-6480-23-8^
  3. Türk Mitolojisi, Murat URAZ, Düşünen Adam Yayınları, ISBN: 975-9792359^
  4. Malleus Maleficarum, Heinrich KRAMER & Jacob SPRENGER^
Kunnskap multipliseres når den deles: