Mammuter I Mytologi Og Folketro

Mammuter I Mytologi Og Folketro

Dyr har en viktig rolle i hverdagen til våre forfedre. En av disse er mammutene, som vi dessverre ikke kan se i live.

Mammuter… De er både interessante og veldig skremmende dyr. Ja, vi snakker ikke om Manny og Ellie.*

Mammoths, en slekt av Elephantidae-familien, har alltid vært et skremmende dyr for steinaldermennesker på grunn av deres enorme størrelse. Imidlertid har sult overvunnet frykt. Mammuter var et av dyrene som dekket proteinbehovet til både neandertalere og moderne mennesker. I tillegg ble mammutpelsverk brukt for å holde varmen. Dessuten var disse pelsene ganske funksjonelle. Fordi mammuter hadde langt hår under istiden på grunn av klimatisk tilpasning.

Mammuter var et av de mest jaktede dyrene i regionene nær nord. Faktisk er en av de to fremtredende hypotesene for hvorfor mammuter ble utryddet at de ble overjaget. Den andre er klimaendringer, også kjent som global oppvarming.

Rouffignac-hulen, Frankrike

Mammoter dukket opp i zanclean alder av pliocen epoke (for omtrent fem millioner år siden). Dette betyr at de delte den samme jorden med alle menneskearter, fra homo habilis til homo sapiens. Imidlertid forsvant de fleste mammutene i den preborealistiske perioden, for rundt 10 300 til 9000 år siden. Bare en svært liten befolkning overlevde på Saint Paul Island i Alaska inntil for rundt 5750 år siden og på Wrangel Island i Russland inntil 4000 år siden.

Myter og Folketro om Mammuter

Som et resultat av samspillet mellom mammuter og mennesker, satte mammuter dype psykologiske arr på steinaldermennesket. Dette fremgår av både hulemalerier og mytologiske fortellinger. Det er mange oppfatninger om mammuter og mammutlignende mytologiske skapninger i nordamerikanske, europeiske og turko-sibirske mytologier. 1

Med tanke på det sibirske klimaet, bør det ikke komme som noen overraskelse for oss at mange mammutrester har overlevd den dag i dag i den frosne jorden. Lokalbefolkningens innsats for å forstå mammutrestene førte imidlertid til dannelsen av nye myter og folketro. Noen mammutrester funnet i Russland har blitt tolket av lokalbefolkningen som krigselefanter til Alexander den store.

En av de interessante oppfatningene om mammuter finnes i turkisk mytologi. I følge folketroen til Dolganere og Jakutere som bodde i Sibir, ble de tatt under jorden for å tjene Erlik Han, den underjordiske guden i turkisk mytologi. Mammutene, som ikke vil tjene Erlik Han og forsøke å rømme til jorden, blir straffet med frysing og dømt til døden. Mammutkropper funnet i den sibirske taigaen tolkes som straffede mammuter. Så ifølge folketroen til sjamanistiske Dolganere og Jakutere, forsvant ikke mammuter faktisk. De fortsetter å leve under jorden for å tjene Erlik Han. Hvis du kaller det å leve…

Notater

  • Manny og Ellie: mammuter i istidsfilmer.

  1. Mythological Beings Based On Mammoths, Petr JANDACEK & Louise JANDACEK^
Kunnskap multipliseres når den deles: