Valborgsnatten i europeisk folklore: historie og tradisjoner

Valborgsnatten i europeisk folklore: historie og tradisjoner

Valborgsnatten, også kjent som heksens natt, er en tradisjonell europeisk festival. Dens assosiasjon til hekseri går tilbake til middelalderen da det ble antatt at hekser samlet seg denne natten for å holde sabbaten. Sett gjennom en vitenskapelig linse, tilbyr Valborgsnatten en fengslende undersøkelse av hvordan religion, folklore og kulturell identitet krysser hverandre. I tillegg gir dens historiske tilknytning til hekseri verdifull innsikt i interessen for europeiske kulturelle tradisjoner. Sammen gjør disse elementene Valborgsnatten til et engasjerende emne for akademisk utforskning og kulturstudier.

Hva er Valborgsnatten?

Valborgsnatten er en tradisjonell sentral-/nordeuropeisk festival som feires natt til 30. april til 1. mai hvert år. Navnet stammer fra Sankt Valborg, en engelsk misjonær som bodde i Tyskland på 800-tallet og ble kanonisert 1. mai. Imidlertid antas det at festivalen har hedenske røtter.

Hvem er Sankt Valborg?
Sankt Valborg, født i 710 e.Kr. i England, var en høyt respektert nonne som viet livet sitt til å undervise, helbrede syke og spre kristendommen. Etter farens død ble hun sammen med brødrene sine for å reise til Tyskland og forkynne den kristne tro. De slo seg senere ned i Heidenheim hvor de etablerte et kloster, og Sankt Valborg fortsatte å vie seg til hennes religiøse arbeid. Etter hennes bortgang i 779 e.Kr. ble levningene hennes gravlagt i klosteret i Heidenheim. Sankt Valborgs festdag, feiret 1. mai, dagen for hennes helgenkåring, ble en betydelig religiøs høytid i Tyskland og over hele Europa.

En kort historie om Valborgsnatten

Selv om det er mange teorier og legender om opprinnelsen til Valborgsnatten, har forskere og historikere ennå ikke nådd en konsensus. Noen forskere antyder at det opprinnelig var en hedensk festival, som senere ble kristnet og assosiert med Sankt Valpurga. Andre hevder imidlertid at den er av kristen opprinnelse og ikke hedensk, og hevder at den alltid har vært assosiert med Sankt Valpurga og hennes kristne ære.

I tråd med dette synet, i enkelte deler av Tyskland, feires 1. mai som Sankt Valpurgas dag, en kristen høytid som hedrer helgenens liv og prestasjoner. Denne minnedagen feires med gudstjenester og prosesjoner, og reflekterer over hennes bidrag til utbredelsen av kristendommen og hennes arbeid med undervisning og helbredelse. Sankt Valpurgas dag er en tid for bønn, refleksjon og takksigelse, og den er bredt respektert og observert i hele det kristne fellesskapet.

Valborgsnatten, heksens natt, heksesabbat
«Bloks Bergs Verrichtung» (Johannes Praetorius, 1668)

I følge det andre synet kan Valborgsnattens røtter spores tilbake til den gamle keltiske festivalen Beltane, som ble feiret 1. mai hvert år. Beltane var en tid da grensene mellom den fysiske verden og det åndelige riket ble antatt å være tynne, noe som gjorde det lettere for ånder å krysse over til vår verden, akkurat som under Samhain. Folk pleide å tenne bål overalt den kvelden og ofre til gudene for å sikre en rikholdig høsting det kommende året.

I germansk folketro var Valborgsnatten assosiert med hekser og onde ånder som streifet rundt på jorden like før 1. mai. Folk ville tenne bål og lage høye lyder for å skremme bort disse ondskapsfulle kreftene.

I middelalderen var Valborgsnatten en tid da folk samlet seg på landsbygda for å feire vårens ankomst. Etter de lange, mørke og kalde vintermånedene var det på tide å slippe seg løs og ha det gøy. Dans rundt bål, synge tradisjonelle sanger, drikke mjød og øl var de mest populære formene for feiring.

Fra 1600-tallet og utover ble Valborgsnatten assosiert med hekseri og djevelen i noen samfunn. Den katolske kirke hadde lenge feiret helgenes festdager. Men med fremveksten av protestantismen ble ære for de hellige ansett som avgudsdyrkelse. Protestantiske myndigheter begynte å assosiere Valborgsnatten med hekseri, og festen ble et symbol på hedenskap og opprør mot kirken.

På 1800-tallet opplevde Valborgsnatten en gjenoppblomstring av popularitet som en del av romantikken. Kunstnere og forfattere ble fascinert av festens hedenske røtter og så på det som en måte å koble seg til sin kulturarv på. De skrev dikt og historier om dens tradisjoner. Over tid ble Valborgsnatten et symbol på det overnaturliges mysterier.

Hvordan feires Valborgsnatten? Tradisjoner over hele Europa

Selv om tradisjonene til Valborgsnatten kan variere mellom forskjellige land, ligner de stort sett på hverandre.

I Tyskland feires Valborgsnatten med skikken Hexentanz (heksedans) i Harz-fjellene, hvor folk samles rundt et bål og danser til musikk. Feiringen er knyttet til troen på at hekser og onde ånder streifet rundt på jorden denne natten, og ilden var ment å avverge deres ondsinnede innflytelse.

I Sverige er Valborgsnatten en helligdag som markerer begynnelsen på våren. Feiringen inkluderer å tenne bål og synge tradisjonelle sanger. Den største og mest kjente festivalen finner sted i Uppsala, hvor tusenvis av mennesker samles for å lytte til taler, se forestillinger og tenne bål.

Valborgsnatten i Sverige
Foto: David Castor (Ringsjön, Sverige)

I Finland heter Valborgsnatten Vappu, og det er en av årets viktigste festivaler. Folk bruker tradisjonelle hvite studentcapser og kjeledresser, og de samles i gatene for å drikke sima (en type mjød) og spise tippaleipä (en type kake).

I Estland heter Valborgsnatten Volbriöö. Folk tenner bål og samles i parker og offentlige torg for å synge og danse. I noen deler av Estland inkluderer feiringen en skikk som kalles «driving away winter» hvor folk kler seg ut som hekser og paraderer gjennom gatene.

I Tsjekkia heter Valborgsnatten Valpuržina noc, og det er en feiring av vårens ankomst. Feiringen inkluderer også skikken med å brenne bilder av hekser, som er ment å symbolisere forvisning av vinter og onde ånder.

I Latvia heter Valborgsnatten Valpurģu nakts, og det er en feiring av naturens gjenoppstandelse. Folk samles for å synge og danse, og de deltar også i skikken med å svinge på husker. Tradisjonen symboliserer at solen svinger høyere opp på himmelen, og det antas å bringe lykke og fruktbarhet.

Valborgsnatten i litteratur, musikk og billedkunst

Valborgsnatten har etterlatt en varig innvirkning på ulike kunstneriske uttrykk som litteratur, musikk og visuell kunst. Mange kunstnere har hentet inspirasjon fra de overnaturlige og mystiske temaene knyttet til festivalen, som har blitt avbildet i ulike former og stiler gjennom historien. For eksempel inkluderte den romantiske bevegelsen innen litteratur og kunst på 1800-tallet, som la vekt på følelser, fantasi og naturens skjønnhet, ofte referanser til folklore og hedenske tradisjoner, inkludert Valborgsnatten. Dette er eksemplifisert i verkene til kjente forfattere som Goethe og Hoffmann, som inkorporerte temaene hekseri og overnaturlige hendelser i sine litterære verk.

Fra 1800-tallet og utover har Valborgsnatten preget den musikalske verden. I 1843 komponerte den berømte tyske komponisten Felix Mendelssohn en kantate med tittelen «Die erste Walpurgisnacht», inspirert av festivalens hedenske opprinnelse. Basert på et dikt av Goethe, forteller kantaten historien om hedninger som samles i skogen for å feire Valborgsnatten og deres motstand mot kristen undertrykkelse. Kantaten regnes som et av Mendelssohns fineste verk.

Valborgsnatten har også påvirket billedkunstens verden, og inspirert kunstnere til å lage verk som fanger festivalens mystiske og overnaturlige elementer. Gjennom ulike stiler og teknikker har kunstnere skildret temaene knyttet til Valborgsnatten, som hekseri, hedenske ritualer og feiring av våren. Albrecht Dürer, Ernst Barlach og Hermann Hendrich er blant de bemerkelsesverdige kunstnerne som har verk på Valborgsnatten.

  • «Walpurgis Night«, Encyclopaedia Britannica, britannica.com, April 28, 2023
  • «Night of the Witches: Folklore, Traditions & Recipes for Celebrating Walpurgis Night», Linda RAEDISCH, Llewellyn Worldwide, ISBN: 9780738728162
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments