Symbolske Betydninger Av Grønt Med Eksempler Fra Mytologi

Symbolske Betydninger Av Grønt Med Eksempler Fra Mytologi

Det er mange mytologiske og folkloristiske karakterer avbildet i grønt rundt om i verden og europeiske mytologier, som grønn mann, grønne feer osv. Noen av dem beskrives som velvillige og hjelpsomme, mens andre beskrives som ondsinnede og svikefulle. Men statistisk sett er fargen grønn ofte forbundet med positive egenskaper og natur i mytologien.

Grønn i Europeiske Mytologier

I følge eldgamle kilder er det ingen guddom knyttet til fargen grønn i norrøn mytologi. Imidlertid er Freyr noen ganger avbildet som grønn. Det bør også bemerkes at verdenstreet, Yggdrasil, ofte er avbildet som et barlindtre som holder seg grønt hele året.

I gresk mytologi ble Demeter, datteren til Rhea og Kronos, assosiert med fargen grønn. Det burde ikke komme som noen overraskelse at en jordbruksgudinne ble assosiert med fargen grønn.

I finsk mytologi er Tapio en slags skoggud eller skogånd. Illustratører skildrer ham ofte i grønt eller med grønne blader. I så måte ligner han den grønne mannen fra britisk og europeisk folklore.

Grønn i Egyptisk Mytologi

Trær som feller bladene hver høst, blir grønne igjen om våren. Derfor er gjenfødsel ofte assosiert med fargen grønn, analogt med denne grønningen. Akkurat som i det gamle Egypt…

I det gamle Egypt ble gjenfødsel ofte forbundet med fargen grønn. Det er derfor Osiris, den gamle egyptiske guden for de døde, jordbruk og gjenfødelse, ofte er avbildet som grønnskinnet.

Grønn i Slavisk Mytologi

En av de første tingene som kommer til tankene når grønt nevnes i sibirsk folklore er grønn uke. Men før du snakker om grønn uke, er det nødvendig å bli kjent med Rusalka.

Rusalka er en slags feminin overnaturlig enhet i slavisk folklore. Gamle slaver trodde generelt at hun bodde i innsjøer. Hun er vanligvis avbildet som grønnhåret eller grønnskinnet. Det er imidlertid regionale forskjeller i skildringene. Hun er avbildet som en sjarmerende fe i noen regioner og som en stygg kvinne i andre.

Rusalka blir ofte beskrevet som et vesen som fascinerer menn med sin skjønnhet. Mennene som følger henne til dypet av innsjøene dør ved å drukne.

Grønn uke, også kjent som Rusalka-uken, er en hedensk festival som feires av slaverne i begynnelsen av juni. For ikke å avvike fra hovedtemaet, snakker vi ikke om detaljene i festivalen. Vennligst klikk her for mer om grønn uke…

I følge de gamle slaverne er Rusalka mye farligere under den grønne uken. Derfor bør du ikke bade i innsjøene tidlig i juni.

Grønn i Turkisk Mytologi

I turkisk mytologi symboliserte grønt og blått østen og himmelen. Grønnfargen forbindes ofte med naturen. Før vi går inn i detaljene, må vi få litt hjelp fra etymologi.

Det gamle tyrkiske ordet for grønt er «yaşıl». «Yaşıl» er avledet fra «yaş-» som betyr fuktighet. Ordet «yış-yiş» betyr også «skog». Her er et eksempel fra Orkhon-inskripsjonene:

𐰃𐰠: 𐱃𐰆𐱃𐰽𐰴: 𐰘𐰃𐰼: 𐰇𐱅𐰰𐰤: 𐰘𐰃𐱁:
Translitterasjon: İl: tutsk: yir: Ötüken: YIŞ: ermş.
Betydning: Det beste stedet å bo er Ötüken-skogen. / Ötüken-skogen er det beste stedet å bli adoptert som land.

Yaşıl eller Yaşılhan er også navnet på sønnen til Ülgen, godhetens, barmhjertighetens og værets gud. Yaşılhan er ansvarlig for grønngjøring av trær og beskyttelse av naturen.

I følge turkiske myter, etter at Ülgen skapte mennesket, sendte han en ravn til Kuday for å be om en sjel. Da ravnen var på vei tilbake etter å ha tatt sjelen, så den et åtsel på bakken. Da ravnen åpnet munnen for å spise åtselet, falt sjelen i nebbet ned i en skog med furutrær. Så det er derfor furutrær ikke feller bladene i dag. Trær som furu og einer trenger ikke Yaşılhan om våren. For takket være sjelen som ravnen slipper ned i skogen, bevarer de grøntområdet hele året.


Kunnskap multipliseres når den deles: