Symbolske betydninger av grønt med eksempler fra mytologi, hva symboliserer fargen grønn?

"Et nyutsprunget tre, en glitrende smaragd, et attraktivt vårlandskap, en enorm skog... Den vitale energien til grønt er overalt."

Når det gjelder grønt, tenker folk umiddelbart på naturelementer som gress, mose, trær, løv og skog. Imidlertid er det mange mytologiske og folkloristiske skapninger avbildet i grønt. Noen av dem beskrives som gode og hjelpsomme, mens andre beskrives som ondsinnede og svikefulle. Men statistisk sett har fargen grønn stort sett positive betydninger i mytologi og er assosiert med naturen.

Grønn i europeiske mytologier

Grønnfargen ble ofte assosiert med natur i nordlig litteratur og kunst og symboliserte evigheten. I norrøn kosmologi er Yggdrasil, det gigantiske hellige treet som forbinder de ni verdenene, avbildet som et asketre som holder seg grønt hele året.

Hva symboliserer fargen grønn? Symbolske betydninger av grønt
Yggdrasil (Oluf Olufsen Bagge – 1847)

I følge eldgamle kilder er det ingen guddom direkte knyttet til fargen grønn i norrøn mytologi. Freyr, guden for fruktbarhet, velstand og høst, er imidlertid noen ganger avbildet i grønt av moderne illustratører.

I gresk mytologi er Demeter, datter av Rhea og Kronos, ofte forbundet med fargen grønn. Det burde ikke komme som noen overraskelse at en jordbruksgudinne er assosiert med grønt.

I romersk mytologi er grønn fargen på Venus, gudinnen for kjærlighet, skjønnhet og fruktbarhet. Gamle romere pleide å hedre gudinnen Venus på Veneralia-festivalen, som ble holdt 1. april hvert år.1

I finsk mytologi er Tapio en slags skoggud eller skogånd. I dag tegner illustratører det ofte med grønt skinn eller grønne blader. I så måte ligner han den grønne mannen i britisk og europeisk folklore.2

Hva symboliserer fargen grønn? Symbolske betydninger av grønt
Grønn mann
Foto: T S Peters (Wikimedia) ©️CC BY-SA 4.0

Grønn i egyptisk mytologi

Trær som feller bladene hver høst, blir grønne igjen om våren. Derfor er gjenfødsel ofte forbundet med fargen grønn. Akkurat som i det gamle Egypt…

I det gamle Egypt ble gjenfødsel ofte forbundet med fargen grønn. Dette er grunnen til at Osiris, guden for jordbruk, gjenfødelse og de døde, er avbildet som grønnskinnet.

Grønn i slavisk mytologi

Når det kommer til grønt i sibirsk folklore, er en av de første tingene som kommer til tankene en grønn uke. Men før du snakker om grønn uke, er det nødvendig å bli kjent med Rusalka.

Rusalka er en slags overnaturlig enhet i slavisk folklore. De gamle slaverne pleide å tro at hun bodde i innsjøer. Hun er vanligvis avbildet med grønt hår eller grønn hud. Det er imidlertid regionale variasjoner i beskrivelsene. Hun er avbildet som en attraktiv fe i noen regioner, og som en stygg kvinne i andre.

Rusalka blir ofte beskrevet som en enhet som fascinerer menn. Mennene som fulgte henne til dypet av innsjøen, betatt av hennes skjønnhet, druknet og døde.

Grønn uke, også kjent som Rusalka-uken, er en festival av hedensk opprinnelse blant de gamle slaverne som ble feiret i begynnelsen av juni. De gamle slaverne pleide å tro at Rusalka var mye farligere under den grønne uken. Av denne grunn hadde noen slaver skikker som å ikke bade i innsjøer i begynnelsen av juni.

Grønn i turkisk mytologi

I turkisk mytologi symboliserer fargen grønn og blå østen og himmelen.

Det gamle tyrkiske ordet for grønt er «yaşıl». Yaşıl kommer fra ordet «yaş» som betyr «vått/fuktig».

Yaşıl er også navnet på en av de syv sønnene til Ülgen, godhetens og barmhjertighetens gud. Han er ansvarlig for å grønnere trær og verne om naturen.

I følge turkiske myter, etter at Ülgen skapte mennesket, sendte han en ravn til Kuday for å be om en sjel. Da ravnen var på vei tilbake etter å ha tatt sjelen, så den et åtsel på bakken. Da ravnen åpnet munnen for å spise åtselet, falt sjelen i nebbet ned i en skog med furutrær. Så det er derfor furutrær ikke feller bladene i dag. Trær som furu og einer trenger ikke Yaşılhan om våren. Fordi, takket være sjelen som ravnen slipper ned i skogen, bevarer de grøntområdet hele året.3

Hva symboliserer den grønne fargen? Symbolske betydninger av grønt

Grønt er ofte forbundet med natur, vitalitet og liv, da det er fargen på planter. Av denne grunn er logoene til miljøorganisasjoner som Greenpeace grønne. Grønnfargen er også dominerende i emblemene til politiske partier som har programmer basert på økologi.

Fordi det er assosiert med naturen, symboliserer grønt også vår og gjenfødelse. Av denne grunn er guddommer og mytologiske enheter knyttet til vår, høsting, jordbruk, fruktbarhet og velstand noen ganger avbildet i grønt.

I noen samfunn symboliserer grønt ungdom, håp og toleranse. Det har imidlertid også helt motsatte konnotasjoner. Huden til syke mennesker og giftige væsker er ofte avbildet i grønt.

Land med grønn farge i flagget:

EuropaHviterussland, Bulgaria, Irland, Italia, Montenegro, Litauen, Ungarn, Portugal, San Marino
AsiaAfghanistan, Aserbajdsjan, Bangladesh, De forente arabiske emirater, Palestina, India, Irak, Iran, Kuwait, Libanon, Maldivene, Myanmar, Usbekistan, Pakistan, Sri Lanka, Syria, Saudi-Arabia, Tadsjikistan, Turkmenistan, Oman, Jordan
AfrikaBenin, Burkina Faso, Burundi, Algerie, Djibouti, Ekvatorial-Guinea, Eritrea, Etiopia, Marokko, Elfenbenskysten, Gabon, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Sør-Afrika, Sør-Sudan, Kamerun, Kenya, Komorene, Kongo, Lesotho , Libya, Madagaskar, Malawi, Mali, Mauritius, Mauritania, Mosambik, Namibia, Niger, Nigeria, Den sentralafrikanske republikk, Rwanda, São Tomé og Príncipe, Senegal, Seychellene, Sierra Leone, Sudan, Tanzania, Togo, Zaire, Zambia, Zimbabwe
Nord AmerikaBelize, Dominica, Grenada, Haiti, Jamaica, Mexico, Saint Kitts og Nevis, Saint Vincent og Grenadinene
Sør AmerikaBolivia, Brasil, Guyana, Peru, Surinam
OseaniaSalomonøyene, Vanuatu  1. «Stars, Myths and Rituals in Etruscan Rome», Leonardo MAGINI, Springer, 2014, ISBN: 9783319360010[]
  2. «A Magical Night of Finnish Myths in Finland«, Margherita RAGG, The Fairytale Traveler, March 7, 2022[]
  3. Türk Mitolojisi, Cilt 1, Bahaeddin ÖGEL, Türk Tarih Kurumu, ISBN: 9751628497[]

Stengt for kommentarar.