Ofre for heksejaktene i det 21. århundre

Etterforskning, avhør og avstraffelse av personer mistenkt for å være hekser er definert som heksejakt. Ifølge estimater ble mellom 40 000 og 60 000 mennesker over hele Europa drept på anklager om hekseri.1 Heksejaktene, som spredte seg over hele verden som en epidemi i tidlig moderne tid, tok stort sett slutt etter 1700-tallet. Men selv i det 21. århundre har det blitt rapportert at mange mennesker ble henrettet i forskjellige deler av verden med den begrunnelse at de var hekser eller trollmenn.

Jongolo Sola, 2001

Tanzania – I 2001 ble 32 mennesker drept i en ulykke i Mbeya, sør i Tanzaya. Etter den tragiske ulykken ble en 63 år gammel kvinne ved navn Sola Jongolo sett på stedet og samlet hjerner med en plastpose i hånden. Deretter ble den gamle kvinnen mistenkt for å være en heks.

Sola Jongolo ble lynsjet og slått i hjel kort tid etter hendelsen.

Diego Hernandez Lopez, 2002

Mexico – I 2002 gikk rykter om at Diego Hernandez Lopez, som bodde i den sørøstlige meksikanske delstaten Chiapas, drev med hekseri, gjennom gatene i landsbyen San Juan Chamula. Ikke likegyldig til ryktene, noen få angripere raidet Diego Hernandez Lopez sitt hjem en natt. Under angrepet drepte de Diego og tre personer med ham, som de trodde var en heks og hevdet å bruke magi, og skadet fem andre.

Mange mennesker ble drept i Chiapas på 1990-tallet også for å praktisere magi.

Soeur Irina, 2005

Romania – I 2005 ble den 23 år gamle ung nonne Soeur Irina, som antas å ha vært besatt av djevelen, utsatt for en eksorcisme. Da Irina, som ba munken om å hjelpe henne, begynte å fornærme ham, ble hun kneblet og korsfestet. Noen dager etter at hun ble låst inne i et lite rom, ble hun funnet død.

Etter hendelsen ble munken og fire nonner etterforsket. Det ble erfart at Irina hadde blitt behandlet for schizofreni en kort tid tidligere. Den rumensk-ortodokse kirken har erklært at den fordømmer eksorcisme-ritualet. Munken ble utestengt fra yrket.

Fawza Falih, 2010

Saudi-Arabia – I 2006 ble hun dømt til døden for hekseri og dyremishandling, og det ble besluttet å halshugges. Selv om mange internasjonale organisasjoner reagerte på avgjørelsen, opprettholdt lagmannsretten avgjørelsen.

Fawza Falih, som hadde ventet på henrettelse i en fengselscelle i nesten fire år, ble kvalt i hjel i 2010 mens han spiste. Mer presist var dette uttalelsen fra saudiske myndigheter.

Ama Hemmah, 2010

Ghana – Den 20. november 2010, da pastor Samuel Fletcher Sagoe dro for å besøke søsteren sin, så han en eldre kvinne sitte på soverommet. Den kvinnen var 72 år gamle Ama Hemmah.

Angivelig var Ama Hemmah en kjent heks i området. Etter å ha blitt tvunget til å tilstå, ble parafin helt over henne og satt fyr på. Hemmah ble imidlertid ført til sykehuset av en sykepleierstudent, men kunne ikke reddes. De mistenkte benektet forbrytelsen og hevdet at de prøvde å utdrive demonene inne i bestemoren.

Amina bint Abdulhalim Nassar, 2011

Saudi-Arabia – Amina bint Abdulhalim Nassar, som ble arrestert mistenkt for trolldom og trolldom, ble henrettet i slutten av 2011 med godkjenning fra høyesterett. Det ble hevdet at det under ransakingene som ble gjort hjemme hos Amina ble funnet mye materiale relatert til hekseri.

Myndighetene sa at Amina beskrev seg selv som en healer. Etter hendelsen kunngjorde noen internasjonale organisasjoner at de fordømte henrettelsen.

Muree bin Ali, 2012

Saudi-Arabia – I Najran, i det sørlige Saudi-Arabia, ble en mann ved navn Muree bin Ali arrestert for besittelse av tryllebøker og talismaner. Saudiarabiske domstoler har beordret henrettelsen av Muree bin Ali.

Etter godkjenning fra høyesterett ble Muree bin Ali offentlig henrettet i midten av 2012.

Kepari Leniata, 2013

Papua Ny-Guinea – I 2013 fikk Kepari Leniata, bare 20 år gammel, skylden for døden til et barn som ble syk. Kepari Leniata, som ble etterforsket av en ulovlig gjeng, ble anklaget for å være en heks og torturert. Kort tid etter ble kroppen hennes overtent på en søppelcontainer.

Politiet i Papua Ny-Guinea bekreftet at Kepari Leniata ble torturert før hun ble drept, og hundrevis av mennesker, inkludert barn, var vitne til grusomhetene.

I 2022 ble til og med Kepari Leniatas seks år gamle datter torturert anklaget for hekseri, men barnet ble reddet.

Ahmed Kusane Hassan, 2020

Somalia – I 2020 ble en mann ved navn Ahmed Kusane Hassan dømt til døden av den al-Qaida-tilknyttede militante organisasjonen Al-Shabaab for å ha praktisert hekseri. Angivelig hadde Ahmed Kusane Hassan trollbundet for å skille et ektepar.

september 2020 ble hekseri definert av organisasjonen som en frafallshandling, og Ahmed Kusane Hassan ble offentlig henrettet av skytegruppen.

Seema Devi, 2022

India – Seema Devi, bare 31 år gammel, ble myrdet av en slektning for å ha praktisert hekseri. Indiske myndigheter slo fast at den avdøde ble slått i hjel med en jernstang.

Den 35 år gamle slektningen som drepte Seema Devi ble arrestert kort tid etter hendelsen. Den siktede hevdet at hans slektning hadde overnaturlige krefter og beskyldte Seema Devi for døden til nevøen hans, som døde for to år siden.  1. «Germany was once the witch-burning capital of the world. Here’s why» Gwynn GUILFORD, Quartz, January 24, 2018[]