Livet ovanför Molnen: Haçivanak, Trovit och Karmik

Livet ovanför Molnen: Haçivanak, Trovit och Karmik

Haçivanak, Trovit och Karmik, de okända högländerna i östra Svartahavsregionen… De fascinerar både dagsutflykter och campare med sin orörda skönhet. Dessutom är det budgetvänligt.

Haçivanak

Haçivanak ligger 42 km från stadsdelen Çamlıhemşin och 102 km från Rizes centrum. Det är en yayla* som ligger på en sluttning vid foten av Kaçkarbergen. Dess tidigare namn är Xaçevank.1

Yayla: Namnet på sommarens höglandsbosättningar i Turkiet.

Ordet ”Vank” betyder kloster på armeniska. Därför tror man att det fanns ett armeniskt kloster runt Haçivanak. Men idag har inga sådana lämningar hittats.

Historiska dokument bevisar att området kring Haçivanak har använts som bosättning sedan åtminstone 1600-talet. Yayla, där mycket hårda klimatförhållanden råder, är stängd för transport under vintermånaderna.

Haçivanak, 2600 meters high, is one of the most untouched summer settlements in the region. There are no hotels or modern architectural structures in the settlement, only sloppy structures built with stone materials. Some of these structures were destroyed by avalanche disasters.

Det finns många issjöar nära Haçivanak.
Mustafa Orhon ©️CC4.0

Glacialsjöarna Micavit och Kardavit ligger cirka 1700 meter från bebyggelsen. Du kan nå floden Çoruh genom att följa Sırakonaklar ström över Hodeçurpasset i sydostlig riktning.

De som vill åka till Haçivanak ska använda den högra sidan av vägen som delar sig i två efter Elevit. Denna väg leder direkt till Haçivanak. Mellan Elevit och Haçivanak tar det 30-40 minuter med bil och 120-160 minuter till fots.

Trovit

Det är 39 km från stadsdelen Çamlıhemşin och 107 km från Rizes centrum. Det finns cirka 100 strukturer på yayla, som ligger bredvid Karmikströmmen. Även om de flesta husen byggdes med stenmaterial, användes även trämaterial i några av dem.

Yaylas höjd från havsytan är cirka 2450 meter. Vegetationen består av korta gräs och fjällblommor.

De som vill åka till Trovit ska använda vänster sida av vägen som delar sig i två efter Elevit. Följer du Karmikströmmen kommer du till Trovit på 25-30 minuter med bil. För att inte bli förvirrad bör det noteras att innan Trovit kommer du att passera bosättningarna som heter Nafkar och Karunç, som bestod av några hus. Efter dessa två bosättningar kommer du till skogens övre gräns.

Efter ankomsten till Trovit kan du köra till Palovit via Horonpasset. När du ser tillbaka från Horonpasset kommer du att se en scen som påminner om sidorna i en sagobok.

Karmik

Bosättningen, på en höjd av cirka 2670 meter, ligger 3 km från Trovit. Det finns ingen fordonsväg till y där det bara finns ett fåtal hus.

De som vill se Karmik måste köra upp till Trovit och gå upp en 80-120 minuters vandring därifrån. Man kan säga att det blir en sagoupplevelse för den som älskar vandring och vandring. Har du tillräckligt med energi bör du också se glaciärsjöarna 1-2 km från yayla.

Transport

De som vill besöka Haçivanak, Trovit och Karmik bör först ta sig till Elevit via Çamlıhemşin.

Efter Elevit leder vägen som delar sig i två till Haçivanak till höger och Trovit och Karmik till vänster. Man bör ta hänsyn till att efter Elevit försämras vägen.

Eftersom Haçivanak, Trovit och Karmik bosättningar är höga, börjar sommarsäsongen senare och slutar tidigare än andra sommar bosättningar. Därför är det idealiska besöksintervallet mellan början av juni och slutet av september.  1. ”Nişanyan Sözlük: Çağdaş Türkçenin Etimolojisi”, Sevan NİŞANYAN, Liberus, ISBN: 9786050699937, Website^