Livet over Skyene: Haçivanak, Trovit og Karmik

Livet over Skyene: Haçivanak, Trovit og Karmik

Den østlige Svartehavsregionen i Tyrkia kan skilte med en mengde fantastiske landskap og naturlige underverker. Mens noen av regionens populære destinasjoner som Uzungöl eller Ayder er velkjente, er det fortsatt skjulte perler som venter på å bli utforsket. Haçivanak, Trovit og Karmik er tre høyland i området som fortsatt er relativt ukjente, men som tilbyr besøkende en uforglemmelig opplevelse. Deres uberørte skjønnhet fascinerer både dagsturister og bobiler, og det beste er at de er budsjettvennlige. Hvis du ønsker å unnslippe folkemengdene og oppdage noen av Tyrkias mindre kjente, like vakre reisemål, bør Haçivanak, Trovit og Karmik definitivt være på listen din.

Haçivanak

haçivanak (apivanak/hapivanak)
Foto: Mustafa Orhon (Wikimedia) ©CC BY-SA 4.0

Haçivanak ligger 42 km fra bydelen sentrum av Çamlıhemşin og 102 km fra sentrum av Rize. Det er en yayla* som ligger i en skråning ved foten av Kaçkar-fjellene. Det tidligere navnet er Xaçevank.1

Yayla: Navnet gitt til sommerhøylandets bosetninger i Tyrkia.

Ordet «Vank» betyr kloster på armensk. Derfor antas det at det var et armensk kloster rundt Haçivanak. Imidlertid har ingen rester av et slikt kloster blitt oppdaget til dags dato.

Historiske poster viser at området rundt Haçivanak har vært bebodd i århundrer, med bevis på bosetninger som dateres tilbake til minst 1600-tallet. Til tross for sin avsidesliggende beliggenhet, har området fungert som et viktig veiskille for handel gjennom historien.

I en høyde av 2600 meter er Haçivanak en av de mest uberørte sommerbygdene i regionen. Bebyggelsen er preget av sin tradisjonelle arkitektur, med bare enkle steinstrukturer som sprer landskapet.

Til tross for mangelen på moderne fasiliteter, tilbyr området rundt Haçivanak en unik og uforglemmelig opplevelse for de som våger å besøke. Den naturlige skjønnheten til fjellene, kombinert med regionens rike historie og kultur, gjør det til et must-see reisemål for alle som er interessert i å utforske de skjulte perlene i den østlige Svartehavsregionen.

Haçivanak (Apivanak/Hapivanak)
Foto: Mustafa Orhon (Wikimedia) ©CC BY-SA 4.0

Brevannene Micavit og Kardavit er omtrent 1700 meter unna bebyggelsen. Du kan nå Çoruh-elven ved å følge Sırakonaklar-strømmen over Hodeçur-passet i sørøstlig retning.

De som vil til Haçivanak bør bruke høyre side av veien som deler seg i to etter Elevit. Denne veien fører direkte til Haçivanak. Mellom Elevit og Haçivanak tar det 30-40 minutter med bil og 120-160 minutter til fots.

Trovit

Trovit
Foto: Engin Tavlı (Wikimedia) ©CC BY-SA 4.0

Det er 39 km fra bydelen sentrum av Çamlıhemşin og 107 km fra sentrum av Rize. Det er rundt 100 strukturer på yaylaen, som ligger ved siden av Karmik-strømmen. Selv om de fleste husene ble bygget med steinmaterialer, ble det også brukt trematerialer i noen av dem.

Høyden på yaylaen fra havoverflaten er omtrent 2450 meter. Vegetasjonen består av korte gress og fjellblomster.

De som vil til Trovit bør bruke venstre side av veien som deler seg i to etter Elevit. Følger du Karmikstrømmen kommer du til Trovit på 25-30 minutter med bil. For ikke å bli forvirret bør det bemerkes at før Trovit, vil du gå forbi bosetningene kalt Nafkar og Karunç, som besto av noen få hus. Etter disse to bosetningene kommer du til skogens øvre grense.

Etter ankomst Trovit kan du kjøre til Palovit via Horonpasset. Når du ser tilbake fra Horon-passet, vil du se en scene som minner om sidene i en eventyrbok.

Karmik

Trovit - Karmik
Foto: Engin Tavlı (Wikimedia) ©CC BY-SA 4.0

Bebyggelsen, i en høyde av ca. 2670 meter, ligger 3 km unna Trovit. Det er ingen kjøretøyvei til y hvor det bare er noen få hus.

De som vil se Karmik må kjøre opp til Trovit og gå opp en 80-120 minutters tur derfra. Det kan sies at det blir en eventyropplevelse for de som elsker fotturer og trekking. Har du nok energi, bør du også se bresjøene 1-2 km unna yaylaen.

Transportere

Den nærmeste flyplassen til høylandet er Rize-Artvin lufthavn. De som ønsker å besøke Haçivanak, Trovit og Karmik bør først gå til Elevit via Çamlıhemşin.

Etter Elevit fører veien som deler seg i to til Haçivanak til høyre og Trovit og Karmik til venstre. Du bør ta hensyn til at etter Elevit blir veien dårligere.

Siden Haçivanak, Trovit og Karmik bosetninger er høye, starter sommersesongen senere og slutter tidligere enn andre sommeroppgjør. Derfor er det ideelle besøksområdet mellom begynnelsen av juni og slutten av september.  1. «Nişanyan Sözlük: Çağdaş Türkçenin Etimolojisi», Sevan NİŞANYAN, Liberus, ISBN: 9786050699937, Website[]
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments