Yupik-Sjamanisme og Interessante Yupik-Masker

Yupik-Sjamanisme og Interessante Yupik-Masker

Yupik-folket… Et samfunn som har levd nær den arktiske regionen i tusenvis av år… De fleste kjenner dem også for sine interessante dansemasker. Imidlertid er ikke bare maskene deres, men også kampen for å overleve mot den iskalde kulden like interessant og kanskje inspirerende.

Hvem er Yupik-folket?

Yupiks er et folk som bor i Tsjukotka autonome okrug i Russland og Alaska-halvøya i Nord-Amerika. De har en befolkning på rundt 35 tusen og bare rundt 1600-1800 av dem bor i Russland. Alle de andre bor i Alaska i dag.

Som sitert av Claus-Michael Naske og Herman E. Slotnick, tror antropologer at forfedrene til Yupik- og Inuitfolket krysset inn i Alaska over Beringstredet for rundt 10 000 år siden. Siden Beringstredet var dekket med is under istiden, skjedde migrasjoner fra Asia til Amerika gjennom denne ruten.1

Selv i dag er Yupik-folket stort sett jeger-samlere. Bær som vokser naturlig i tundraen er deres viktigste kilder til vitaminer. Marine dyr som laks, hval og sel, skalldyr som østers og blåskjell, og landdyr som isbjørn, rev, kaniner, bever og ekorn spiller en viktig rolle i kostholdet deres.

Fiske og jakt er de viktigste livsoppholdsaktivitetene til Yupik-folket. Jakte dyr brukes ikke bare som en kilde til protein og fett, men også i nesten alle aspekter av dagliglivet, fra klær til kunst. Det er absolutt ikke plass til selv det minste avfallet i Yupik-filosofien.

Beinene og organene til det jagede dyret brukes til å lage klær og enkle husholdningsapparater. Sel, rein, bjørn, rev, ekorn og kaninskinn brukes mest til pels og sko. Magemembraner brukes i vindusproduksjon, og tarmer brukes i regnfrakker.

Yupik-Animisme og Yupik-Sjamanisme

Animisme er troen på at enhver enhet, levende eller livløs, har en ånd. På den annen side, selv om sjamanisme har blitt tolket på forskjellige måter av mange antropologer, historikere og folklorister, kan den ifølge Mircea Eliade kort defineres som en «religiøs ekstaseteknikk».2

yupik-folket, yupik-maske, yupik-sjamanisme, animisme, yupik-klær,
Til venstre: Sjamanen driver bort onde ånder, 1890-tallet. (Wikimedia)
Til høyre: Yupik-mann som spiller trommer, 1927. (Wikimedia)

Yupikene er for det meste kristne eller sjamanister i dag. De fleste kristne tilhører den østlige ortodokse kirke. På den annen side utviklet sjamanistiske en unik stil forskjellig fra sentralasiatiske og søramerikanske tradisjoner.

Yupik-sjamanisme er fremfor alt mer animistisk enn andre tradisjoner. I så henseende kan det sies at det er nær sjamanisme i de gamle Altai-samfunnene. Det antas at hver levende eller livløs enhet har en ånd. Av denne grunn minner den også om shintoismen, som regnes som den nasjonale religionen i Japan.

Yupik-sjamaner utfører mange forskjellige funksjoner, som å beskytte samfunnet mot onde ånder, sikre en fruktbar jakt, helbrede syke og lage profetier.

Sjamaner med helbredende kraft kalles hyggelige sjamaner, og sjamaner med forbannelsesmakt kalles onde sjamaner. Alle sjamaner kan kommunisere med ånder, uansett om de er hyggelige sjamaner eller onde sjamaner.

I følge Yupik-religionen er ånden udødelig. I forbindelse med denne troen er det vanlig skikk å gi det nyfødte barnet navnet på den siste personen som døde i fellesskapet.

Dansemasker

Masker er gjenstander som skjuler den virkelige identiteten og lar brukeren bevege seg relativt fritt. Dette er grunnen til at folk har båret masker for å skjule ansiktet eller etterligne andre siden antikken.

I dag er det mest populære symbolet på teatret de glade og triste maskene. Den triste symboliserer Heraklit og tragedie, og den glade symboliserer Demokrit og komedie.

Men formålet med å bruke rituelle masker er litt annerledes. Masker båret under religiøse seremonier i antikken symboliserte ofte guder og overnaturlige enheter, og ble brukt til å legemliggjøre abstrakte konsepter. I denne forbindelse kan det sies at rituelle masker brukes til lignende formål i sjamanistiske miljøer.

yupik-folket, yupik-maske, yupik-sjamanisme, animisme, yupik-klær,
Yupik Masker (Peabody Museum, Harvard University)

Yupik-masker bæres under sjamanistiske ritualer og danser. Ved maskefremstilling brukes for det meste skog skylt i land av bølgene og materialer som horn og bein. Maskene varierer i lengde fra 10 til 50 cm og kan nå 9 kg i vekt, ifølge Yupik-artisten Phillip John Charette.

Yupik-masker symboliserer ofte ånden de kommuniserer med. Det er også mulig at det noen ganger er ånden til et dyr. Dette er grunnen til at noen masker er i form av dyr.

I forbindelse med denne troen søker noen innfødte i Alaska samtykke før de jakter på et dyr ved å kontakte dets ånd. I tillegg holdes det seremonier på visse dager i året for å blidgjøre åndene til jaktede dyr.

Noen nordamerikanske indianere laget maskene sine av sedertre, ansett som hellig. Selv i dette tilfellet måtte personen som laget masken først få samtykke fra treet.3

Masker brukes til lignende formål av inuittene, et annet samfunn som bor i nærheten av Arktis, hovedsakelig i Canada.4

En slik rik beskrivende kraft og fargerike surrealistiske masker er utvilsomt identifisert med yupikene blant sjamanistiske samfunn. Dessverre påvirket de kristne misjonærene i regionen negativt denne kulturen og kunsten.5

Museer

Verktøy og utstyr som kniver, piper, kjoler og dansemasker som brukes av yupikene i dagliglivet, er for det meste utstilt i arkeologi, antropologi, etnografi og kunstmuseer i dag.

Europa

Her er de viktigste museene i Europa hvor du kan se materialer om Yupik-kulturen:

 • Ethnologisches Museum, Berlin, Germany
 • Arktikum, Rovaniemi, Finland
 • Musée Du Quai Branly, Paris, Frankrike

Nord Amerika

De fleste museer som viser gjenstander fra Yupik-kulturen ligger i USA. I disse museene kan du se mye materiale om arktisk liv og delta på utstillinger om yupiks.

 • Peabody Museum Of Archaeology And Ethnology, Cambridge, Massachusetts, De Forente Stater
 • Museum Of The North, University Of Alaska, Alaska, De Forente Stater
 • Museum Of Art, Dallas, Texas, De Forente Stater
 • State Museum, Juneau, Alaska, De Forente Stater
 • Metropolitan Museum Of Art, New York, De Forente Stater
 • National Museum Of The American Indian, Washington DC, De Forente Stater
 • Museum of Anthropology, University of British Columbia, Canada 


 1. «Alaska: A History», Claus-Michael NASKE & Herman E. SLOTNICK, University of Oklahoma, ISBN: 9780806140407^
 2. «Shamanism: Archaic Techniques of Ecstasy», Mircea ELIADE, Princeton University Press, ISBN: ‎9780691119427^
 3. «Venedik Karnavalı Seramik Maskelerinin Sosyolojik Açıdan İncelenmesi ve Uygulama Çalışmaları» Zeynep Hande CANPOLAT, Nişantaşı Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Şubat 2008^
 4. «Representing the Spirits: The Masks of the Alaskan Inuit», Jarich OOSTEN, Anthropology, Art and Aesthetics, Clarendon Press, ISBN: 9780198279457^
 5. «The Milotte Mask Collection», Lynn Ager WALLEN, Alaska State Museums Concepts, July 1999^