90.000 jaar oude voetafdrukken van mensachtigen ontdekt aan de kust van Marokko

90.000 jaar oude voetafdrukken van mensachtigen ontdekt aan de kust van Marokko

In een studie gepubliceerd in Scientific Reports rapporteerden wetenschappers de aanwezigheid van voetafdrukken van mensachtigen uit het Pleistoceen aan de kust van Marokko.1

Stel je voor dat je op het strand loopt, terwijl de bries uit de zee komt, de golven tegen je voeten slaan. Je bent niet de enige, er zijn nog een paar andere mensen bij je. Misschien zijn het je familie, misschien je vrienden, misschien de vreemden met wie je wandelt. Je bent niet op vakantie, maar op zoek naar overleving. Je bent op zoek naar voedsel, water of onderdak. Alle voetafdrukken die je op het strand hebt achtergelaten, weerstaan met alle macht de tijd, en na bijna 90.000 jaar onderzoekt iemand je voetafdrukken en vormt zich een mening over jou.

Dit is geen scène uit een film of documentaire. Wetenschappers hebben onlangs een verbluffende ontdekking gedaan en menselijke voetafdrukken gevonden die duizenden jaren oud zijn aan de kust van Marokko. Ze gebruikten een techniek genaamd OSL-datering om de leeftijd van de voetafdrukken te bepalen, met een bereik van 82.700 tot 97.900 jaar oud.

Na gedetailleerd onderzoek denken onderzoekers dat de voetafdrukken toebehoren aan ten minste vijf verschillende individuen van Homo sapiens: twee kinderen, een kleine volwassene, een middelgrote volwassene en een lange volwassene, mogelijk een man.

De afdrukken in de grond onthullen de fysieke kenmerken en bewegingen van degenen die ze hebben achtergelaten. Door 81 voetafdrukken te analyseren en deze te vergelijken met hedendaagse menselijke voetafdrukken, ontdekten onderzoekers een reeks gestalten onder degenen die de voetafdrukken achterlieten, variërend van 120,8 cm (47,5 inch) tot 189,0 cm (74,4 inch).

Ook keken de onderzoekers hoe de voetafdrukken verspreid waren ten opzichte van de kustlijn. Ze ontdekten dat het merendeel van de voetafdrukken naar de zee gericht was, wat erop wijst dat de mensen, geïdentificeerd als jagers-verzamelaars, waarschijnlijk op zoek waren naar mariene hulpbronnen, zoals vis of schaaldieren.

Het is bekend dat kustgebieden belangrijk zijn geweest voor de vroege menselijke bevolking, omdat ze overvloedige en gevarieerde voedselbronnen boden, evenals grondstoffen en gereedschappen. Er is echter nog geen ander type archeologisch of antropologisch bewijsmateriaal, zoals fossielen, stenen artefacten of bewoningsstructuren, gevonden op de Larache-site of zijn omgeving.

De archeologische vindplaats wordt bedreigd

De onderzoekers verklaarden dat de site wordt bedreigd door natuurlijke en menselijke factoren. Ze merkten op dat het rotsachtige kustplatform waar de voetafdrukken zich bevinden, instort als gevolg van mariene erosie, wat zou kunnen leiden tot het verlies van de locatie langs de lijn. Ze merkten ook op dat nieuwe voetafdrukken bloot zouden kunnen komen als sedimenten worden geërodeerd, wat meer informatie zou kunnen bieden over de omvang en samenstelling van de menselijke groep. Aanbevelingen zijn onder meer het monitoren en beschermen van de locatie, evenals het verkennen van nabijgelegen grotten op mogelijke sporen van menselijke bewoning.

Voetafdrukken van mensachtigen in Marokko
Beeldcredits: M. Sedrati, et al.

De ontdekking van de oude menselijke voetafdrukken in Marokko wordt geëvalueerd als een opmerkelijke bijdrage aan de studie van de menselijke evolutie en geschiedenis. Het laat zien dat onze voorouders actief waren en zich konden aanpassen in verschillende omgevingen en klimaten. Het roept ook veel vragen en mysteries op over hun leven, zoals: Wie waren zij? Waar komen ze vandaan? Waar zijn ze heen gegaan? Wat deden ze? Hoe gingen ze met elkaar en met andere soorten om? Met welke uitdagingen werden zij geconfronteerd en hoe hebben zij deze overwonnen? Welke erfenis hebben zij achtergelaten?

Dit zijn enkele van de vragen die de onderzoekers in de toekomst hopen te beantwoorden, terwijl ze de site en zijn omgeving blijven onderzoeken. Ze hopen ook hun bevindingen met het publiek te delen en nieuwsgierigheid en verwondering te wekken over onze oorsprong en onze plaats in de wereld.

  1. Sedrati, M., Morales, J.A., Duveau, J. et al. A Late Pleistocene hominin footprint site on the North African coast of MoroccoSci Rep 14, 1962, 2024^
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments