Slachtoffers van de heksenjachten in de 21e eeuw

Slachtoffers van de heksenjachten in de 21e eeuw

Het onderzoeken, verhoren en bestraffen van mensen die verdacht worden van heksen wordt omschreven als heksenjacht. Volgens schattingen zijn tussen de 40.000 en 60.000 mensen in heel Europa vermoord op beschuldiging van hekserij.1 Aan de heksenjachten, die zich in de vroegmoderne tijd als een epidemie over de wereld verspreidden, kwam na de 18e eeuw grotendeels een einde. Maar zelfs in de 21e eeuw is gemeld dat veel mensen in verschillende delen van de wereld werden geëxecuteerd omdat ze heksen of tovenaars waren.

Jongolo Sola, 2001

Tanzania – In 2001 kwamen 32 mensen om het leven bij een ongeval in Mbeya, in het zuiden van Tanzaya. Na het tragische ongeval werd een 63-jarige vrouw genaamd Sola Jongolo ter plaatse gezien terwijl ze hersenen verzamelde met een plastic zak in haar hand. Daarop werd de oude vrouw ervan verdacht een heks te zijn.

Sola Jongolo werd kort na het incident gelyncht en doodgeslagen.

Diego Hernandez Lopez, 2002

Mexico – In 2002 weergalmden geruchten dat Diego Hernandez Lopez, die in de zuidoostelijke Mexicaanse staat Chiapas woonde, hekserij beoefende, door de straten van het dorp San Juan Chamula. Niet onverschillig voor de geruchten, vielen een paar aanvallers op een avond het huis van Diego Hernandez Lopez binnen. Tijdens de aanval doodden ze Diego en drie mensen met hem, van wie ze dachten dat het een heks was en beweerden magie te gebruiken, en verwondden ze vijf anderen.

Ook in Chiapas zijn in de jaren negentig veel mensen vermoord vanwege het beoefenen van magie.

Soeur Irina, 2005

Roemenië – In 2005 werd de 23-jarige jonge non Soeur Irina, vermoedelijk bezeten door de duivel, onderworpen aan een uitdrijving. Toen Irina, die de monnik vroeg om haar te helpen, hem begon te beledigen, werd ze gekneveld en gekruisigd. Een paar dagen nadat ze was opgesloten in een kleine kamer, werd ze dood aangetroffen.

Na het incident werden de monnik en vier nonnen onderzocht. Er werd vernomen dat Irina korte tijd daarvoor was behandeld voor schizofrenie. De Roemeens-Orthodoxe Kerk heeft verklaard het exorcisme-ritueel te veroordelen. De monnik werd verbannen uit het beroep.

Fawza Falih, 2010

Saoedi-Arabië – In 2006 werd ze ter dood veroordeeld wegens hekserij en dierenmishandeling en werd besloten haar te laten onthoofden. Hoewel veel internationale organisaties op het besluit reageerden, bekrachtigde het hof van beroep het besluit.

Fawza Falih, die al bijna vier jaar in een gevangeniscel op zijn executie wachtte, stikte in 2010 tijdens het eten. Meer precies, dit was de verklaring van de Saoedische autoriteiten.

Ama Hemmah, 2010

Ghana – Toen pastoor Samuel Fletcher Sagoe op 20 november 2010 zijn zus ging bezoeken, zag hij een oudere vrouw in de slaapkamer zitten. Die vrouw was de 72-jarige Ama Hemmah.

Naar verluidt was Ama Hemmah een bekende heks in het gebied. Nadat ze gedwongen was te bekennen, werd er kerosine over haar heen gegoten en in brand gestoken. Hemmah werd echter door een student verpleegkunde naar het ziekenhuis gebracht, maar kon niet worden gered. De verdachten ontkenden de misdaad en beweerden dat ze probeerden de demonen in de grootmoeder uit te drijven.

Amina bint Abdulhalim Nassar, 2011

Saoedi-Arabië – Amina bint Abdulhalim Nassar, die werd gearresteerd op verdenking van hekserij en tovenarij, werd eind 2011 geëxecuteerd met goedkeuring van het hooggerechtshof. Er werd beweerd dat tijdens de huiszoekingen in het huis van Amina veel materiaal met betrekking tot hekserij werd gevonden.

Autoriteiten zeiden dat Amina zichzelf omschreef als een genezer. Na het incident lieten enkele internationale organisaties weten de executie te veroordelen.

Muree bin Ali, 2012

Saoedi-Arabië – In Najran, in het zuiden van Saoedi-Arabië, werd een man genaamd Muree bin Ali gearresteerd wegens het bezit van spreukenboeken en talismannen. Saoedische rechtbanken hebben de executie van Muree bin Ali bevolen.

Na goedkeuring door het hooggerechtshof werd Muree bin Ali medio 2012 in het openbaar geëxecuteerd.

Kepari Leniata, 2013

Papoea-Nieuw-Guinea – In 2013 kreeg Kepari Leniata, slechts 20 jaar oud, de schuld van de dood van een kind dat ziek werd. Kepari Leniata, die werd onderzocht door een illegale bende, werd ervan beschuldigd een heks te zijn en werd gemarteld. Kort daarna werd haar lichaam in brand gestoken op een afvalcontainer.

De politie van Papoea-Nieuw-Guinea bevestigde dat Kepari Leniata was gemarteld voordat ze werd vermoord, en honderden mensen, waaronder kinderen, waren getuige van de wreedheden.

In 2022 werd zelfs de zesjarige dochter van Kepari Leniata gemarteld op beschuldiging van hekserij, maar het kind werd gered.

Ahmed Kusane Hassan, 2020

Somalië – In 2020 werd een man genaamd Ahmed Kusane Hassan ter dood veroordeeld door de aan Al-Qaeda gelieerde militante organisatie Al-Shabaab wegens het beoefenen van hekserij. Naar verluidt had Ahmed Kusane Hassan een spreuk uitgesproken om een getrouwd stel te scheiden.

Op 24 september 2020 werd hekserij door de organisatie gedefinieerd als een daad van afvalligheid, en Ahmed Kusane Hassan werd publiekelijk geëxecuteerd door een vuurpeloton.

Seema Devi, 2022

India – Seema Devi, slechts 31 jaar oud, werd vermoord door een familielid voor het beoefenen van hekserij. Indiase autoriteiten stelden vast dat de overledene met een ijzeren staaf was doodgeslagen.

Het 35-jarige familielid dat Seema Devi vermoordde, werd kort na het incident gearresteerd. De verdachte beweerde dat zijn familielid bovennatuurlijke krachten had en gaf Seema Devi de schuld van de dood van zijn neef, die twee jaar geleden stierf.  1. Germany was once the witch-burning capital of the world. Here’s why” Gwynn GUILFORD, Quartz, January 24, 2018[]
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments