Hur tar man fantastiska bilder i regnet?

Att ta bilder i regnet är både njutbart och en kreativ process för fotografer. Regndroppar, ljusreflektioner och blöta färger lägger ofta till en helt annan innebörd till foton. Men för att fånga fantastiska fotografier och uppnå imponerande bilder i regnigt väder måste du möta vissa utmaningar.

Fokusinställningar

Att ta bilder i regnet medför vissa utmaningar, särskilt när det gäller fokus. Regndroppar, dimma eller rök kan lägga till osäkerhet och ett blekt utseende på dina bilder. Därför kan det vara fördelaktigt att granska dina fokuseringsinställningar för att uppnå tydliga och skarpa bilder.

1. Välj ditt fokuspunkt. Att ta bilder i regnet kan göra din kameras automatiska fokusinställningar mindre effektiva. Därför är det bättre att manuellt välja din fokuspunkt.

Sätt din fokuspunkt på huvudmotivet i din fotografi eller en intressant detalj. Efter att ha valt din fokuspunkt, använd din kameras fokusspärrfunktion för att stabilisera fokuset.

bilder i regnet
Ett blött nedfallet löv på marken kan skapa en dramatisk effekt i ditt fotografi.

2. Justera bländaren. Bländarinställningen avgör skärpedjupet i din fotografi och visar hur mycket av din bild som framträder skarpt i fokus. För att få bättre bilder i regnet kan det vara fördelaktigt att minska bländarstorleken. På så sätt kommer både förgrunden och bakgrunden i din fotografi att framstå som skarpa.

Du kan justera bländaren genom att öka värdet som kallas F-nummer på din kamera.

3. Ställ in slutartiden. Slutartiden bestämmer hur länge din kameras slutare förblir öppen och påverkar hur din fotografi fångar rörliga objekt. Om du vill frysa regndroppar i rörelse bör du öka din slutartid. Om du föredrar att visa regndroppar som strimmor bör du minska din slutartid.

Du kan justera din slutartid genom att ändra värdet som kallas S eller Tv-nummer på din kamera.

bilder i regnet
Om du vill framhäva detaljer i naturen kan du dra nytta av närbilder, precis som i den här bilden som fokuserar på regndroppar på mossa.

4. Justera ISO-värdet. ISO-värdet bestämmer känsligheten hos din kameras sensor för ljus.

När du tar bilder i regnet kan du vilja öka ditt ISO-värde. Detta kommer att göra din fotografi ljusare. Men om du ställer in ditt ISO-värde för högt kan det införa brus i din bild. Försök därför hålla ditt ISO-värde på en nivå där din bild är tillräckligt ljus och ren.

Förhindra reflektioner

Regnigt väder och våta ytor kan leda till oönskade reflektioner som påverkar kontrasten, färgerna och skärpan i din fotografi. Därför kommer att förhindra reflektioner göra det lättare att uppnå den önskade bilden. Alternativt, om du vill fånga en bild som helt fokuserar på reflektioner, kan du justera dessa inställningar till din fördel.

1. Använd en polariseringsfilter. Ett polariseringsfilter är en tillbehör som fästs på din kameras objektiv. Genom att blockera reflekterat ljus förbättrar det kontrasten, färgerna och skärpan i din fotografi.

Ett polariseringsfilter är särskilt användbart när du fotograferar reflekterande objekt som vattenpölar, fönster, metalliska ytor och våta löv. Välj ett polariseringsfilter i en storlek som passar din kameralins och rotera det för att uppnå de bästa resultaten.

2. Använd en objektivhuv. En annan viktig tillbehör, lika viktigt som ett polariseringsfilter, är en objektivhuv. Objektivhuvuden, vanligtvis nödvändiga när du tar bilder i soliga förhållanden, kan också vara fördelaktiga i regnigt väder genom att minska sidoljus som faller på framsidan av objektivet.

Att vara kreativ och fantasifull

Regndropparnas spår på föremål lägger till en estetisk textur och förvandlar vanliga kompositioner till konstverk. Därför kan foton tagna under regniga dagar höja din konstnärliga vision till en annan nivå.

1. Fånga foton från olika vinklar. Att ta bilder i regnet ger en möjlighet att gå bortom det vanliga. Försök därför att fånga bilder från olika vinklar. Till exempel kan foton tagna från en låg vinkel fånga reflexioner i vattenpölar. Alternativt kan bilder från ovan visa ytor där regndroppar faller.

bilder i regnet
En vanlig glaskula kan förvandlas till en magisk klot i en pöl som bildas efter regnet.

2. Fånga olika motiv. Till exempel människor som springer, dansar, öppnar paraplyer eller blir blöta i regnet… Dessa och liknande element kan lägga till rörelse och känslor i dina foton. Alternativt, växter, djur och byggnader genomdränkta av regn… Det är helt upp till din fantasi.

3. Använd olika ljuskällor. Att ta bilder i regnet är en utmärkt möjlighet att se hur ljuset påverkar dina fotografier. Försök därför att utnyttja olika ljuskällor. Till exempel, konstgjorda ljuskällor som gatlyktor, neonlampor, bilstrålkastare eller skyltfönster…

Fotografering av blixtar

Fotografering av blixtar är en utmanande process som kräver speciella färdigheter och teknisk kunskap. Att välja rätt utrustning är avgörande för en framgångsrik fotografering. En DSLR- eller spegellös kamera är idealisk för detta ändamål eftersom de ger fotografer omfattande kontroll över inställningarna. Vidvinkellinser ökar chansen att fånga blixten över en bred himmelsyta. Dessutom möjliggör ett stadigt stativ smidiga bilder genom att tillåta långa exponeringar under svagt ljus.

Att korrekt konfigurera optimala kamerainställningar är avgörande när man fångar blixtar eller åskväder. Vidvinkliga bländarinställningar (lågt f-nummer), låga ISO-värden och manuell fokusering är nyckeln för att effektivt fånga den plötsliga ljusstyrkan hos blixtar. Att använda kontinuerlig fotograferingsläge för att fånga en serie bilder ökar chanserna att fånga en blixt.

Prioritera din säkerhet när du fotograferar blixtar. Håll dig borta från upphöjda områden, träd och telefon-/elstolpar.

Fotografering av blixtar
I denna perfekt tajmade tagning får fyren en filmisk aura.

Skyddar utrustning från regndroppar och fukt

Till sist, ta stor försiktighet för att skydda din utrustning. Utöver din kamera, se till att dina objektiv, stativ, blixtdiffuser, filter, rengöringsmaterial för linser och tekniska tillbehör som batterier är skyddade från att bli blöta. En vattentät väska är en idealisk lösning för säker förvaring av din kamera, objektiv, batterier, minneskort och andra tillbehör.

Speciella vattentäta överdrag för kameror och objektiv, tillsammans med kiselgelpåsar, kan vara användbara. De vattentäta överdragen bör ha lämpliga öppningar för knappar och kontrollpunkter. Kiselgelpåsar kan användas för att förhindra att fukt tränger in i utrustningen.

Om regndroppar faller på din utrustning, använd genast en mikrofiber- eller bomullsduk för att torka av den. Undvik att använda pappershanddukar och grova tissues, eftersom de kan orsaka repor eller lämna fibrer.

Efter en fotosession är rengöring och underhåll av din utrustning avgörande. Rengör linser, filter och sensorer försiktigt med speciella rengöringsdukar eller borstar avsedda för fotografer. Batterifack, kortplatser och andra anslutningspunkter bör rengöras med bomullspinnar.