En Etnografisk Forskning På Bocuk-natten

En Etnografisk Forskning På Bocuk-natten

Bocuk-natten var en begivenhet som hadde sunket inn i glemselen. Fram til 2000-tallet… Spesielt på 2010-tallet dukket det opp igjen med støtte fra lokale myndigheter. Bocuk-natten, en av de immaterielle kulturarvene i Thrakia, forvandlet seg til en festival på kort tid med støtte fra lokalbefolkningen. I dag er det folk som kommer til Bocuk-nattarrangementene fra Balkan-landene. Dette bidrar også til utviklingen av turismen i Thrakia. Så hva er Bocuk natt? Når og hvordan feires det?

Hva er Bocuk natt?

Bocuk-natten er en Balkan-tradisjon som går tilbake til antikken. I dag feires det i noen landsbyer i provinsene Edirne og Tekirdağ i Tyrkia. Opprinnelsen er usikker. Folklorister tror imidlertid at Bocuk natttradisjoner går tilbake til middelalderen. Tihomir Đorđević rapporterte at tyrkere som bodde på Balkan på 1800-tallet feiret Bocuk-natten. Den serbiske professoren Tihomir Đorđević er en av de tidligste folkloristene og etnologene som har snakket om Bocuk-natttradisjonene til tyrkerne på Balkan. Đorđević, som døde i 1944, bemerket at tyrkerne møttes den kvelden og spiste gresskar.1

Å spise gresskarmat på Bocuk-kvelden er en vanlig tradisjon både på 1800-tallet og i dag. Selv om det ikke er så vanlig som gresskar, er mais kokt i snøvann også en populær mat.

Når er Bocuk natt?

Det er forskjellige meninger om hvilken dag som er Bocuk-natten. Det er imidlertid vanligvis i toukersperioden etter 6. januar. Den vanlige oppfatningen er at det bør feires på den kaldeste tiden av året. Derfor kan vi vurdere Bocuk natt som en av Balkans vinterfestivaler.

Hva er Bocuk-natttradisjonene?

Siden slutten av 1800-tallet har balkantyrkerne ført natttradisjonene fra Bocuk til Thrakia. Disse tradisjonene danner grunnlaget for dagens feiringer.

Det viktigste symbolet på Bocuk-natten er Bocuk. Hun blir ofte beskrevet som en heks i hvitt. Bocuk er sjelden avbildet som en hann. En viktig del av tradisjonene er for beskyttelse mot skadene til Bocuk.

Noen av disse tradisjonene ligner på Halloween. Det er den vanligste tradisjonen for folk å kle seg ut som Bocuk ved å male ansiktene og skremme hverandre. Denne tradisjonen har blitt påvirket av ulike konsepter over tid. Den vanligste tradisjonen for barn er å høre skumle historier fra voksne.

Et arrangement organisert for barn i Edirne, Tyrkia. Skremmende historier er en viktig del av disse aktivitetene.

Matlaging av gresskar er en av de viktige tradisjonene for Bocuk-natten, som nevnt ovenfor. I de fleste organisasjoner tilbyr folk hverandre kabak tatlısı, en slags gresskardessert. Unge mennesker forkledd som Bocuk vil noen ganger ha gresskardessert ved å banke på vinduene i de omkringliggende husene. Det går også rykter om at landsbyboere før i tiden la noen gresskarretter i låven. Grunnen til dette er å beskytte storfeet i fjøset mot Bocuk. Noen landsbyboere i Tekirdağ legger litt baklava på taket av husene sine i stedet for gresskardessert.2

I fortiden

Bocuk natt pleide å være en natt da folk var ganske redde. Derfor var det den vanligste tradisjonen for folk å samles. Det var en uunnværlig praksis for Bocuk-kvelden å samle folk og lage gresskar. Under disse samlingene ble barna lagt tidlig. Voksne, derimot, satt ofte og pratet i nærheten av komfyren til sent. Kulden plaget dem ikke. For for dem betydde kaldt vær et fruktbart år. Til tross for det kalde været, ville noen av ungdommene gå ut forkledd som Bocuk og banke på vinduene til de nærliggende husene. Denne spøken var også et tegn på mot for dem.3

Lignende viktige dager

Det er andre viktige dager i Tyrkia som ligner på Bocuk-natten, for eksempel Kolada-natten og Coraz-nettene.

Kolada natt

I Tyrkia er det bare kjent i Kırklareli. Det er vanskelig å si om Kolada-natten og Bocuk-natten har samme opphav. Imidlertid feires begge festlighetene på nære datoer. «Kolada» er et begrep blant de gamle slaverne for å beskrive perioden mellom jul og helligtrekonger. I denne perioden kommer folk sammen for å synge sanger og forkle seg med dyremasker.4

Derfor kan vi si at Kolada-natten feiret i Kırklareli er relatert til slavisk folklore. Imidlertid bør det bemerkes at det er forskjeller mellom tradisjonene til tyrkerne og tradisjonene til slaverne. Den viktigste tradisjonen til tyrkerne på Kolada-natten var å koke gresskar.

Å lage et gresskar er en av tyrkernes viktigste praksis for å beskytte seg mot onde vesener. Tyrkere koker gresskar både i Bocuk-natten, Kolada-natten og Coraz-kvelden.

Når det kommer til Kolada-natten, er det mest kjente onde vesenet Karakoncolos. Karakoncolos er en ond skapning som finnes i både anatolisk, gresk og balkansk folklore. Mange mennesker som bor i disse landene tror at Karakoncolos dukker opp på de kaldeste vinterdagene. Med det i tankene kan det å lage gresskar på Kolada-kvelden ha blitt praktisert som en måte å avverge Karakoncolos.

Du kan også like: Elleve Skumleste Skapninger I Tyrkiske Og Altaiske Myter

Det ryktes også at gresskaret ble tilberedt fordi det undertrykte lukten av svinekjøtt tilberedt av kristne.

Coraz netter

Coraz-netter er bare kjent av svært få mennesker i landsbyene Ödemiş og Beydağ i İzmir, Tyrkia. Den faller 18., 19. og 20. januar. Akkurat som i Bocuk-natten, vandrer en gammel heks i gatene om natten og skader folk i Coraz-nettene. Landsbyboere koker gresskar for å beskytte seg mot heksen som heter Coraz, og de lar ikke barna gå ut om natten. Mestan Yapıcı hevdet at de samme datoene var kjent som Karakoncolos-netter i Çeşme, som ligger omtrent 200 kilometer fra Ödemiş og Beydağ.5

Vinterfestivaler med lignende konsepter holdt rundt i Anatolia og på Balkan i januar og februar (1: Bocuk natt, 2: Kolada natt, 3: Kukeri, 4: Coraz netter, 5: Karakoncolos netter, 6: Kalandar natt, 7: Busójárás, 8: Karnevalet i Rijeka, 9: Kurentovanje, 10: Karnevalet i Venezia)

Lignende vinterkarneval på Balkan

Med vinterens ankomst arrangeres lignende karneval i mange land på Balkan. Du kan se dem på kartet over.

Du kan også like: Halloween-Lignende Tradisjoner Og Opprinnelsen Til Halloween

Hensikten til de fleste på vinterkarneval er å drive bort de onde åndene knyttet til vintersesongen og feire våren som nærmer seg.


  1. Tihomir ĐORĐEVIĆ, Naš Narodni Život, bind 2^
  2. Prof. Dr. Erman ARTUN, Tekirdağ Âdetlerinden Bocuk Gecesi Ve Sedenka, Türk Kültürü Araştırmaları: Prof. Dr. Şükrü Elçin’e Armağan, 1993^
  3. Özlem GÜZEL & Hande AKYURT KURNAZ, Türk Kültüründe Bir Miras Olarak Bocuk Gecesi Ritüeli İçeriği: Fenomenolojik Bir Araştırma, 2020^
  4. Борис Александрович РЫБАКОВ, Язычество древней Руси, 2001, ISBN: 9785344000923^
  5. Mestan YAPICI, Türk Kültüründe Kabak Ve Kabak Yemekleri, Dönence Yayınları, ISBN: 9789757054191^
Kunnskap multipliseres når den deles: