En etnografisk forskning på Bocuk-natten

Bocuk-natten, en tradisjon som er i ferd med å bli glemt, ble populær igjen på 2010-tallet med støtte fra lokale myndigheter. Feiringen, som er et av de viktige kulturelle symbolene i Thrakia, ble på kort tid til en festival med bidrag fra lokalbefolkningen. Så mye at antallet mennesker som deltar i feiringen, sammen med de som kommer fra de omkringliggende provinsene og landene på Balkan, når 10 tusen. Vel, hva er Bocuk-natten, når og hvordan feires den?

Hva er Bocuk-natten?

Bocuk-natten er en gammel Balkan-tradisjon knyttet til vinterens kaldeste natt. Det feires i Edirne og noen landsbyer i Tekirdağ i dag.

Folkemengder i spøkelseskostymer er karakteristisk for Bocuk-nattfeiringen. Disse kostymene, som symboliserer den onde skapningen kalt Bocuk, består vanligvis bare av et hvitt ark. Ansiktsmaling er noen ganger et komplementært element i disse kostymene.

I dagens feiringer males ansikter for det meste hvite, men det er kjent at svart sot fra gryter ble påført ansiktene tidligere. Nå brukes lett tilgjengelige matvarer som mel og stivelse eller sminkematerialer.

Historien om Bocuk-natten

Opprinnelsen til Bocuk-natten er usikker, men folklorister tror at Bocuk-natttradisjoner kan spores tilbake til middelalderen.

Det er forstått fra sitatene til Tihomir Đorđević at tyrkerne som bodde på Balkan på 1800-tallet feiret Bocuk-natten. Med tanke på dannelsesprosessen til tradisjonene, kan det sies at Bocuk-natten var kjent blant noen tyrkere på Balkan selv senest på 1700-tallet.

Den serbiske professoren Tihomir Đorđević er en av de tidligste folkloristene og etnologene som har snakket om Bocuk-feiringen av tyrkerne på Balkan. Đorđević bemerket at tyrkerne møttes den kvelden og spiste gresskar.1

Det er en vanlig tradisjon å spise gresskarmat og kokt mais på Bocuk-natten.

Når er Bocuk-natten?

Det er mange forskjellige meninger om hvilken dag Bocuk-natten feires, varierende fra region til region. Imidlertid legges som hovedregel toukersperioden etter 6. januar til grunn. Den vanlige oppfatningen er at det bør feires på den kaldeste tiden av året. Derfor kan Bocuk-natten betraktes som en av Balkans vinterfestivaler.

Hva er tradisjonene til Bocuk-natten?

Tradisjoner fra Bocuk-natten ble båret til Thrakia av balkantyrkerne fra slutten av 1800-tallet. Disse tradisjonene, som stort sett er overført til i dag gjennom individer før generasjon X, danner grunnlaget for dagens feiringer.

Det viktigste symbolet på Bocuk-natten er den onde skapningen som heter Bocuk. Denne skapningen blir ofte beskrevet som en heks i hvitt. Selv om det ofte beskrives som en kvinne, sies Bocuk også å være en mann i noen landsbyer.

De fleste tradisjonene til Bocuk-natten er rettet mot beskyttelse mot skadene som Bocuk vil forårsake. Noen av disse tradisjonene sammenlignes med Halloween-tradisjoner.

Det er den vanligste tradisjonen for folk å kle seg ut som Bocuk og skremme hverandre ved å male ansiktene hvite på Bocuk-natten. Denne tradisjonen, som tidligere ble praktisert kun for å kle seg som Bocuk, har vært under påvirkning av forskjellige konsepter over tid. I dagens feiringer brukes også hekse- og alvekostymer eller kostymer inspirert av fantastiske filmkarakterer.

Matlaging av gresskar er en av de populære tradisjonene for Bocuk-natten, som nevnt ovenfor. I de fleste organisasjoner tilbyr folk hverandre kabak tatlısı, en slags gresskardessert. Unge mennesker forkledd som Bocuk vil noen ganger ha gresskardessert ved å banke på vinduene i de omkringliggende husene. Det går også rykter om at landsbybeboere før i tiden la noen gresskarretter i låven. Grunnen til dette er å beskytte storfeet i fjøset mot Bocuk. Noen landsbyboere i Tekirdağ legger litt baklava på taket av husene sine i stedet for gresskardessert.2

Bocuk natt pleide å være en natt som folk var redde for. Derfor var det den vanligste tradisjonen for folk å samles. Det var en uunnværlig praksis for Bocuk-natten å samle folk og lage gresskar. Under disse samlingene ble barna lagt tidlig. På den annen side pleide voksne å sitte ved komfyren og prate til sent. Kulden var ikke noe problem for dem. Fordi de pleide å tro at jo kaldere været var, jo mer fruktbart ville det året være. Til tross for det kalde været, ville noen av ungdommene gå ut forkledd som Bocuk og banke på vinduene til de nærliggende husene. Denne spøken var også et tegn på mot for dem.3

I Bocuk-natten var den vanligste tradisjonen for barn å høre skremmende historier fra voksne.

Bocuk-natten for barn i Edirne, Tyrkia

Lignende tradisjoner

Med ankomsten av vintersesongen møter man mange lignende tradisjoner både i Anatolia og Europa.

Kolada-natten

I Tyrkia er det bare kjent i Kırklareli. Det er vanskelig å si om Kolada-natten og Bocuk-natten har samme opprinnelse. Begge nettene feires imidlertid på nære datoer.

«Kolada» er et begrep blant de gamle slaverne for å beskrive perioden mellom jul og helligtrekonger. I denne perioden kommer folk sammen for å synge sanger og forkle seg med dyremasker.4

Derfor kan det sies at Kolada-natten feiret i Kırklareli er relatert til slavisk folklore. Det bør imidlertid understrekes at det er forskjeller mellom tradisjonene til tyrkerne og de slaviske tradisjonene. Den vanligste skikken til tyrkere på Kolada-natten var å koke gresskar.

Å lage et gresskar er en av tyrkernes populære skikker for å beskytte seg mot onde skapninger.

Når det kommer til Kolada-natten, er Karakoncolos den første skapningen som dukker opp. Karakoncolos er en ond skapning som finnes i både anatolisk, gresk og balkansk folklore. Mange mennesker i de nevnte regionene pleide å tro at Karakoncolos dukket opp under de kaldeste vinterdagene. Derfor kan det å lage gresskar på Kolada-natten være en av metodene som brukes for å beskytte mot ondskapen til Karakoncolos.

I Kalandar-natten som ble feiret i den østlige Svartehavsregionen, pleide folk å la en lokal rett, kuymak, stå foran den ytre porten for å beskytte seg mot skadene til Karakoncolos.5

De skumleste skapningene i anatolsk folklore

Coraz-netter

Coraz-netter er bare kjent av svært få mennesker i landsbyene Ödemiş og Beydağ i İzmir, Tyrkia. Den faller 18., 19. og 20. januar. Akkurat som i Bocuk-natten, vandrer en gammel heks i gatene om natten og skader folk i Coraz-nettene. Landsbyboere koker gresskar for å beskytte seg mot heksen som heter Coraz, og de lar ikke barna gå ut om natten. Mestan Yapıcı hevdet at de samme datoene var kjent som Karakoncolos-netter i Çeşme, som ligger omtrent 200 kilometer fra Ödemiş og Beydağ.6

Vinterfestivaler med lignende konsepter holdt rundt i Anatolia og på Balkan i januar og februar (1: Bocuk-natten, 2: Kolada-natten, 3: Kukeri, 4: Coraz-nettene, 5: Karakoncolos-nettene, 6: Kalandar-natten, 7: Busójárás , 8: Rijeka karneval, 9: Kurentovanje, 10: Karneval i Venezia)

Lignende vinterkarneval på Balkan

Med ankomsten av vintersesongen arrangeres lignende karneval i mange land på Balkan. Kukeri-tradisjonen i Bulgaria, Rijeka-karnevalet i Kroatia, Kurentovanje-karnevalet i Slovenia og Busójárás-karnevalet i Ungarn er blant de mest kjente.

Halloween-lignende tradisjoner og opprinnelsen til Halloween

Hensikten med de fleste av disse karnevalene er å drive bort de onde åndene knyttet til vintersesongen og å feire våren som nærmer seg.  1. Tihomir ĐORĐEVIĆ, «Naš Narodni Život», Volume 2[]
  2. Prof. Dr. Erman ARTUN, Tekirdağ Âdetlerinden Bocuk Gecesi Ve Sedenka, Türk Kültürü Araştırmaları: Prof. Dr. Şükrü Elçin’e Armağan, 1993[]
  3. Özlem GÜZEL & Hande AKYURT KURNAZ, Türk Kültüründe Bir Miras Olarak Bocuk Gecesi Ritüeli İçeriği: Fenomenolojik Bir Araştırma, 2020[]
  4. Борис Александрович РЫБАКОВ, Язычество древней Руси, 2001, ISBN: 9785344000923[]
  5. Okan ALAY, «Anadolu Ve Kafkasya Kavşağında Geleneksel Bir Yılbaşı Kutlaması: Kalandar», Motif Akademi Halkbilimi Dergisi, Cilt: 11, Sayı: 23, 2018[]
  6. Mestan YAPICI, Türk Kültüründe Kabak Ve Kabak Yemekleri, Dönence Yayınları, ISBN: 9789757054191[]

Stengt for kommentarar.