Een Etnografisch Onderzoek Op De Bocuk-nacht

Een Etnografisch Onderzoek Op De Bocuk-nacht

De Bocuknacht was een gebeurtenis die in de vergetelheid was geraakt. Tot de jaren 2000… Vooral in de jaren 2010 dook het weer op met de steun van lokale overheden. De nacht van Bocuk, een van de immateriële culturele erfgoederen van Thracië, veranderde in korte tijd in een festival met de steun van de lokale bevolking. Tegenwoordig komen er mensen uit de Balkanlanden naar de Bocuk-nachtevenementen. Dit draagt ​​ook bij aan de ontwikkeling van het toerisme in Thracië. Dus wat is Bocuk-nacht? Wanneer en hoe wordt het gevierd?

Wat is Bocuk-nacht?

Bocuk-nacht is een Balkantraditie die teruggaat tot de oudheid. Tegenwoordig wordt het gevierd in sommige dorpen in de provincies Edirne en Tekirdağ in Turkije. De oorsprong ervan is onzeker. Folkloristen denken echter dat de Bocuk-nachttradities teruggaan tot de middeleeuwen. Tihomir Đorđević meldde dat Turken die in de jaren 1800 op de Balkan woonden, de Bocuk-nacht vierden. De Servische professor Tihomir Đorđević is een van de eerste folkloristen en etnologen die vertelt over de Bocuk-nachttradities van de Turken op de Balkan. Đorđević, die in 1944 stierf, merkte op dat de Turken elkaar die avond ontmoetten en pompoen aten.1

Het eten van pompoenvoedsel op de Bocuk-nacht is zowel in de 19e eeuw als nu een veel voorkomende traditie. Hoewel het niet zo gewoon is als pompoen, is maïs gekookt in sneeuwwater ook een populair voedsel.

Wanneer is de Bocuk-nacht?

Er zijn verschillende meningen over welke dag de Bocuk-nacht is. Het is echter meestal in de periode van twee weken na 6 januari. De algemene opvatting is dat het tijdens de koudste tijd van het jaar moet worden gevierd. Daarom kunnen we de Bocuk-nacht beschouwen als een van de winterfestivals op de Balkan.

Wat zijn de Bocuk-nachttradities?

Sinds het einde van de 19e eeuw brachten de Turken op de Balkan de Bocuk-nachttradities naar Thracië. Deze tradities vormen de basis van de vieringen van vandaag.

Het belangrijkste symbool van de Bocuk-nacht is Bocuk. Ze wordt vaak beschreven als een heks in het wit. Bocuk wordt zelden afgebeeld als een man. Een belangrijk onderdeel van de tradities zijn voor bescherming tegen de schade van Bocuk.

Sommige van deze tradities zijn vergelijkbaar met die van Halloween. Het is de meest voorkomende traditie dat mensen zich verkleden als Bocuk door hun gezichten te schilderen en elkaar bang te maken. Deze traditie is in de loop van de tijd door verschillende concepten beïnvloed. De meest voorkomende traditie voor kinderen is om enge verhalen van volwassenen te horen.

Een evenement georganiseerd voor kinderen in Edirne, Turkije. Enge verhalen zijn een essentieel onderdeel van deze activiteiten.

Pompoen koken is een van de belangrijke tradities voor de Bocuk-nacht, zoals hierboven vermeld. In de meeste organisaties bieden mensen elkaar kabak tatlısı aan, een soort pompoendessert. Jongeren vermomd als Bocuk willen soms pompoendessert door op de ramen van de omliggende huizen te kloppen. Er gaan ook geruchten dat dorpelingen in het verleden wat pompoenschotels in de schuur hebben achtergelaten. De reden hiervoor is om het vee in de stal te beschermen tegen Bocuk. Sommige dorpelingen in Tekirdağ leggen wat baklava op de daken van hun huizen in plaats van pompoendessert.2

In het verleden

De Bocuknacht was vroeger een nacht waarop de mensen behoorlijk bang waren. Daarom was het de meest voorkomende traditie voor mensen om samen te komen. Het was een onmisbare oefening voor de Bocuk-nacht om mensen bij elkaar te krijgen en pompoen te koken. Tijdens deze bijeenkomsten werden de kinderen vroeg naar bed gebracht. Volwassenen daarentegen zaten vaak tot laat bij de kachel te kletsen. De kou deerde hen niet. Want koud weer betekende voor hen een vruchtbaar jaar. Ondanks het koude weer gingen sommige jongeren vermomd als Bocuk naar buiten en klopten op de ramen van de nabijgelegen huizen. Deze grap was ook een teken van moed voor hen.3

Vergelijkbare belangrijke dagen

Er zijn andere belangrijke dagen in Turkije die vergelijkbaar zijn met de Bocuk-nacht, zoals de Kolada-nacht en de Coraz-nachten.

Kolada-nacht

In Turkije is het alleen bekend in Kırklareli. Het is moeilijk te zeggen of Kolada-nacht en Bocuk-nacht dezelfde oorsprong hebben. Beide festiviteiten worden echter op gesloten data gevierd. “Kolada” is een term onder de oude Slaven om de periode tussen Kerstmis en Driekoningen te beschrijven. In deze periode komen mensen samen om liedjes te zingen en zich te vermommen met dierenmaskers.4

Daarom kunnen we zeggen dat de Kolada-nacht die in Kırklareli wordt gevierd, gerelateerd is aan de Slavische folklore. Er moet echter worden opgemerkt dat er verschillen zijn tussen de tradities van de Turken en de tradities van de Slaven. De belangrijkste traditie van de Turken tijdens de nacht van Kolada was het koken van pompoenen.

Het koken van een pompoen is een van de belangrijkste praktijken van de Turken om zichzelf te beschermen tegen kwade wezens. Turken koken pompoenen zowel in Bocuk-nacht, Kolada-nacht en Coraz-nachten.

Als het op Kolada-nacht aankomt, is Karakoncolos het meest bekende kwaadaardige wezen. Karakoncolos is een kwaadaardig wezen dat voorkomt in zowel de Anatolische, Griekse als de Balkan-folklore. Veel mensen die in deze landen wonen, geloven dat Karakoncolos op de koudste dagen van de winter verschijnt. Met dat in gedachten, kan het koken van pompoenen op de Kolada-nacht zijn beoefend als een manier om Karakoncolos af te weren.

Misschien vind je dit ook leuk: Elf Engste Wezens In Turkse En Altaïsche Mythen

Het gerucht gaat ook dat de pompoen gekookt werd omdat het de geur onderdrukte van varkensvlees dat door christenen werd gekookt.

Coraz-nachten

Coraz-nachten zijn alleen bekend bij zeer weinig mensen in de dorpen Ödemiş en Beydağ in İzmir, Turkije. Het valt op 18, 19 en 20 januari. Net als in de Bocuk-nacht, dwaalt een oude heks ’s nachts door de straten en doet mensen pijn in de Coraz-nachten. Dorpelingen koken pompoenen om zichzelf te beschermen tegen de heks genaamd Coraz, en ze laten de kinderen ’s nachts niet uitgaan. Mestan Yapıcı beweerde dat dezelfde data bekend stonden als Karakoncolos-nachten in Çeşme, dat ongeveer 200 kilometer van Ödemiş en Beydağ ligt.5

Winterfestivals met soortgelijke concepten die in januari en februari rond Anatolië en de Balkan worden gehouden (1: Bocuk-nacht, 2: Kolada-nacht, 3: Kukeri, 4: Coraz-nachten, 5: Karakoncolos-nachten, 6: Kalandar-nacht, 7: Busójárás, 8 : Carnaval van Rijeka, 9: Kurentovanje, 10: Carnaval van Venetië)

Vergelijkbare wintercarnavals op de Balkan

Met de komst van de winter worden in veel landen op de Balkan soortgelijke carnavals georganiseerd. Je ziet ze op de kaart hierboven.

Misschien vind je dit ook leuk: Halloween-Achtige Tradities En De Oorsprong Van Halloween

Het doel van de meeste mensen bij wintercarnavals is om de boze geesten die met het winterseizoen zijn geassocieerd te verdrijven en de naderende lente te vieren.


  1. Tihomir ĐORĐEVIĆ, Naš Narodni Život, deel 2^
  2. Prof. Dr. Erman ARTUN, Tekirdağ Âdetlerinden Bocuk Gecesi Ve Sedenka, Türk Kültürü Araştırmaları: Prof. Dr. Şükrü Elçin’e Armağan, 1993^
  3. Özlem GÜZEL & Hande AKYURT KURNAZ, Türk Kültüründe Bir Miras Olarak Bocuk Gecesi Ritüeli İçeriği: Fenomenolojik Bir Araştırma, 2020^
  4. Борис Александрович РЫБАКОВ, Язычество древней Руси, 2001, ISBN: 9785344000923^
  5. Mestan YAPICI, Türk Kültüründe Kabak Ve Kabak Yemekleri, Dönence Yayınları, ISBN: 9789757054191^
Kennis vermenigvuldigt zich wanneer ze wordt gedeeld: