7 beste skrekkfilmer inspirert av norrøne myter og folkeeventyr

Den norrøne mytologien har vært en stor inspirasjon for en rekke skrekkfilmer gjennom årene. Fra de norrøne gudene til de legendariske skapningene som kjemper, varulver og drager, det er mange fascinerende elementer å trekke fra. Denne listen utforsker noen av de beste skrekkfilmene relatert til norrøne myter og folkeeventyr. For de som er interessert i både mytologi og skrekk, tilbyr disse filmene en unik blanding av begge sjangrene.

Midsommar (2019)

«Midsommar» er en skrekkfilm fra 2019 regissert av Ari Aster, som også skrev manus. Filmen har Florence Pugh, Jack Reynor, William Jackson Harper og Vilhelm Blomgren i hovedrollene. Filmens kinematografi ble håndtert av Pawel Pogorzelski, mens produsentene var Lars Knudsen og Patrik Andersson.

Filmen utforsker begrepet norrøn hedenskap og dets røtter i svensk folklore. Filmen finner sted i en avsidesliggende svensk landsby, der en vennegjeng besøker en festival som er en gang i livet som finner sted hvert 90. år. Filmen utforsker temaer som sorg, giftige forhold og farene ved blindt å følge tradisjon.

En av de fremtredende aspektene ved «Midsommar» er dens fantastiske visuelle og lyddesign. Filmens livlige og fargerike kinematografi står i kontrast til filmens urovekkende og grafiske innhold, og skaper en unik og urovekkende atmosfære. Partituret, komponert av Bobby Krlic, bygger effektivt opp spenning og uro gjennom hele filmen. I tillegg er prestasjonene fra rollebesetningen, spesielt Florence Pugh, førsteklasses og gir dybde til filmens karakterer.

En kritikk av filmen kan være dens sakte tempo, som kanskje ikke passer for noen seere. I tillegg kan det grafiske og urovekkende innholdet være for intenst for enkelte målgrupper. «Midsommar» er imidlertid en godt laget skrekkfilm som effektivt utnytter norrøn mytologi og dens røtter i svensk folklore for å skape en unik og urovekkende opplevelse.

Draug (2018)

«Draug» er en skrekkfilm fra 2018 regissert av Karin Engman og Klas Persson. Manus er skrevet av Klas Persson og Per-Olov Jansson, mens kinematografien er gjort av Andreas Wessberg. Filmen har Albin Grenholm, Nina Filimoshkina og Thomas Hedengran i hovedrollene.

Filmen dreier seg om en svensk soldat sendt på et oppdrag for å etterforske forsvinningen til en gruppe soldater i Norge på 1600-tallet. Gruppen antas å ha blitt drept av en mytisk skapning kjent som Draugen, som sies å hjemsøke den norske villmarken. Gustav blir ledsaget av et team med soldater og en norsk guide ved navn Liv, som er kjent i området.

Det norrøne mytologiaspektet ved filmen er hovedsakelig fokusert på Draugen, en skapning fra norsk folklore. Ifølge legenden er Draugen et spøkelse eller vandød skapning som hjemsøker kystlinjene i Norge og forårsaker ødeleggelse og død. Filmen bruker denne skapningen som hovedantagonist, og dens utseende og handlinger er basert på de tradisjonelle fortellingene.

En av de positive sidene ved filmen er dens effektive bruk av spenning og atmosfære. Filmskaperne skaper en følelse av isolasjon og redsel gjennom bruken av det avsidesliggende, snødekte norske landskapet og den skumle lyddesignen. Prestasjonene er også sterke, med Albin Grenholm som leverer en overbevisende skildring av den hjemsøkte og traumatiserte Gustav.

The Ritual (2017)

«The Ritual» er en britisk skrekkfilm fra 2017 regissert av David Bruckner og skrevet av Joe Barton. Filmen spiller Rafe Spall, Arsher Ali, Robert James-Collier og Sam Troughton som en gruppe gamle venner som drar på en fottur i den skandinaviske villmarken for å hedre sin avdøde venn. Filmens kinematografi ble håndtert av Andrew Shulkind, og den ble produsert av Jonathan Cavendish og Richard Holmes.

Filmen henter inspirasjon fra de eldgamle mytene og legendene i Skandinavia, og bruker dem til å skape en uhyggelig og uhyggelig atmosfære. Karakterene møter merkelige symboler og markeringer i skogen, og begynner snart å innse at de ikke er alene i villmarken.

Filmens positive sider ligger i dens effektive bruk av atmosfære og spenning. Kinematografien er spesielt slående, med den vakre skandinaviske villmarken som en sterk kontrast til de illevarslende og varslende hendelsene som finner sted. Filmen bygger opp spenning og spenning effektivt, og skaper en følelse av redsel og redsel som bygger seg opp til et tilfredsstillende klimaks.

Mens «The Ritual» mottok generelt positive anmeldelser fra kritikere, kritiserte noen anmeldere filmen for dens forutsigbare plot og overbruk av skrekktroper.

Skyggenes Dal (2017)

«Skyggenes Dal» er en norsk skrekk-/fantasyfilm utgitt i 2017. Filmen er regissert av Jonas Matzow Gulbrandsen og har Adam Ekeli, Kathrine Fagerland og John Olav Nilsen i hovedrollene. Manus er også skrevet av Gulbrandsen.

Filmen forteller historien om en ung gutt ved navn Aslak, som bor i en liten landsby omgitt av en skog. Etter at familiens hund forsvinner, begynner Aslak å frykte at en mystisk skapning lurer i skogen. Mens han prøver å avdekke sannheten, løper fantasien løpsk, og han begynner å tro at skapningen er et mytisk vesen fra norrøn folklore.

7 beste skrekkfilmer om hekser og hekseri

Selv om filmen ikke refererer direkte til noen spesifikke norrøne myter eller legender, trekker den på temaene i norrøn mytologi og folklore. Filmen foregår i et avsidesliggende, isolert samfunn omgitt av en tett skog, som er en vanlig ramme i norrøn mytologi. I tillegg utforsker filmen temaer som mørke, død og det ukjente, som er utbredt i norrøn mytologi og tro.

En av styrkene til «Skyggenes Dal» er atmosfæren. Filmens fantastiske kinematografi fanger den forferdelige skjønnheten i det norske landskapet, og skaper en følelse av uro og varsler. Filmen drar også nytte av sin sterke sentrale prestasjon av Adam Ekeli, som gir Aslak en følelse av sårbarhet og uskyld som gjør reisen hans desto mer overbevisende.

Thale (2012)

Thale er en norsk skrekk-fantasyfilm utgitt i 2012. Regissert av Aleksander Nordaas, forteller filmen historien om to renholdere ved åstedene Elvis (Erlend Nervold) og Leo (Jonas Hoff Oftebro) som oppdager et skjult rom i kjelleren på et isolert hus. I rommet finner de en stum og naken kvinne som heter Thale (Silje Reinåmo), som ikke er helt menneskelig. De to mennene tar henne med til kontoret sitt for å holde henne trygg og prøve å avdekke hennes sanne identitet.

Kinematografien i Thale er en av dens sterkeste sider. Filmen foregår i de vakre og uhyggelige skogene i Norge, og kinematografen, Marius Matzow Gulbrandsen, fanger perfekt den hjemsøkende atmosfæren på stedet. Lyddesignet er også bemerkelsesverdig, da det bidrar sterkt til filmens generelle tone.

Et annet aspekt ved filmen som skiller seg ut er bruken av norsk folklore, nærmere bestemt huldra, en type skoglevende skapninger. Filmen inkorporerer mytologien på en måte som er både spennende og skremmende, og gir dybde til historien.

Forestillingene i Thale er også imponerende, spesielt Silje Reinåmos skildring av Thale. Til tross for karakterens manglende dialog, formidler Reinåmos ansiktsuttrykk og kroppsspråk effektivt Thales følelser og motivasjoner.

Mens Thale er en skrekkfilm som brenner sakte, klarer den å bygge opp spenning og intriger gjennom hele spilletid.

Vittra (2012)

Vittra er en svensk skrekkfilm regissert av Kjell Sundvall og utgitt i 2012. Filmen sentrerer seg om karakteren til Ida, en ung kvinne som flytter med familien til en avsidesliggende hytte i den svenske skogen. Når hun begynner å utforske omgivelsene sine, oppdager Ida en eldgammel skapning som lurer i skogen, kjent som en Vittra. Vittra er en type norrøn skogånd som har vært kjent for å forårsake ugagn og ødeleggelse.

Vittra henter mye fra norrøn mytologi og skandinavisk folklore for å skape en følelse av mystikk og uro gjennom hele filmen. Selve Vittraen er basert på eldgamle nordiske legender om skogsånder som bor i villmarken, og filmen inneholder også temaer som hedenskap og hekseri.

En av styrkene til Vittra er dens effektive bruk av praktiske effekter for å skape en overbevisende og skremmende skildring av Vittra-skapningen. Filmens kinematografi bidrar også til dens uhyggelige atmosfære, med humørfylte og atmosfæriske bilder av skogen og den isolerte hytta.

Trolljegeren (2010)

«Trolljegeren» er en norsk skrekkfilm regissert av André Øvredal. Filmen ble utgitt i 2010. Filmens hovedrolle inkluderer Otto Jespersen, Glenn Erland Tosterud og Johanna Mørck.

Historien følger en gruppe på tre norske høyskolestudenter som etterforsker en serie bjørnedrap på den avsidesliggende landsbygda. De oppdager snart at den sanne skyldige ikke er en bjørn, men en statsansatt trolljeger ved navn Hans (Jespersen) som har i oppgave å kontrollere Norges trollbestand.

«Trolljegeren» er basert på norsk folklore og har et bredt utvalg av troll, hver med sine unike egenskaper og evner. Filmen blander effektivt humor og skrekk, noe som gjør den til en hyggelig klokke for fans av begge sjangere.

Kinematografien og de visuelle effektene er også bemerkelsesverdige, med trollene som ser overbevisende realistiske ut til tross for filmens beskjedne budsjett.