7 bästa skräckfilmer inspirerade av nordiska myter och folksagor

7 bästa skräckfilmer inspirerade av nordiska myter och folksagor

Den nordiska mytologin har varit en stor inspiration för många skräckfilmer genom åren. Från de nordiska gudarna till legendariska varelser som jättar, varulvar och drakar, det finns massor av fascinerande element att dra från. Den här listan utforskar några av de bästa skräckfilmerna relaterade till nordiska myter och folksagor. För dem som är intresserade av både mytologi och skräck erbjuder dessa filmer en unik blandning av båda genrerna.

Midsommar (2019)

”Midsommar” är en skräckfilm från 2019 i regi av Ari Aster, som också skrev manus. I filmen medverkar Florence Pugh, Jack Reynor, William Jackson Harper och Vilhelm Blomgren. Filmens cinematografi sköttes av Pawel Pogorzelski, medan producenter var Lars Knudsen och Patrik Andersson.

Filmen utforskar begreppet nordisk hedendom och dess rötter i svensk folklore. Filmen utspelar sig i en avlägsen svensk by, där ett gäng vänner besöker en en gång i livet festival som äger rum vart 90:e år. Filmen utforskar teman som sorg, giftiga relationer och farorna med att blint följa traditioner.

En av de framstående aspekterna av ”Midsommar” är dess fantastiska visuella och ljuddesign. Filmens livfulla och färgstarka kinematografi kontrasterar effektivt mot filmens störande och grafiska innehåll, vilket skapar en unik och oroande atmosfär. Partituret, komponerat av Bobby Krlic, bygger effektivt upp spänning och oro genom hela filmen. Dessutom är prestationerna från skådespelaren, särskilt Florence Pugh, förstklassiga och ger djup till filmens karaktärer.

En kritik mot filmen kan vara dess långsamma tempo, vilket kanske inte är lämpligt för vissa tittare. Dessutom kan det grafiska och störande innehållet vara för intensivt för vissa tittare. ”Midsommar” är dock en välarbetad skräckfilm som effektivt utnyttjar den nordiska mytologin och dess rötter i svensk folklore för att skapa en unik och störande upplevelse.

Draug (2018)

”Draug” är en skräckfilm från 2018 i regi av Karin Engman och Klas Persson. Manus skrevs av Klas Persson och Per-Olov Jansson, medan filmningen gjordes av Andreas Wessberg. Filmen har Albin Grenholm, Nina Filimoshkina och Thomas Hedengran i huvudrollerna.

Filmen kretsar kring en svensk soldat som skickas på uppdrag för att undersöka försvinnandet av en grupp soldater i 1600-talets Norge. Gruppen tros ha dödats av en mytisk varelse känd som Draugen, som sägs hemsöka den norska vildmarken. Gustav har sällskap av ett team soldater och en norsk guide vid namn Liv, som är bekant med området.

Den nordiska mytologiaspekten av filmen är främst inriktad på Draugen, en varelse från norsk folklore. Enligt legenden är Draugen ett spöke eller odöd varelse som hemsöker Norges kuster och orsakar förstörelse och död. Filmen använder denna varelse som huvudantagonist, och dess utseende och handlingar är baserade på de traditionella berättelserna.

En av de positiva aspekterna med filmen är dess effektiva användning av spänning och atmosfär. Filmskaparna skapar en känsla av isolering och skräck genom användningen av det avlägsna, snöiga norska landskapet och den kusliga ljuddesignen. Föreställningarna är också starka, där Albin Grenholm levererar en övertygande skildring av den hemsökta och traumatiserade Gustav.

The Ritual (2017)

”The Ritual” är en brittisk skräckfilm från 2017, regisserad av David Bruckner och skriven av Joe Barton. I filmen spelar Rafe Spall, Arsher Ali, Robert James-Collier och Sam Troughton som en grupp gamla vänner som åker på en vandringstur i den skandinaviska vildmarken för att hedra sin avlidne vän. Filmens cinematografi sköttes av Andrew Shulkind, och den producerades av Jonathan Cavendish och Richard Holmes.

Filmen hämtar inspiration från de uråldriga myterna och legenderna i Skandinavien och använder dem för att skapa en kuslig och otäck atmosfär. Karaktärerna möter konstiga symboler och markeringar i skogen, och börjar snart inse att de inte är ensamma i vildmarken.

Filmens positiva aspekter ligger i dess effektiva användning av atmosfär och spänning. Filmen är särskilt slående, med den vackra skandinaviska vildmarken som en skarp kontrast till de olycksbådande och olyckliga händelser som äger rum. Filmen bygger upp spänning och spänning på ett effektivt sätt, vilket skapar en känsla av rädsla och skräck som bygger till ett tillfredsställande klimax.

Medan ”The Ritual” fick generellt positiva recensioner från kritiker, kritiserade vissa recensenter filmen för dess förutsägbara handling och överanvändning av skräcktroper.

Skyggenes Dal (2017)

”Skyggenes Dal” är en norsk skräck-/fantasifilm som släpptes 2017. Filmen regisserades av Jonas Matzow Gulbrandsen med Adam Ekeli, Kathrine Fagerland och John Olav Nilsen i huvudrollerna. Manuset skrevs också av Gulbrandsen.

Filmen berättar historien om en ung pojke som heter Aslak, som bor i en liten by omgiven av en skog. Efter att hans familjs hund försvunnit börjar Aslak frukta att en mystisk varelse lurar i skogen. När han försöker avslöja sanningen flödar hans fantasi och han börjar tro att varelsen är en mytisk varelse från nordisk folklore.

7 bästa skräckfilmer om häxor och häxkonst

Även om filmen inte direkt refererar till några specifika nordiska myter eller legender, bygger den på teman från nordisk mytologi och folklore. Filmen utspelar sig i ett avlägset, isolerat samhälle omgivet av en tät skog, vilket är en vanlig miljö i nordisk mytologi. Dessutom utforskar filmen teman som mörker, död och det okända, som är vanliga i nordisk mytologi och tro.

En av styrkorna med ”Skyggenes Dal” är atmosfären. Filmens häpnadsväckande filmografi fångar det norska landskapets hemsökande skönhet och skapar en känsla av obehag och aning. Filmen drar också nytta av sin starka centrala framställning av Adam Ekeli, som genomsyrar Aslak med en känsla av sårbarhet och oskuld som gör hans resa ännu mer övertygande.

Thale (2012)

Thale är en norsk skräck-fantasyfilm som släpptes 2012. Regisserad av Aleksander Nordaas, filmen berättar historien om två brottsplatsstädare vid namn Elvis (Erlend Nervold) och Leo (Jonas Hoff Oftebro) som upptäcker ett gömt rum i källaren på ett isolerat hus. I rummet hittar de en stum och naken kvinna som heter Thale (Silje Reinåmo), som inte är riktigt mänsklig. De två männen tar henne till sitt kontor för att skydda henne och försöka avslöja hennes sanna identitet.

Filmen i Thale är en av dess starkaste aspekter. Filmen utspelar sig i de vackra och kusliga skogarna i Norge, och filmfotografen Marius Matzow Gulbrandsen fångar perfekt den hemsökande atmosfären på platsen. Ljuddesignen är också anmärkningsvärd, eftersom den i hög grad bidrar till filmens övergripande ton.

En annan aspekt av filmen som sticker ut är dess användning av norsk folklore, närmare bestämt huldra, en typ av skogslevande varelse. Filmen införlivar mytologin på ett sätt som är både spännande och skrämmande, vilket ger djup till berättelsen.

Föreställningarna i Thale är också imponerande, särskilt Silje Reinåmos skildring av Thale. Trots karaktärens bristande dialog förmedlar Reinåmos ansiktsuttryck och kroppsspråk effektivt Thales känslor och motivationer.

Även om Thale är en skräckfilm med långsam bränning, lyckas den bygga upp spänning och intriger under hela speltiden.

Vittra (2012)

Vittra är en svensk skräckfilm i regi av Kjell Sundvall och släpptes 2012. Filmen kretsar kring karaktären Ida, en ung kvinna som flyttar med sin familj till en avlägsen stuga i den svenska skogen. När hon börjar utforska sin omgivning upptäcker Ida en uråldrig varelse som lurar i skogen, känd som en Vittra. Vittra är en typ av nordisk skogsanda som har varit känd för att orsaka ofog och förstörelse.

Vittra hämtar mycket från nordisk mytologi och skandinavisk folklore för att skapa en känsla av mystik och oro genom hela filmen. Själva Vittra är baserad på forntida nordiska legender om skogsandar som lever i vildmarken, och filmen innehåller också teman om hedendom och häxkonst.

En av styrkorna med Vittra är dess effektiva användning av praktiska effekter för att skapa en övertygande och skrämmande skildring av Vittra-varelsen. Filmens cinematografi bidrar också till dess kusliga atmosfär, med stämningsfulla och stämningsfulla bilder av skogen och den isolerade stugan.

Trolljegeren (2010)

”Trolljegeren” är en norsk skräckfilm i regi av André Øvredal. Filmen släpptes 2010. I filmens huvudroll finns Otto Jespersen, Glenn Erland Tosterud och Johanna Mørck.

Berättelsen följer en grupp av tre norska studenter som utreder en serie björnmord på den avlägsna landsbygden. De upptäcker snart att den sanne boven inte är en björn, utan en statligt anställd trolljägare vid namn Hans (Jespersen) som har till uppgift att kontrollera Norges trollbestånd.

”Trolljegeren” är baserad på norsk folklore och har en mängd olika troll, alla med sina unika egenskaper och förmågor. Filmen blandar effektivt humor och skräck, vilket gör den till en trevlig klocka för fans av båda genrerna.

Filmen och de visuella effekterna är också anmärkningsvärda, där trollen ser övertygande realistiska ut trots filmens blygsamma budget.