90 000 år gamle hominin-fotavtrykk oppdaget på kysten av Marokko

90 000 år gamle hominin-fotavtrykk oppdaget på kysten av Marokko

I en studie publisert i Scientific Reports rapporterte forskere om tilstedeværelsen av hominin-fotavtrykk fra Pleistocene-perioden på kysten av Marokko.1

Se for deg å gå på stranden, brisen som kommer fra havet, bølgene som slår mot føttene dine. Du er ikke alene, det er noen få andre mennesker med deg. Kanskje er de familien din, kanskje vennene dine, kanskje de fremmede du går med. Du er ikke på ferie, men på et forsøk på å overleve. Du leter etter mat, vann eller husly. Alle fotsporene du etterlot deg på stranden motstår tiden med all kraft, og etter nesten 90 000 år er det noen som undersøker fotsporene dine og danner seg meninger om deg.

Dette er ikke en scene fra en film eller dokumentar. Forskere gjorde nylig en fantastisk oppdagelse og fant menneskelige fotavtrykk som dateres tusenvis av år tilbake på kysten av Marokko. De brukte en teknikk kalt OSL-datering for å bestemme alderen på fotsporene, og kom opp med en rekkevidde på 82 700 til 97 900 år gamle.

Etter detaljert undersøkelse tror forskerne at fotsporene tilhører minst fem forskjellige individer av Homo sapiens: to barn, en liten voksen, en mellomstor voksen og en høy voksen, muligens en mann.

Avtrykkene i bakken avslører de fysiske egenskapene og bevegelsene til de som etterlot dem. Ved å analysere 81 fotavtrykk og kontrastere dem med moderne menneskelige fotavtrykk, oppdaget forskere en rekke staturer blant de som forlot fotavtrykkene, fra 120,8 cm (47,5 tommer) til 189,0 cm (74,4 tommer).

Forskerne undersøkte også hvordan fotsporene ble spredt i forhold til kystlinjen. De fant at flertallet av fotavtrykkene var orientert mot havet, noe som tyder på at menneskene, identifisert som jeger-samlere, sannsynligvis søkte etter marine ressurser, som fisk eller skalldyr.

Kystområder er kjent for å ha vært viktige for tidlige menneskelige populasjoner, siden de tilbød rikelige og mangfoldige matkilder, samt råvarer og verktøy. Imidlertid har ingen annen type arkeologisk eller antropologisk bevis, som fossiler, steingjenstander eller okkupasjonsstrukturer, ennå blitt funnet på Larache-stedet eller dets omgivelser.

Det arkeologiske området er under trussel

Forskerne uttalte at stedet er truet av naturlige og menneskelige faktorer. De observerte at den steinete strandplattformen der fotavtrykkene er lokalisert kollapser på grunn av marin erosjon, noe som kan føre til tap av stedet langs linjen. De bemerket også at nye fotavtrykk kan bli eksponert når sedimenter eroderes, noe som kan gi mer informasjon om størrelsen og sammensetningen av den menneskelige gruppen. Anbefalinger inkluderer overvåking og beskyttelse av stedet, samt å utforske nærliggende grotter for mulige spor etter menneskelig okkupasjon.

Hominin-fotavtrykk i Marokko
Bildekreditt: M. Sedrati, et al.

Oppdagelsen av de eldgamle menneskelige fotavtrykkene i Marokko blir evaluert som et bemerkelsesverdig bidrag til studiet av menneskelig evolusjon og historie. Det viser at våre forfedre var aktive og tilpasningsdyktige i forskjellige miljøer og klima. Det reiser også mange spørsmål og mysterier om livene deres, for eksempel: Hvem var de? Hvor kom de fra? Hvor gikk de? Hva gjorde de? Hvordan samhandlet de med hverandre og med andre arter? Hvilke utfordringer møtte de og hvordan overvant de dem? Hvilken arv etterlot de seg?

Dette er noen av spørsmålene som forskerne håper å få svar på i fremtiden, ettersom de fortsetter å undersøke stedet og dets omgivelser. De håper også å dele funnene sine med publikum, og å inspirere til nysgjerrighet og undring om vår opprinnelse og vår plass i verden.

  1. Sedrati, M., Morales, J.A., Duveau, J. et al. A Late Pleistocene hominin footprint site on the North African coast of MoroccoSci Rep 14, 1962, 2024^
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments