1900 år gammel runisk skrift funnet på dansk kniv

1900 år gammel runisk skrift funnet på dansk kniv

Under utgravninger utført på øya Funen oppdaget arkeologer en kniv som dateres tilbake rundt 1900 år. De runiske bokstavene som ble funnet på kniven vekket stor interesse blant forskerne.1

Oppdagelsen ble gjort av Jakob Bonde, en ekspert på forhistorisk arkeologi som jobber ved Museum Odense, på en kirkegård nær byen Odense. Jakob Bonde forklarte at skriften på kniven ikke ble lagt merke til i utgangspunktet, men ble tydelig etter at kniven ble renset.

Lisbeth M. Imer, en epigrafieekspert ved Nationalmuseet i Danmark, uttalte at den runiske skriften på kniven samsvarer med det gamle skandinaviske ordet «hirila», som betyr «liten sverd».

Eksperter som nøye arbeider med kniven, som er omtrent 8 centimeter (3 tommer) lang, fastslo at den ble laget rundt år 150 e.Kr. Dette gjør den runiske skriften på kniven til det eldste eksempelet som er oppdaget på dansk territorium til nå.

Den funnede gjenstanden har stor betydning for forskere innen arkeologi, paleografi, epigrafi og historie. Skriften på kniven har potensial til å gi viktige ledetråder om den sosio-kulturelle konteksten på den tiden og utviklingen av runisk skrift.

Imidlertid står arkeologene overfor ubesvarte spørsmål. Representerer termen «hirila» navnet på kniven, eller er det navnet på eieren av kniven? Hvis det er navnet på kniven, hvem kan da være eieren av denne bemerkelsesverdige gjenstanden? Kompleksiteten i disse spørsmålene utfordrer forskere, og for øyeblikket kan de bare basere seg på spekulasjoner. Imidlertid legges det spesiell vekt av forskerne på muligheten for at kniven kan ha tilhørt en person av høy status. Jakob Bonde fremhever den merkbare påvirkningen fra Roma blant høytstående enkeltpersoner i Danmark på den tiden.

Ifølge et innlegg delt på Museum Odenses offisielle Facebook-side vil kniven bli utstilt på det kulturhistoriske museet Møntergaarden i Odense fra og med 2. februar.

Foto: Jakob Bonde (Museum Odense)

Danmark under jernalderen (500 f.Kr. – 800 e.Kr.)2

Under jernalderen i Danmark var samfunnet hovedsakelig engasjert i jordbruk og dyrehold. Landsbybosetninger ble viktige, landbruksområder økte, og samfunnets generelle struktur endret seg. Metallarbeid og jernproduksjon utviklet seg betydelig i løpet av denne perioden, noe som bidro til økonomisk fremgang sammen med jordbruk og husdyrhold.

Danmark var utenfor innflytelsessfæren til det romerske riket og opplevde derfor ikke direkte romersk kultur. Imidlertid ble ekspansjonen og påvirkningen fra Roma følt over hele Europa i denne perioden. Handelsnettverket etablert av Roma nådde de nordlige områdene av Danmark, noe som førte til at noen romerske varer kom inn i området.

Selv om den politiske og kulturelle påvirkningen fra Roma ikke etterlot seg en tydelig merke på Danmarks lokale tradisjoner på den tiden, tror man at noen kulturelle utvekslinger skjedde gjennom handel.

Mot slutten av jernalderen gikk regionen over til vikingtiden. Fra det 8. århundre og utover begynte vikingene, med sine maritime ferdigheter, å utøve innflytelse over et stort geografisk område. I løpet av denne perioden fikk Danmarks historiske og kulturelle utvikling momentum gjennom handels-, krigs- og bosettingsaktiviteter til vikingene.

  1. (2024, January 22). Museum Odense. Facebook. Retrieved January 24, 2024^
  2. The Early Iron Age. The Late Iron Age. Natmus.dk. Retrieved January 24, 2024^
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments