1,8 Miljoner År Gammal Tand Hittades i Georgien, Så Vad Betyder Detta?

1,8 Miljoner År Gammal Tand Hittades i Georgien, Så Vad Betyder Detta?

människa, tand, evolution, kvarstår
Chris Stringer ©️CC BY 4.0

Arkeologer har hittat en mänsklig tand som är cirka 1,8 miljoner år gammal nära byn Orozmani, i södra Georgien. Så vad betyder detta i antropologiska och evolutionära termer?

Arkeologer i Georgien snubblade nyligen över en viktig arkeologisk lämning. I en by nära gränsen till Armenien hittade de en tand från tidiga människor.

Enligt preliminära studier tros tanden gå 1,8 miljoner år tillbaka i tiden. Homo erectus-skallar och olika ben i samma ålder har tidigare hittats i Dmanisi, nära byn. Därför är det mycket troligt att tanden som finns i Orozmani tillhör en Homo erectus.

Arkeologen Giorgi Bidzinashvili från Dmanisi Forskningsteam talade med ULUKAYIN om detta ämne:

Eftersom fynden i Orozmani och Dmanisi är ungefär lika gamla och Dmanisi hominider är Homo erectus, tror vi att Orozmani-tanden också borde tillhöra Homo erectus.” (11 september 2022)

Giorgi Bidzinashvili sa att det definitiva svaret kommer att ges senare, med publiceringen av den relevanta artikeln.

Georgiska myndigheter betonade återigen den paleoantropologiska betydelsen av georgiskt territorium genom denna arkeologiska upptäckt. De uppgav att Georgiens och södra Kaukasus geografi var en viktig bosättning för tidiga människor som kom ut ur Afrika.

Mänskliga Kvarlevor i Dmanisi

Homo erectus-lämningarna som hittades vid Dmanisi i Kvemo Kartli-regionen är de äldsta mänskliga kvarlevorna som någonsin upptäckts i västra Eurasien.1

Dessa fossiler, klassificerade som Homo erectus eller Homo erectus georgicus i taxonomi, gav viktiga ledtrådar angående migrationsvägarna som följdes av tidiga människor.

människa, tand, evolution, kvarstår
En av Homo erectus-skallarna som finns i Dmanisi.
Georgiska Nationalmuseet, Tbilisi
Alexey Mukhranov (Wikimedia ©️CC BY-SA 4.0)

Baserat på de arkeologiska upptäckterna i Dmanisi, tros det att södra Kaukasus var en av de första bosättningarna av tidiga mänskliga arter som spreds ut ur Afrika. De senaste upptäckterna i byn Orozmani stärker dessa uppskattningar ytterligare.

Homo Erectus-Migrationer

Homo erectus, som tros ha uppstått för cirka 2 miljoner år sedan, är den första människan som står upprätt, enligt moderna Homo-lämningar.

Arkeologer tror att Homo erectus spred sig genom den levantinska korridoren och Afrikas horn mot Anatolien, Kaukasus och Sydasien för cirka 1,9 till 1,8 miljoner år sedan.2

De första nyckelplatserna för tidig migration utanför Afrika var Georgien, Pakistan och Kina. Å andra sidan hade spridningen av Homo erectus till Västeuropa börjat för 1,2 miljoner år sedan.  1. Fossil Skulls from Dmanisi”, G. Philip RIGHTMIRE & David LORDKIPANIDZE, Out of Africa I, ISBN: 9789048190355^
  2. ”Human Paleoecology in the Levantine Corridor”, N. Goren-Inbar & John D. Speth, Oxbow Books, ISBN: 9781842171554^