1,8 Miljoen Jaar Oude Tand Werd Gevonden in Georgië, Dus Wat Betekent Dit?

mens, tand, evolutie, overblijfselen
Chris Stringer ©️CC BY 4.0

Archeologen hebben menselijke tand gevonden van ongeveer 1,8 miljoen jaar oud in de buurt van het dorp Orozmani, in het zuiden van Georgië. Dus wat betekent dit in antropologische en evolutionaire termen?

Archeologen in Georgië stuitten onlangs op een belangrijk archeologisch overblijfsel. In een dorp vlakbij de grens met Armenië vonden ze een tand van vroege mensen.

Volgens voorlopige studies zou de tand 1,8 miljoen jaar oud zijn. Homo erectus schedels en verschillende botten van dezelfde leeftijd zijn eerder gevonden in Dmanisi, vlakbij het dorp. Daarom is het zeer waarschijnlijk dat de tand die in Orozmani wordt gevonden, toebehoort aan een Homo erectus.

Archeoloog Giorgi Bidzinashvili van het Dmanisi-Onderzoeksteam sprak over dit onderwerp met ULUKAYIN:

Aangezien de vondsten in Orozmani en Dmanisi ongeveer even oud zijn en Dmanisi-hominiden Homo erectus zijn, denken we dat de Orozmani-tand ook tot Homo erectus zou moeten behoren.” (11 september 2022)

Giorgi Bidzinashvili zei dat het definitieve antwoord later zal worden gegeven, met de publicatie van het relevante artikel.

De Georgische autoriteiten benadrukten nogmaals het paleoantropologische belang van het Georgische grondgebied door middel van deze archeologische vondst. Ze verklaarden dat de geografie van Georgië en de zuidelijke Kaukasus een belangrijke nederzetting was voor vroege mensen die uit Afrika kwamen.

Menselijke Overblijfselen in Dmanisi

De Homo erectus-resten gevonden in Dmanisi in de regio Kvemo Kartli zijn de oudste menselijke resten die ooit in West-Eurazië zijn ontdekt.1

Deze fossielen, geclassificeerd als Homo erectus of Homo erectus georgicus in taxonomie, verschaften belangrijke aanwijzingen over de migratieroutes die de vroege mensen volgden.

mens, tand, evolutie, overblijfselen
Een van de Homo erectus-schedels gevonden in Dmanisi.
Georgisch Nationaal Museum, Tbilisi
Alexey Mukhranov (Wikimedia ©️CC BY-SA 4.0)

Op basis van de archeologische vondsten in Dmanisi wordt aangenomen dat de zuidelijke Kaukasus een van de eerste nederzettingen was van vroege menselijke soorten die zich uit Afrika verspreidden. Recente ontdekkingen in het dorp Orozmani versterken deze schattingen nog meer.

Homo Erectus-migraties

Homo erectus, waarvan wordt aangenomen dat hij ongeveer 2 miljoen jaar geleden is ontstaan, is de eerste mens die rechtop staat, volgens moderne Homo-resten.

Archeologen denken dat Homo erectus zich ongeveer 1,9 tot 1,8 miljoen jaar geleden door de Levantijnse corridor en de Hoorn van Afrika naar Anatolië, de Kaukasus en Zuid-Azië heeft verspreid.2

De eerste belangrijke plaatsen van vroege migratie buiten Afrika waren Georgië, Pakistan en China. Aan de andere kant was de verspreiding van Homo erectus naar West-Europa 1,2 miljoen jaar geleden begonnen.  1. Fossil Skulls from Dmanisi“, G. Philip RIGHTMIRE & David LORDKIPANIDZE, Out of Africa I, ISBN: 9789048190355[]
  2. “Human Paleoecology in the Levantine Corridor”, N. Goren-Inbar & John D. Speth, Oxbow Books, ISBN: 9781842171554[]